Nikola Jokić sa peharom za MVP Zapada (©AFP)
Nikola Jokić sa peharom za MVP Zapada (©AFP)

Sedlaček pred NBA finale: Adebajo nema šanse protiv Jokića! Ni Majami ako Mari pogađa, a Gordon uspori Batlera

Vreme čitanja: 9min | čet. 01.06.23. | 08:39

“Ako Denver iskoristi prednost domaćeg terena u prve dve utakmice, izuzetno su blizu rešavanja serije pre majstorice“, kaže za Mozzart Sport poznati košarkaški radnik sa dvodecenijskim stažom u najjačoj ligi sveta

Vreme do početka NBA finala sada se meri u satima, a Nikolu Jokića minimalno četiri, a maksimalno sedam utakmica deli od uspeha kakav za 56 godina postojanja franšize iz Kolorada nije mogao da donese niko. Nosili su dres Nagetsa asovi poput Aleksa Ingliša, Dikembea Mutomba, Dejvida Tompsona, Karmela Entonija i mnogi drugi, ali sve dok somborska zvezda nije zasijala nad Denverom, finale NBA lige bilo je nedosanjani san.

Jokić je napravio prvi korak ka besmrtnosti, doneo je Denveru zasad jedinu konferencijsku titulu posle spektakularnih igara u plej-ofu, a samo još Majami Hit (TV Arenasport, 02.30) stoji na putu sreće. Da li je vreme da Nagetsi uđu u društvo osvajača šampionskog znamenja ili da Majami iz trećeg pokušaja u poslednjih deset sezona stigne do trona? Može li i ko da sačuva Nikolu Jokića, šta će odlučiti šampiona, gde su prednosti jednih i drugih, o faktorima Erona Gordona i Džimija Batlera kao i drugim temama razgovarali smo sa Marinom Sedlačekom.

Izabrane vesti

Košarkaški radnik sa dvodecenijskim iskustvom u NBA ligi kao skaut Memfisa i Filadelfije sprema se za novo izdanje šuterskog kampa koji će ove godine biti održan u Crnoj Gori, a za početak govorio je o tome da li je uz Denver očekivao baš Majami kao takmaca za krunu?

“Priželjkivao sam Denver u finalu zbog Nikole, onda i Marija koga sam dva puta imao u timu sveta. Nikola je bio jednom u istom timu, uz relacije koje postoje prema jednom i drugom. Možda i nije objektivno, ali čovek se vezuje za ljude, igrače koji ostave utisak i ostanu normalni u relacijama“, otvara Sedlaček analizu NBA finala za Mozzart Sport i dalje obrazlaže:

“Ono što sam najviše priželjkivao, kao neko ko je u NBA radio dvadesetak godina, jeste da jedan od finalista bude ekipa koja približno igra evropski način košarke. Zbog toga mi je Denver bio želja po svaku cenu. Iskreno, nisam očekivao Majami u finalu, mada im je ovo treće učešće u seriji za titulu tokom poslednjih deset godina, odnosno drugo u prethodne četiri sezone“.

Može se reći da će mimo svih očekivanja Denver i Majami igrati za šampionski prsten, pogotovo jer su u SAD gotovo svi navijali da snage odmere dve istorijske franšize – Lejkersi i Boston...

“U odnosu na potencijalno finale koje ste pomenuli, svakako interesantnije američkom tržištu iz komercijalnih razloga, između Bostona i Lejkersa, jedni i drugi su ipak pokazali da ne zaslužuju da budu u igri za prsten. Ispunila mi se želja da u finalu ipak bude jedan tim koji gaji evropski stil. I to mi je drago“.

Kakvo finale očekujete, s obzirom da Nikola Jokić i Denver imaju balans na svim pozicijama i snažan timski duh, dok Majami igra sa ogromnom energijom uz taktičkog majstora u liku Erika Spolstre?

“Finale karakterišu tri stvari, koje bi mogle da presude ko će da osvoji prsten i koliko će utakmica biti. To su procenat realizacije za tri poena, pošto šut sa distance sada postaje dominantan izbor u odnosu na pokušaje za dva poena, zatim čvrstina odbrane i psihološka stabilnost“, nema dilemu Sedlaček i dodaje:

“Mogli bismo da pričamo pojedinačno o svakom od tih elemenata, koliko na njih utiču iskustvo, duži vremenski period odmora od poslednje utakmice, ali to su sve teorijske pretpostavke. Ono što se pokazalo u prethodnim utakmicama i finalima koja su se igrala, ta tri elementa treba da odluče šampiona“.

Kakva su vaša predviđanja?

“Ako Denver iskoristi prednost domaćeg terena u prve dve utakmice, izuzetno su blizu rešavanja serije pre majstorice. Da li će biti šest ili pet ne znam, a opet ne bih ni želeo da me jure prognozeri, da kažu kako sam nešto rekao i oni me poslušali, a možda ne bude tako. Lično, uz pomenuta tri elementa koja su jako bitna, gledajući kvalitete i trenutne forme dva tima, ne vidim način na koji Majami može da iznenadi Denver“.

Koliko bi sama činjenica da Majami ima daleko više iskustva u finalima mogla eventualno da bude presudna u predstojećoj seriji?

“To je nešto o čemu možemo da diskutujemo“, kaže iskusni sportski radnik i nastavlja:

“Može da se govori o tome koliko je Majami iskusniji zbog broja finala i igrača koji su osvajali titule. Opet, isto tako možemo da razmišljamo o uporednoj analizi najboljih igrača dva tima. Potvrdilo se, to nije nikakva mudrost, da Jokića niko ne može da zaustavi. Probali su rivali razne kombinacije na njemu, udvajanja da budu niži i viši igrač, pa udvajanja sa osnovne linije, sa vrha reketa, preuzimanje... I ništa ga nije zaustavilo“.

Šta mislite o faktoru odmora Denverovih igrača, odnosno eventualnog umora košarkaša Majamija ili, da tako formulišemo, kraćoj pauzi između majstorice konferencijskog i velikog finala?

“Svežina će biti važan faktor. To što treneri pričaju, u smislu nismo igrali sedam dana i ispali smo iz ritma, to nema veze. Ono što je Majami odigrao u finalu sa Bostonom mnogo više odgovara Denveru. Kada pogledate, po kalendaru je to samo sedam dana koliko su igrači Denvera odmarali. Ipak, u tih sedam dana psihološki pritisak i opterećenje onoga što nosi ulazak u finale, pogotovo zbog onoga što se desilo od 3-0 do 4-3, je na leđima Majamijevih igrača. Otežavajuća okolnost za Hit, olakšavajuća za Nagetse“.

Ukazao je Sedlaček na još jedan izuzetno važan detalj...

“Gledajući fiziološki aspekt, mnogo je bitno to što Denver igra na 1.600 metara nadmorske visine. Zato su u Majamiju verovatno i odlučili da iz Bostona direktno izvade karte za Denver, kako bi se aklimatizovali. To je Denverova prednost, a ako neko pita kako se Nagetsi aklimatizuju na uslove kada dođu na nivo mora. Adaptiraju se tako što dobiju dva puta kod kuće i rasterećeni su“.

Majami je u finalu sa Bostonom igrao “Ameba“ odbranu, koja uzima elemente pritiska igre čovek na čoveka i zone kroz česte transformacije, čime su šuteri Seltiksa svedeni na niži procenat ubačenih trojki, uz veći broj izgubljenih lopti. Da li očekujete istu taktiku protiv Denvera?

“Rekao bih da odgovor na to pitanje prosto i jednostavno leži u učinku Džamala Marija. Ako Džamal bude imao svoj učinak iz ovogodišnjeg plej-ofa, ne samo u poenima koji su svakako prisutni, već i konstantnosti što je dosta teško držati. I pored toga što Majami igre raznorazne varijante odbrane koje su najpribližnije evropskom stilu, da Denver ima prednost. Jer, Jokić tradicionalno odradi svoj deo posla sa brojem poena. Njegova mirnoća, staloženost i strpljivost da proigrava druge daje određenu stabilnost ostalima u timu“, priča Sedlaček i dalje analizira:

“Ako Mari i Porter Džunior budu promašivali, javiće se problemi jer će faliti poeni. Denver i generalno timovi Zapada igraju bržu košarku od timova sa Istoka, što se vidi po broju poena i ispaljenih lopti. Kada se gleda sa košarke strane, reakcija napada na postavljenu odbranu je druga stvar u odnosu na procenat vremena koji provedete u toj igri pet na pet. Kada poredite sa tranzicijom, u kojoj je Denver izuzetno dobar, može da se dođe do određene prednosti kroz takozvane lagane poene, koja ne može lako da se nadoknadi“.

Kako gledate na sve ono što se dešava Nikoli Jokiću? Mnogi su se saglasili da mu je nepravedno oduzeta treća MVP titula zaredom, a plej-of igra na nivou Vilta Čembelrena i Medžika Džonsona iz svojih šampionskih sezona, poput njih je u veliko finale ušao sa prosečnim tripl-dablom...

“To je kuhinja koja je napravljena iz raznih razloga, u koju mi ne treba da ulazimo. Svakako, nije bilo fer praćenje Jokićevih rezultata, kroz stalno traženje mana. Glasovi novinara za MVP trku su skandalozni. Poznavajući ga, a smatram da ga dobro poznajem, sama činjenica da on nije prisutan na mrežama, da ne kači detalje iz svog života na Tviter ili Instagram smeta mnogima. On drži svoju privatnost za sebe i čuva energiju za učinak na terenu. I teren je jedino merilo koje potvrđuje kvalitet, da li jeste ili nije. To što je proglašen za MVP Zapada najviše govori o onima koji su glasali za njega, ali i njegovoj stabilnosti, samopouzdanju, godinama uloženim u NBA kako bi došao do ovog nivoa. Svaka njegova utakmica je nestvarna činjenica za one koji ga ne vole, jer ih to izuzetno pogađa“.

Šta mislite, zašto ga ne vole?

“Nema određenog razloga. Može da bude to što nije sa istog kontinenta, što dolazi iz manje sredine i ono što je možda ispred ova dva – nije medijski atraktivna ličnost. Neće oko njega da se vrte serije i filmovi. Možda i hoće posle svega što je postigao i uradio. Za razliku od mnogih oko kojih su pravljene kampanje da bi postali igrači, on je postao igrač kome ne treba kampanja. Kada kažem 'igrač', mislim na Ol stara, na čoveka kojeg ljudi u SAD kroz skauting zovu 'franchise player', odnosno neko oko koga se poistovećuje cela franšiza, koji je nosilac cele organizacije“.

Šta mislite o igrama Džimija Batlera, sa kojim ste imali prilike da sarađujete u Filadelfiji?

“Istina, imao sam prilike da pola sezone budem pored Batlera, kada je bio napravljen onaj čuveni, tripl trejd. On je igrač koji karakterom pokreće celu ekipu. Ono što ne sme da se zaboravi kada se priča o Majamiju, što je velika pozitivna stvar uz broj finala i iskustvo igrača u istim, ovaj tim ima kao nijedna ekipa u NBA ligi igrače koji nisu draftovani. Vinsent, Strus, Martin i ostali... To daje drugačiju sliku mentaliteta tima. Batler je vođa na terenu i van njega. On nije ostao u Filadelfiji zato što njegov, takoreći, 'teror' u svlačionici, odnosno želju za stalnim pobeđivanjem i izuzetnu ozbiljnost nisu mogli da prihvate Embid i Simons. Zbog toga je Batler kao slobodan igrač ispušten i nastavio je karijeru u Majamiju“.

On važi za potpuno atipičnog igrača i za igrače odbrane jako težak za čuvanje...

“Postoje dve stvari kada pričamo o Batleru. Najveći problem u zaustavljanju Batlera su njegova fizička sprema i visina. Preneseno na teren, ako ga čuva igrač sa pozicije beka ima problem jer ne može da se nosi sa njim u kontakt igri i ispod koša. Batler nije igrač koji toliko šutira sa distance, već više pokušava sa poludistance i prodorima. Sa druge strane, ako ga čuva viši igrač, mnogo je brži od njih“.

Kako to rešiti?

“Odgovor na to pitanje je Eron Gordon. On je igrač koji apsolutno ima predispozicije da sačuva Batlera do određene mere. Neke utakmice koje je Majami gubio od Bostona, Batler je imao slabiji učinak. U tom odnosu tu i vidim Denverovu prednost. Ako Gordon bude uradio ono što je odigrao u ranijim utakmicama, mada i on ume da bude nepredvidiv u smislu kad će kako da odigra, on će biti Denverov kec iz rukava za Batlera“.

Ipak...

“Mi pominjemo pojedince, ali i jedne i druge krasi timska košarka, sa dosta asistencija i dodavanja, utrčavanja i igru bez lopte. To je ono što ovo finale čini internacionalnim, da ne kažem i proevropskim u smislu stila košarke. Nisu ovo ekipe gde se forsira igra jedan na jedan, kao što smo imali slučajeve u konferencijskim finalima sa Lejkersima i Bostonom protiv Denvera i Majamija. Videćemo kakve će taktike da primenjuju dvojica trenera, ali pokretačka snaga one 'treš tok' energije Majamija biće Batler, dok su sa druge strane mirnoća, lucidnost i timska orijentacija u Jokićevom liku“.

Na kraju, da li Bem Adebajo može da sačuva Nikolu Jokića u direktnom okršaju?

“Nema teoretske šanse da ga zaustavi. Jokić će naći način da ga izuzetno brzo napuni faulovima, to je jedan od glavnih Adebajovih problema. Tu već postoji određeni respekt, pa čak i kompleks iz prethodnih mečeva koje su imali, gde je prisutna Jokićeva dominacija“, završava Sedlaček.

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

02.30: (1,35) Denver (14,0) Majami (3,70)

Druga utakmica

Ponedeljak, 02.00: Denver – Majami

Treća utakmica

Četvrtak, 02.30: Majami – Denver

Četvrta utakmica

Subota, 02.30: Majami – Denver

Peta utakmica*

Utorak, 13. jun, 02.30: Denver – Majami

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

NBA ligaNBA plej-ofNBA finaleNikola JokićDžimi BatlerDenver NagetsMajami HitEron GordonDžamal MariBem Adebajo

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara