NBA kriza identiteta - igrači uče da kuvaju, sklapaju pazl od 2.000 delova, a tu je i šivaća mašina

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.03.20. | 16:57

Ako ste mislili da se samo vi "smarate" tokom kućne samoizolacije...

Ako mislite da je samo vama dosadno, onda će vas verovatno utešiti malo kada vidite kako NBA košarkaši provode vreme tokom samoizolacije. Bleacher report je kontaktirao neke od njih da vidi kako izgleda život u "četiri zida". I došao je do zanimljivih podataka. Neki uče da kuvaju, neki čiste ormare, neki sklapaju pazl od 2.000 delova.

Sve ovo ih stavlja u poziciju da vide kako će im izgledati život kada budu prestali da igraju košarku i kada završe karijeru. Dolazi do blage krize identiteta.

Izabrane vesti

Kodi Zeler je lutao prolazima supermarketima pre neki dan. Bila je to retka avantura izvan doma za centra Šarlot Hornetsa.

Zbog svega što se dešava zbog virusa korona, Zeler se socijalno distancirao od drugih i sada je praktično u karantinu. Naravno, potrebna mu je hrana. Zamrznuti obroci koje mu je majka ostavila u frižideru su na izmaku. Jako mu se jede pržena piletina. Zastao je kod mesta u supermarketu rezervisanom za meso. Pakovanje školjki mu je privuklo pažnju. Nikada ih ranije nije spremao.

Doneo je školjke kući, odgledao nekoliko snimaka Gordona Remzija na Jutjubu na ovu temu... Svi recepti su zahtevali maslinovo ulje. A Zeler ga nije imao. Bio mu je potreban biber, a ni to nije imao. Ali, nije želeo da odustane.

Pre nekoliko dana je doneo odluku da svakog dana dok je "zarobljen" u kući nauči neku novu stvar. Probao je da svira gitaru. Gledao je više od sat vremena snimke na Jutjubu koje se tiču toga kako napraviti drvenu terasu ispred kuće.
"Moja je malo zastarela", kaže Zeler.

Ovoga puta na redu su bile školjke, morao je da nauči da ih sprema. Nije bitno koliko mu sastojaka nedostaje.
"I dalje pokušavam da ih napravim. Ali, dobro je da je ostalo malo hrane koje mi je majka ostavila u frižideru, za svaki slučaj".

Zeler je svestan da su on i njegove NBA kolege srećni. Njihov posao nije ugrožen. Njihovi čekovi i dalje stižu. I zahvalan je na tome. Ali je svestan da i on sada mora da se bori sa izazovom koji imaju milioni ljudi širom sveta: Kako ubiti vreme kada nisi u stanju da radiš svoj posao?

U većini slučajeva, odgovor na prethodno pitanje je: igranje video-igara ili provođenje vremena na Tiktoku i društvenim mrežama. Neki su na primer uzeli Zelerov primer. Zahvaljujući miksu izolacije i smorenosti, neki igrači koriste slobodno vreme kako bi naučili nove stvari za koje obično nemaju vremena. Jedan od njih je Enes Kanter.
"Čak i tokom pauze između sezona nemate zaista vreme koje ćete posvetiti sebi. Shvatio sam da ovo vreme želim da iskoristim da učim i da se edukuem", kaže Kanter.

Verovatno se na ovo odlučio jer nikada nije igrao igrice kao ostali.
"Nemam Xbox ili Plejstejšn kod kuće. Sad pomalo i žalim zbog toga", našalio se Kanter.

Pa, šta radi ako ne igra video-igre?

Trenutno gleda epizode serijala Prljav novac koji je posvećen Donaldu Trampu i izgradnji njegove imperije. Stiže i da čita knjigu koju je Bred Stivens dao celom timu pred početak sezone "Lideri jedu poslednji: Zašto neki timovi uspeju, a neki ne".
"Jedina osoba sa kojom sam se video skorije je dostavljač iz Ubera. Uvek poželim da ga pozovem da uđe u stan čisto da imam sa nekim da popričam", kaže Kanter za Bleacher report.

Međutim, čak i strastveni zaljubljenici u video-igre poput beka Milvokija Dontea Divinćenca moraju da nađu način da popune dan.
"Očistio sam celu kuću, a čak nije bila ni prljava", kaže Donte.

Zajedno sa devojkom je očistio svaki deo kuće, prošao kroz svaki komad odeće u ormaru i svaki zalutali kofer. Otkrio je neke dragulje na koje je zaboravio, kao što je draga majica sa koledža. Bilo je i komada odeće koje nikada nije nosio i koje nikada i ne bi. Neki su još imali etiketu. Spakovao je oko 40 pari patika i šest vreća odeće i odneo u humanitarne svrhe.

Na kraju dolazimo i do priče centra Indijane Majlsa Tarnera koji se takođe trudi da napravi neki red u svom vremenu i rasporedu. Naravno, igra igrice. Trenira svakog dana, trči nekoliko kilometara svakogajutra. Potom odigra malo Call of Duty, pa prođe kroz Netfliks.

Ali to mu i dalje ne popunjava celo slobodno vreme koje valja ubiti. Tako da obično ode u zabačeni deo gde pokušava da spoji svoj pazl od 2.000 delova posvećen Ratovima zvezda.
"To je nešto što sam oduvek želeo da uradim", kaže Tarner.

Tarnerova ideja je da napravi neke ogromne "Star Wars" lego skulpture sa po više hiljada delova, a to planira da doda svojoj Lego kolekciji koju ima kod kuće u Indijanapolisu.
"Svima nam nedostaje košarka, ali isto tako sada više shvatamo koliko smo srećni. I koliko ima stvari o kojima treba brinuti, a koje su mnogo bitnije", kaže Majls koji će se posvetiti narednih dana/nedelja/meseci završetku svog pazla.

Ali, razmišlja i šta bi još mogao da radi tokom predstojeće izolacije.
"Moja majka je šnajderka. Voleo bih da vidim kako to funkcioniše", rekao je Tarner.

Od reflektora i NBA utakmica do šivaće mašine, nije toliko dugačak put kako se čini…

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara