Sitnice koje život znače

Vreme čitanja: 5min | uto. 04.02.20. | 09:00

Kada su ovako tesne utakmice odlučuju male greške, a ovoga puta su se one obile o glavu momcima Andree Trinkijerija

Tesno, borbeno, jako i efikasno do samog kraja. Takav je bio večiti derbi koji je juče odigran u dvorani "Aleksandar Nikolić", a koji je pobedom rešila ekipa Crvene zvezde. U utakmici punoj preokreta, koja je donela veliki broj promena vođstva, na kraju su bukvalno presudili najsitniji detalji, greške i manjak koncentracije crno-belih u ključnim trenucima. Prva „meč lopta“ za plasman na prvo mesto na tabeli na kraju sezone je tako propuštena, pa će košarkaši Andree Trinkijerija morati da iskoriste narednu, već sledećeg vikenda, kada u Beograd dolazi naoštrena ekipa podgoričke Budućnosti.

Ali daleko je taj duel u mislima košarkaša Partizana. Sve su na početku ove nove radne sedmice bile usmerene na večiti derbi, ali i na predstojeći okršaj protiv Virtusa u Bolonji. Želeo je sastav Andree Trinkijerija da pobedom protiv ljutog rivala zaokruži lepu seriju u ABA ligi, te da tako sa osmehom na licu otputuje u centralnu Italiju, ali će ipak morati da traži način da „vrati“ igrače u normalni pogon nakon teške i iscrpljujuće utakmice sa crveno-belima.

Izabrane vesti

Činilo nam se sinoć u jednom trenutku da će Zvezda odneti ubedljivu pobedu nad Partizanom. Isto tako nam je sredinom drugog poluvremena delovalo da će crno-beli rutinski upisati recku protiv sastava Dragana Šakote. Ali kako je mogao večiti derbi da prođe bez tesne završnice, toliko lako predvidljive u poslednje vreme? I kako to obično biva, rešile su ga greške. Sitne, ali dovoljno velike da presude konačnog pobednika. A ovoga puta malo više su ih pravili košarkaši gostujućeg tima.

No, krenimo pre svega od statistike, za koju kažu da je neumoljiva, a na koju je sinoć pažnju dodatno obratio i trener gostujućeg sastava, Andrea Trinkijeri. Imao je Partizan problema sa linije za slobodna bacanja, a dodatno je neubedljiv bio i na skoku, gde je Zvezda napravila zaista veliku prednost.
"Mislim da o derbiju može da se priča jednostavno. Skokovi (34 za Zvezdu i 22 za Partizan), kao i njihovih 96,4 odsto sa slobodnih bacanja (27/28) rešili su derbi. Sve je drugo bilo manje-više, gore-dole, dobar napad-loš napad, malo mi, malo oni… Ova dva podatka donela su pobedu Zvezdi", rekao je italijanski stručnjak sinoć odmah nakon utakmice.

I zaista je istina. U trenucima kada se meč lomio, Crvena zvezda je dolazila do nekih važnih ofanzivnih skokova, tada je umeo pod košem da zablista Bili Beron i pokupi loptu „ispred nosa“ Džejmsu Mekaduu ili Vilu Mozliju, koji jednostavno nisu bili dovoljno koncentrisani. A to definitivno na jučerašnjem derbiju nije bio ni Rašon Tomas, koji je u završna tri minuta utakmice bukvalno poklonio šest slobodnih bacanja Crvenoj zvezdi (a već smo pomenuli koliko je to bilo loše zbog procenta crveno-belih sa penala) i„pogurao“ tas na vodenicu tima Dragana Šakote. Dva od ta tri prekršaja Rašon Tomas napravio je na svojoj polovini terena, gotovo pod košem, na skoku. Čak i Nemanja Gordić uviđa da je tu izgubljen jučerašnji meč.
"Mislim da je bila dobra utakmica za publiku, egal od početka do kraja. Izgubili smo u skoku, a to je bio od najvažnijih podataka. Takođe je bilo tu mnogo ’ničijih’ lopti koje je Zvezda uzela, a ne mi. Dosta bacanja smo dali Zvezdi nakon dobrih odbrana, poklonili smo im šest do osam bacanja i mislim da je to rešilo meč", rekao je Gordić.

Sa pomešanim osećanjima, navijači Partizana će sigurno govoriti i o partiji Radeta Zagorca. Košarkaš crno-belih sinoć jeste pogodio neke zaista važne i teške trojke, ali je isto tako ostavio saigrače na cedilu na oko pet minuta pred kraj utakmice zbog pet ličnih grešaka, od kojih su neke zaista bile plod prilično nespretne igre. Falila je u poslednjih nekoliko minuta njegova drskost i hrabrost da se ode „na sve ili ništa“.

A kada se bolje pogleda, možda košarkaši Partizana nisu ni morali da dopuste da ovaj meč uđe u neku dramatičniju završnicu. Setimo se samo trenutaka iz polovine treće četvrtine, kada su crno-beli bili u velikom naletu, vodili i imali "bezbroj" slobodnih bacanja, što zbog tehničkih i nesportskih grešaka klupe i košarkaša Crvene zvezde, što zbog običnih prekršaja. Gosti nisu imali umeća da to iskoriste. Da li je falilo koncentracije, smirenosti, ili pak iskustva, tek Partizan je tada propustio priliku da ode gotovo na dvocifrenu prednost, nakon čega vam je sve poznato. Proradio je Bili Beron, vratio je Zvezdu u igru i sve je „moralo“ da ide na konac.

Kada smo već pomenuli iskustvo, mora se istaći da je velikom broju košarkaša Partizana ovo bio prvi derbi pred gostujućim navijačima. Kori Volden, Džejms Mekadu, Rašon Tomas i Vil Mozli, koji inače čine okosnicu ekipe, tek sinoć su videli kakav pritisak nosi igranje u punom „Pioniru“, ali kada se ne navija za njih. Neki su to podneli dobro, poput Voldena i Mozlija, neki malo manje poput Mekadua i Tomasa, ali kada se podvukla poslednja crta, videlo se da je nešto „nedostajalo“.

Jer previše često su košarkaši Partizana grešili u tim poslednjim momentima utakmice. Imali su utakmicu na tacni, mogli su lagano da je reše u svoju korist, pošto su uostalom i vodili na oko tri minuta pred kraj, ali su od tada ušli u potpuni kontraritam koji je Zvezda iskusno iskoristila. Pustili su domaći tada loptu u ruke Biliju Beronu i nisu pogrešili.

Kako bilo, vremena za bilo kakve analize i razmišljanja gotovo da nema, mada crno-beli i dalje imaju sve u svojim rukama u ABA ligi. Mnogo će biti važno da se oporave se i pripremei se za veliki meč protiv Virtusa u Bolonji u sredu, koji bi mogao da nam kaže sa koje pozicije će crno-beli eventualno proći dalje u četvrtfinale Evrokupa. Pobeda bi gotovo izvesno donela prvo mesto, dok bi poraz napravio pravi dar-mar u grupi, u kojoj bi tri tima onda mogla da završe sa skorom 4-2.
"Mislim da nam ovo ne remeti ništa, jer smo znali i pre ovog susreta da imamo veoma važnu utakmicu narednog vikenda u ABA ligi na našem terenu protiv Budućnosti. Između ostalog, tu je Virtus u gostima, tako da što pre treba da zaboravimo na taj meč i da se okrenemo sledećem izazovu. Teško da možemo da ponovimo onakvu utakmicu protiv Virtusa, još na njihovom terenu. Ali mislim da možemo da odigramo dobro. Posle toga imamo meč kući protiv Trenta, koji je takođe važan. U neku ruku, ovo je borba za prvo mesto u grupi i idemo tamo da odigramo što bolje“, zaključio je Gordić.

Ali to su samo neke kalkulacije i brojke. Bilo ih je i pred ovaj večiti derbi, ima ih posle njega, ali ono što je najvažnije reći jeste da su sitnice presudile. A crno-beli će se nadati da će one od sada ići u njihovu korist u smiraj ove, za njih izuzetno uzbudljive sezone u kojoj će se boriti za trofeje u ABA ligi i Evrokupu.

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara