Foto: Fiba Baksetball
Foto: Fiba Baksetball

Slovenci i vanzemaljac Dončić na Olimpijskim igrama! Vrhunska košarka u Kaunasu, Litvanci bez vize

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.07.21. | 19:55

Sjajna utakmica u Kaunasu, tripl-dabl zvezde Dalasa

Slovenija poseduje tim, Slovenija ima u svojim redovima vanzemaljca Luku Dončića i zato Slovenija ide na Olimpijske igre po prvi put u istoriji! Strašnu košarku igraju Zmajevi, lete po terenu, ubacuju trojke, poznata je hijerarhija ekipe, ko kosi, a ko vodu nosi. I kao takvi bili su bolji od Litvanije i to u sred Litvanije - 96:85.

Košarkaška zemlja ostaje bez vize za Olimpijske igre, ali se mora reći da su Slovenci potpuno zaslužili ovaj uspeh. Igraju vrhunsku košarku, timsku, poletnu, čak realno i bolju od samih imena u timu, ako ne računamo samo Dončića. Majk Tobi se pokazao kao odlično pojačanje, sve se poklopilo. Da li treba uopšte reći da je vanzemaljac Dončić meč završio sa tripl-dablom! Upisao je 31 poen, 13 asistencija, 11 skokova. Brutalno. Kada se na to dodaju poeni Čančara i Blažiča, tu više nije bilo dileme ko će biti pobednik.

Izabrane vesti

Kvalitativno gledano ovo je bio možda i najjači okršaj u borbi za olimpijsku vizu i šteta je što je jedna od ove dve reprezentacije morala da bude eliminisana. Litvancima je na kraju presudio i dobar ofanzivni skok Slovenije. Kod Litvanaca su najefikasniji bili Valančijunas, Kalnietis i Butkevičijus sa po 14 datih poena.

Ušli su i jedni i drugi u meč da se tuku bez rukavica, pa šta bude. Strašna energija je viđena u Kaunasu. Meč na visokom nivou u kom su ipak napadi bili u prvom planu, a odbrane i nisu baš najbolje funkcionisale. Tome je doprineo i kvalitet koji su na parket izneli pre svega Luka Dončić i Jonas Valančijunas sa druge strane.

Luka je igrao na NBA nivou, velemajstorski je dominirao protiv Litvanaca i često dolazio do 2+1. Nije se libio čak i publici da poruči šta je imao, u stilu Novaka Đokovića.

Kakvo je bilo prvo poluvreme najbolje pokazuje rezultat posle 20 minuta - 52:52! Svako ko voli košarku mogao je samo da se zavali, uzme hladno pivo i da uživa. Slovenci su plovili na leđima košarkaškog kita ubice Dončića (21 poen već u prvom poluvremenu), dok je Litvanija kod kuće protivnik koji se neće predate do poslednje kapi znoja. Jednostavno, poznaju ovaj sport u dušu.

I zato je sve pucalo od dobre košarke. Litvanci su se održavali u igri uz pomoć 55% šuta za tri poena.

Slovenci su snažnije krenuli u nastavku, Čančar i Tobi su ubacili po trojku, krenuli su Dragić i ekipa da lete po parketu i gosti su se trojkom Dončića odlepili na deset poena prednosti. Trojke je nadovezao i Jaka Blažič, pa su Zmajevi otišli na 11 poena prednosti na ulasku u poslednju četvrtinu. Sa trojkama Čančara to je poraslo na 16 razlike.

To je bio početak kraja...

LITVANIJA - SLOVENIJA 85:96 (24:28, 28:24, 17:28, 16:16)

Dvorana: Žalgirio Arena, Kaunas

LITVANIJA: Bendzijus 11, Butkevičijus 14, Dimsa 3, Gijedraitis 3, Grigonis 10, Jokubaitis 3, Kalneitis 14, Kuzminskas, Lekavičijus 4, Masijulis, Sabonis 9, Valančijunas 14

SLOVENIJA: Blažič 16, Čančar 18, Čebašek, Dimec 2, Dončić 31, Dragić 9, Hrovat, Murić, Nikolić, Prepelič 7, Rupnik, Tobi 13

 


tagovi

Luka DončićJaka Blažič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara