Milutinov, Birmančević, Jović, Bjelica, Raduljica (©Starsport)
Milutinov, Birmančević, Jović, Bjelica, Raduljica (©Starsport)

Slobodni za selidbu i transfer spekulacije: Od Bjelice i Milutinova do Raduljice, Jovića, Anđušića, Štimca…

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.06.22. | 12:26

Brojni naši košarkaši mogli bi ovog leta da promene sredinu

Od velikih liga u Evropi, još samo u Francuskoj traje finalna borba za nacionalnog šampiona. Do zvaničnog kraja sezone (30. juni) ostalo je nepunih deset dana. Ipak, tržište igrača uveliko radi. Uprave klubova su (pre)zaposlene oko sklapanja igračkih mozaika za narednu sezonu. Bar medijski, najaktivniji su najbogatiji evroligaši. Treba u nekoliko nedelja preseći koga pazariti, da li platiti obeštećenje, koga zadržati, a kome se zahvaliti, jer kao na svakom tržištu, najtraženija "roba" brzo se "proda".

Najprimamljiviji su igrači koji nemaju ugovor za sledeću sezonu, pošto znači nema plaćanja obeštećenja. A u statusu "fri agenta", kako Amerikanci vole da kažu, nalazi se nemali broj srpskih internacionalaca, od kojih je nekolicina (bivših i sadašnjih) reprezentativaca.

Izabrane vesti

Na tom spisku najzanimljivije ime je Nemanja Bjelica. Posle sezone u kojoj je morao da menja tim (prešao iz Sakramenta u Majami) i debakla Srbije u kvalifikacijama za Tokio, prošlog leta je na mala vrata stigao u Golden Stejt, ali se sada vratio na velika vrata. Kao NBA šampion.

Njegova minutaža ne otkriva koliko je bio važan u mašineriji Stiva Kera koju pokreće kvartet Kari, Tompson, Grin, Vigins, ali zato reči najboljeg igrača Bostona Džejsona Tejtuma da je njegova odbrana bila ključna u važnim trenucima finalne serije, pokazuju koliko poštovanje uživa Srbin u kompletnoj NBA.

Zato i ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Nemanja od jeseni zagazi u osmu NBA sezonu, baš u dresu Ratnika, možda uz platu veću od zagarantovanog minimuma igraču sa sedmogodišnjim stažom u najjačoj ligi na svetu (2.430.519 dolara). Takvom raspletu ne nadaju se drugi timovi iz NBA, ali i Evrope koji su ga i prošle godine želeli. Ipak da bi ga privoleli, morali bi da "odreše kesu", jer ne "kupuje" se svaki dan NBA šampion.

Ništa manje pažnje u Evropi ne privači ni Nikola Kalinić. Najbolji igrač ABA lige je posle osvajanja triple krune rekao da će voditi razgovore sa Zvezdom i još ni on ne zna da li ostaje, što je ustalasalo Stari kontinent. Kalinić doduše ima ugovor sa crveno-belima na još jednu sezonu, ali i u njemu klauzulu prema kojoj može da promeni sredinu uz adekvatno obeštećenje.

U sličnoj poziciji je i Nikola Milutinov. Međutim, kako su već nekoliko puta pisali ruski mediji, i pored "navale" Barselone, bolonjskog Virtusa, Fenerbahčea i Olimpijakosa, srpski internacionalac je blizu odluke da ostane u CSKA bar još tu jednu godinu, dok je što se tiče Stefana Jovića, prema informacijama iz Atine, sve izvesnije da Panatinaikos neće "pokupiti" sledeću godinu iz ugovora

Iz sada već čuvene generacije Srbije koja je "srebrni" let počela na Svetskom kupu u Španiji 2014. godine, slobodni su još Stefan Birčević koji je imao odličnu sezonu sa rumunskim Klužom, Miroslav Raduljica (raskinuo ugovor sa južnokorejskim Gojangom) i Vladimir Štimac (istekao ugovor sa kineskim Ningbom), kao i Marko Simonović (istekao ugovor sa Crvenom zvezdom).

Evropski klubovi, bez naknade za obeštećenje, jer su im istekli ugovori, imaju na ponudi i priličan broj momaka pozvanih u reprezentaciju Srbije za predstojeći "prozor" FIBA, poput Filipa Petruševa (Anadolu Efes), koji je gostujući na RTS izjavio da će posle Letnje lige u Americi odlučiti da li će ostati u Evropi ili će zaigrati u NBA, zatim Danila Anđušića (Monako), Dušana Ristića (Fuenlabrada), Dejana Todorovića (Tenerife), Marka Jagodića Kuridže (Budućnost), Nemanje Dangubića (Partizan), Radeta Zagorca (Parizan), Dejana Davidovca (Crvena zvezda).

Takođe zasad su slobodni su i bivši reprezentativci Branko Lazić (Crvena zvezda), Ivan Paunić (Lokomotiva), Đorđe Gagić (Lijetkabelis), Dejan Kravić (Unikaha), Stefan Peno (Bilbao), Nikola Jovanović (krajem 2021. raskinuo ugovor sa Nižnji Novgorodom), Jovan Novak (Fuenlabrada) koji ima opciju produžetka saradnje na još jednu sezonu, ali i nekadašnji članovi mlađih nacionalnih selekcija Nikola Radičević (Lijetkabelis), Aleksa Radanov (Igokea), Vasilije Pušica (Galatasaraj), Mihajlo Andrić (Promiteas)...


tagovi

Marko Jagodić KuridžaDanilo AnđušićNikola MilutinovStefan JovićNemanja BjelicaMiroslav RaduljicaNikola KalinićVladimir ŠtimacStefan BirčevićStefan PenoKošarkaški transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara