Tim Dankan i Nikola Jokić (© AFP)
Tim Dankan i Nikola Jokić (© AFP)

Da li se istorija ponavlja? Jokić kao Dankan pre 24 godine, Džimi Batler kao Alan Hjuston

Vreme čitanja: 2min | sre. 31.05.23. | 10:18

Neverovatne sličnosti povezuju sadašnje veliko finale NBA lige i ono iz 1999. godine

Čekanju je došao kraj, Srbija će gledati Nikolu Jokića i Denver Nagetske u velikom finalu NBA lige protiv Majamija. Prva utakmica je zakazana za noć između četvrtka i petka (02.30). Pred početak okršaja, dve pitanja se postavljaju. Da li će Nikola Jokić, najbolji centar današnjice, doći do prvog šampionskog prstena ili će se nastaviti bajka Majamija koji je kao osmoplasirani tim stigao do finala. Slična dva pitanja su se postavljala i pre 24 godine pred tadašnje NBA finale između San Antonio Sparsa i Njujork Niksa.

Nekoliko je neverovatnih sličnosti da se poklapaju.

Izabrane vesti

Ovosezonski tim Majami Hita je uradio nešto neverovatno. Čitave sezone se ekipa sa Džimijem Batlerom mučila, bila na ivici da ni ne uđe u plej-of, a onda - potpuni preokret. Pobeda protiv najboljeg tima lige - Milvoki Baksa u prvoj rundi plej-ofa. Potom pobeda protvi Njujork Niksa u polufinalu i onda posle sedam spektakularnih mečeva je savladan Boston. Majami je kao osmi stigao do velikog finala, ali ovo nije prvi put da se tako nešto događa u NBA ligi.

Pre 24 godine isto su uspeli Njujork Niksi sa Alanom Hjustonom, Patrikom Juingom i Latrelom Sprivelom na parketu. Tadašnji tim trenera Džefa Van Gandija, je kao osmoplasirani tim napravio senzaciju savladavši Majami Hit koji je tada imao najbolji učinak na Istoku. Bilo je 3:2 u seriji, potom su pometlali Atlantu u polufinalu, a zatim savladali Redžija Milera i Indijanu u finalu konferencije.

Sada Džimi Batler neverovatno podseća na Alan Hjustona koji je igrao sjajno tadašnji plej-of i bio lider velikog uspeha. Međutim u velikom finalu su naleteli na najbolji tim Zapada - San Antonio Sparse sa Timom Dankanom u reketu.

Sada je Majami u ulozi tima koji je sa osme pozicije iznenadio sve i oni sada u finale idu na najbolji tim Zapada, ovoga puta to je Denver. I oni sada imaju najboljeg centra na svetu, a to je Nikola Jokić.

Naravno, verovatno se pitate kako je završeno finale 1999. godine. San Antonio je sa Timom Dankanom koji je bio najbolji igrač te serije slavio sa ubedljivih 4:1. Bila je to prva titula u istoriji Sparsa i početak dinastije sa Gregom Popovićem na klupi, a Dankanom na terenu, kasnije su došli i Toni Parker i Manu Đinobili, a osvojeno je ukupno pet titula.

Da li je ovo početak šampionskih godina Denver Nagetsa sa Nikolom Jokićem? Videćemo u narednom nedeljama, ali ako Nagetsi i Somborac budu na istom nivou kao u prethodnom periodu, crno se piše Majamiju koji bi mogli da završe baš kao Niksi pre više od dve decenije.

Danas se taj tim tek povremeno pominje i to samo u kontekstu velikih iznenađenja, šampionski prsten je ipak otišao u ruke mnogo boljem timu. Mogla bi istorija da se ponovi...


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsTim Dankan

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara