""
""

SENZACIJA! Brazil bacio Furiju na štit!

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.08.16. | 21:15

Potpuno neočekivana pobeda domaćina - 66:65

Španija je ponovo na kolenima! Ako je poraz od Hrvatske viđen kao iznenađenje, onda se neuspeh protiv Brazila može označiti kao - senzacija! Ekipa Rubena Manjana je nedostatak u kvalitetu pokrila ozbiljnom dozom borbenosti u dupke punoj Karioka Areni, a na kraju je imala smišljenu odbranu za Serhija Ljulja i zaustavila ga u nameri da postigne pobednički koš. Nekoliko trenutaka ranije ruka je zadrhtala legendarnom Pau Gasolu, koji je ponovo imao jednu od odlučujućih lopti u rukama, ovog puta sa linije slobodnih bacanja. Ali je teren još jednom napustio pognute glave - 66:65 (18:13, 16:18, 19:14, 13:20).

Izabrane vesti

I dalje nije jasno šta se to dešava sa posrnulim prvakom Evrope, ali posle drugog poraza, u kojem je pravdu delio i najbolji srpski sudija Ilija Belošević, gotovo izvesno da će prva pozicija na tabeli Grupe B ostati samo san! I ne samo to! Evropski prvak i jedan od favorita za odlazak na postolje mogao bi ovim porazom ozbiljno da ugrozi šanse da se nađe u drugom krugu, pošto u poslednja dva kola igra sa Litvanijom, pa Argentinom, a pre toga i sa Nigerijom.

Brazil je pobedničku snagu dobio iz huka pune Arene, pa je tako od prvog minuta pokazao veću želju, energičnost i jasnu ideju, što je Španiji nedostajalo tokom gotovo tri četvrtine igre. 

Utisak je da je Furija meč počela na krivoj nozi, prilično slabo, bez prave motivacije i rešenja u napadu. Gotovo kao Francuska susret protiv Australije. Za razliku od Trikolora, sastav Serđa Skariola ipak je uspeo da se podigne iz pepela, iskoristi nervozu u redovima domaćih i meč uvede u dramatičnu završinicu. To nije bilo dovoljno da se upiše prva pobeda i tako zaboravi neuspelo izdanje protiv Hrvatske. 

Nisu ni ovog puta blistali Klaver, Rubio i Rejes, kao ni Navaro, koji su ukupno doneli tek 12 poena, s tim što je ovog puta zakazao i Nikola Mirotić, za koga je odbrana Brazila imala spremljena rešenja. Doduše, najveći uspeh domaćeg sastava je to što je uspela da značajno umanji Gasolov učinak, koji je ubacio 13 poena (4/11 iz igre) i deset uhvaćenih lopti. 

Dok je Marselinjo Uertas, koji je meč završio sa 11 poena, u finišu umalo „prodao“ utakmicu sa tri isforsirana rešenja koja nisu donela poene, Gasol je na kraju ostao bez daha, pa su mu oba pokušaja sa linije penala otišla u propast. I to samo nekoliko sekundi nakon što je i Nene Ilario bio jednom neprecizan sa iste distance, pa se činilo da će Španija ipak moći da napravi veliki zaokret u poslednjim trenucima. Ali, nije ga bilo. 

U trenucima najvećeg napona najveću pribranost pokazao je Markinjos, pošto je jedan neobjašnjiv pokušaj Uertasa odbojkom vratio u koš i to pored dvojice španskih igrača. Bio je to koš vredan konačnog rezultata, pet sekundi pre kraja, a Markinjos je na kraju skupio deset poena. Veliki uticaj u skidanju krune rivalu imao je i Augusto Lima, koji je dodao devet poena i deset skokova. 

Mada je Španija imala dovoljno vremena da odigra akciju za trijumf, Ljulj je iz teške pozicije promašio, pa je veliko slavlje domaćih navijača moglo da počne. Kod Španije Ljulj je skupio 11 koševa, a Serhio Rodrigez poen manje. 


ŠPANIJA – BRAZIL 65:66 (13:18, 18:16, 14:19, 20:13)

Dvorana: Karioka Arena
Gledalaca: 10.761
Sudije: Ilija Belošević (Srbija), Roberto Vaskez (Portoriko), Damir Javor (Slovenija).

ŠPANIJA: Gasol 13 (10sk), Rudi 8, Rodrigez 10 (5as), Navaro 5, Kalderon, Rejes 5, Klaver 4, Ernangomez, Abrines, Ljulj 11, Mirotić 6 (8sk), Rubio 3.

BRAZIL: Neto 3, Felisio 7, Benite 4, Uertas 11 (7as), Garsija 9, Đovanoni 3, Nene 6 (5as, 4sk), Markinjos 10, Barbosa 4, Lima 9 (10), Hetšajmer, Luž. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

Serhio LjuljRio 2016Pau GasolOI 2016Marselinjo Uertaskošarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara