Marko Simonović (©Star Sport)
Marko Simonović (©Star Sport)

Simonović za Mozzart Sport: Predlagao sam Nejpira prošle godine, Zvezdin IQ među vodećima u Evroligi

Vreme čitanja: 7min | čet. 05.10.23. | 11:49

"Što se kluba tiče, možete da vidite od tih godina, odnosno sezonu-dve ranije, pa do danas koliko je Zvezda porasla. Evidentan i enorman rast. Klub je bio u jako teškoj situaciji i onda se sa vremenom stabilizovao, počeo da se diže i došli smo do toga da je Zvezda pretnja za Fajnal for, sa velikim i stabilnim budžetom, klub u koji igrači žele da dođu. To je velika stvar", kaže nekadašnji kapiten crveno-belih

Nova sezona - stare ambicije i plasman na Fajnal for Evrolige kao iskorak kojem Crvena zvezda teži.

Na Malom Kalemegdanu se ozbiljno radilo ovog leta, Duško Ivanović je napravio značajne promene i gotovo potpuno izmenio sastav u odnosu na prošlu godinu, kada je Vladimir Jovanović sklapao tim, a njegov prvi saradnik bio Marko Simonović.

Izabrane vesti

Nekadašnje krilo crveno-belih, danas mladi trener u nastajanju, prati redovno dešavanja u klubu sa kojim je doživeo najveće uspehe u karijeri i veruje da je ova Zvezda sposobna da napravi dobar rezultat u Evropi. Pre svega da ode u četvrtfinale koje je poslednji i jedini put igrala 2016, a zatim i da napadne plasman na završni turnir.

"Širok roster, odličan individualni kvalitet, jako dobri igrači. Ima mnogo talenta, košarkaški IQ je na jako visokom nivou. Možda i jedan od vodećih u Evroligi. Činjenica je da su to sve, manje-više, iskusni igrači koji su mnogo toga prošli u Evroligi i imaju zavidne karijere. Znaju da igraju, znaju kako se pobeđuje i osvajaju trofeji. S te strane načinjen je dobar korak", rekao je Simonović za Mozzart Sport.

Postavljeni su visoki ciljevi, a uz povratak na jadranski tron i odbranu pehara u Kupu Radivoja Koraća i Superligi Srbije cilja se iskorak u Evroligi, plasman na Fajnal for...

"Ambicije su sigurno velike, to treba uvek da bude kada je u pitanju Crvena zvezda, pa i shodno ovom timu i budžetu. Ekipa ima kvalitet za to, da napravi dobru evroligašku sezonu. Videćemo kako će sve to izgledati na delu, zavisi od dosta faktora. Kvaliteta ima".

Dejan Davidovac se vratio u Crvenu zvezdu posle godinu dana u CSKA iz Moskve. Nastavlja se tradicija velikih povrataka na Mali Kalemegdan...

"Uvek volim kada se vrate naši igrači, kada se vrate u matični klub. I ne samo Davidovac, već i kada se domaći igrači vrate u svoju zemlju, poput Tea i Bjelice. To je nešto što daje posebnu draž Crvenoj zvezdi. Oni su majstori. Imaju sjajne karijere iza sebe i mnogo će značiti ekipi. Oni treba da budu posebna nota, trešnjica na torti u teškim momentima utakmica i sezone".

Pogledaju navijači roster Crvene zvezde i stoji Marko Simonović, ali je to drugi čovek u odnosu na onog na kojeg su navikli. Poznaješ momka iz Crne Gore, kako gledaš na njegov angažman?

"Znamo se, mlad je momak i potpisao je višegodišnji ugovor. Svi treba da imaju strpljenje za njega, bez obzira da li od početka igrao sjajno ili ne. Ne treba mu stvarati nikakav pritisak, on treba da napravi iskorak u Evroligi, ovo će mu biti prva sezona u eliti. Treba ga sačekati, da u drugoj ili trećoj godini ugovora postane jedan od nosilaca ekipe".

Crvena zvezda je značajno promenila sastav, ko ti se najviše sviđa od potpisanih novajlija?

"Ne računajući Tea i Bjelicu, koje poznajem jako dugo, to je nesumnjivo Šabaz Nejpir", kaže Simonović i otkriva:

"On je po meni najveće pojačanje Zvezde. Konkretno, ja sam još prošle godine želeo i predlagao da ga dovedemo. Nije se desilo. Jako je kvalitetan igrač, koji može da pravi razliku i sam da dobije utakmicu. Možda i najveći potpis Crvene zvezde".

Zvezda Evroligu otvara protiv Asvela, vraća se u Beogradsku arenu i već je najavljeno da će tribine biti ispunjene do poslednjeg mesta. Da li si već analizirao Zvezdinog rivala, šta treba očekivati?

"Jesam, naravno. Fizikalci, igraće na dosta poseda, ulaziće jako u svaki kontakt. Imao sam priliku da gledam njihove pripremne utakmice i verujem da neće biti lako. Ali, očekujem pobedu Crvene zvezde. Napravila je dobar tim i ako ima ambicije da ode u Top 8 ili na Fajnal for, moraju da se dobijaju utakmice u kontinuitetu. Dobar protivnik za otvaranje sezone i dobar prvi korak".

Deo Zvezdine ekipe iz meča sa Lokomotivom (©MN Press)Deo Zvezdine ekipe iz meča sa Lokomotivom (©MN Press)

Vratimo se malo kroz vreme... Pre tačno deset godina Crvena zvezda je odigrala svoju prvu utakmicu u ovoj Evroligi, ti si bio prvi član te ekipe. Prvu utakmicu odigrali ste protiv Lokomotive Krasnodar u krcatoj Areni. Po čemu pamtiš tu utakmicu?

"Izgubili smo tu utakmicu, Markus Vilijams je ubacio 23 poena. Sećam se dobro te utakmice, cele sezone... Lokomotiva je tada bila izuzetno jaka, osvojila je bila Evrokup godinu dana ranije. Markus Vilijams, Derik Braun, Ričard Hendriks... Svi su odigrali dobre utakmice, bili su stranci koji su pravili razliku i bili u zenitu svojih karijera".

A, kako gledaš na tu sezonu u Evropi?

"Naša debitanska sezona u Evroligi nije bila tako loša. Imali smo skor 4-6, bukvalno smo bili na granici da prođemo grupnu fazu. Igrali smo dobro, pogotovo jer nam je to bila prva sezona. Kasnije smo nastavili sezonu u Evrokupu, gde smo u polufinalu izgubili od Uniksa na koš razliku. Bilo je sasvim zadovoljavajuće".

Iz te ekipe i dan danas su tu Branko Lazić i Luka Mitrović, u sastavu su bili još Boban Marjanović, Jaka Blažič, Čarls Dženkins, Demarkus Nelson... Navijačima prilično interesantna ekipa.

"Bila je velika euforija, dobra atmosfera, bili smo propraćeni na svim nivoima. Na kraju smo napravili dobar rezultat za tu prvu godinu. Da li smo mogli više, to je sada druga tema i za dublje analize. Ali, bilo je lepo igrati tih godina. Porazi od Panatinaikosa i Makabija kod kuće su nam verovatno presudili da ne odemo dalje. Protiv Panatinaikosa smo vodili 15 razlike i izgubili u produžetku, dok je protiv Makabija Nelson promašio zicer u poslednjim sekundama".

Kao neko ko je bio u Crvenoj zvezdi od njenih početaka u Evroligi, pa i kasnijih sezona i sve do prošle godine, koliko je klub porastao za to vreme i koliko se promenilo takmičenje, izuzev naravno formata?

"Promenilo se dosta toga. Što se takmičenja tiče, znamo da se promenio format, pa sada ima 18 učesnika. Činjenica je da je liga svake godine sve gledanija i zanimljivija. Prošle sezone je takmičenje bilo nikad ujednačenije, do poslednjeg kola nije se znalo ko će biti među osam i ko će sa koje pozicije u četvrtfinale. To daje posebnu draž. I ovaj momenat sa plej-inom daće određenu notu neizvesnosti", priča nam nekadašnji reprezentativac Srbije i nastavlja:

"Što se kluba tiče, možete da vidite od tih godina, odnosno sezonu-dve ranije, pa do danas koliko je Zvezda porasla. Evidentan i enorman rast. Klub je bio u jako teškoj situaciji i onda se sa vremenom stabilizovao, počeo da se diže i došli smo do toga da je Zvezda pretnja za Fajnal for, sa velikim i stabilnim budžetom, klub u koji igrači žele da dođu. To je velika stvar jer ima mnogo klubova koji imaju novac, a igrači ne žele da idu tamo. U Zvezdu žele da dođu. Dobar pokazatelj u kakvoj je situaciji danas Crvena zvezda".

Od perioda pre jedne decenije, kada su oba večita rivala nastupala u Evropi sa skromnijim budžetima, danas je slika potpuno drugačija. Da li si tako nešto mogao da očekuješ i kako gledaš na tu promenu?

"Činjenica je da se ulaže mnogo u košarku i da se verovatno nikada ranije nije više ulagalo. Zato su tako velike plate za igrače i mislim da je to u perspektivi dobro za srpsku košarku".

Pomenuli smo na početku razgovora da su Zvezdine evropske ambicije visoke, bio si u ekipi koja je izborila zasad jedino učešće u četvrtfinalu. Da li je sada konačno došlo vreme da se ponovi taj rezultat i da li veruješ da je moguće otići i korak dalje?

"Verujem da može da uradi to, Crvena zvezda zaslužuje da se nađe u Top 8. Zbog nivoa do kojeg je narastao klub, zaslužuje da bude redovan učesnik četvrtfinala. Zašto se prethodnih godina nije dešavalo - ne znam. Ali, Zvezda treba da bude u četvrtfinalu i verujem da će se to desiti ove godine".

Poznato je da aktivno radiš na svom trenerskom usavršavanju, da si gost trenera širom Evrope i SAD, kakvi su ti planovi za budućnost?

"Slobodno vreme koristim za usavršavanje. Bilo je tokom leta ponuda da počnem da radim, nekih zanimljivih, nekih manje zanimljivih, ali nisam bio nešto voljan da prihvatim odmah. Što Pablo Laso kaže - ne prihvataš prvu ponudu koja ti se daje. U dogovoru sa Miškom Ražnatovićem videćemo šta ću dalje i gde ću, još koristim vreme da se usavršavam i sačekaću još mesec-dva", kaže Simonović i zaključuje:

"Plan mi je da u narednom periodu opet odem u SAD, da posetim nekoliko koledža, da proširim vidike".

EVROLIGA – 1. kolo

Četvrtak:

19.00: (1,25) Crvena zvezda (17,0) Asvel (4,70)

20.05: (1,50) Makabi Tel Aviv (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,00)

20.30: (1,60) Barselona (16,0) Anadolu Efes (2,65)

20.30: (1,25) Bajern Minhen (17,0) Alba Berlin (4,70)

20.30: (1,60) Virtus Bolonja (16,0) Žalgiris (2,65)

Petak:

19.45: (1,50) Fenerbahče (16,0) Olimpija Milano (3,00)

20.15: (1,90) Panatinaikos (15,0) Olimpijakos (2,10)

20.30: (2,65) Baskonija (16,0) Real Madrid (1,60)

20.30: (2,40) Valensija (15,0) Monako (1,70)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaMarko Simonović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara