Screenshot - Youtube.com/Twitter.com
Screenshot - Youtube.com/Twitter.com

Slukas se vraća u Dvoranu mira i prijateljstva kao "neprijatelj"

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.10.23. | 13:58

Treći derbi Grčke od početka sezone, prvi pred navijačima crveno-belih

Jedno od najvećih evropskih, a čini se i svetskih rivalstva gaje Olimpijakos i Panatinaikos. Počelo je sa fudbalom, prenelo se i na košarku, a ima i kulturološke korene. Smatralo se da za Zelene navijaju eminenti članovi društva, s ozbirom da je klub iz centra Atine, kao i da su pristalice crveno-belih iz radničke klase, jer je klub osnovan u pirejskoj luci. Danas se okršaji fudbalera nazivaju "derbijem najvećih neprijatelja", a jednaka tenzija vlada i u košarkaškim krugovima.

Večeras je na programu treći košarkaški derbi Grčke u tekućoj sezoni. Olimpijakos je dobio prva dva. Razbio večitog rivala u finalu Superkupa na Rodosu 75:51, a onda posle produžetka bio bolji i u Evroligi 88:78 i to u OAKA Areni. Sada će prvi put ugostiti Zelene u Dvorani mira i prijateljstva, a navijači ekipe iz Pireja će biti na velikom ispitu da opravdaju naziv arene, jer će na parket kročiti doskorašnji ljubimac publike Kostas Slukas, kao lider ljutog protivnika (19.15).

Izabrane vesti

Nisu pristalice Olimpijakosa prešle preko odluke iskusnog grčkog plejmejkera da crveno-beli dres zameni zelenim. Nije uspeo da se dogovori sa vrhuškom pirejskog kluba oko produžetka saradnje, pa je na kraju, u iznenađujućem obrtu, prihvatio ponudu Panatinaikosa, navodno tešku 2.800.000 dolara po sezoni. Već su se se na utakmicama šampiona Grčke pojavili i Slukasovi dresovi na kojima je preimenovan u "Slukeš".

Dakle, tenzije bi mogle da budu i veće nego inače, a uvertiru je napravio i fudbalski derbi koji je prekinut u 49. minutu pri rezultatu 1:1, jer je rezervista Zelenih, španski fudbaler Huankar, pogođen petardom. Na kraju je i Panatinaikosu službeno dodeljen trijumf 3:0.

19.15: (1,30) Olimpijakos (16,0) Panatinaikos (3,90)

Zato su već krenula i saopštenja. PAO je zvanično istakao da neće tolerisati nikakve izgrede.

"Nećemo dozvoliti da išta poleti u pravcu članova našeg tima. Došlo je vreme da se preuzme odgovornost. Država, policija i timovi, moraju da je preuzmu i eliminišu fenomen nasilja izkošarke. Očekujemo od Olimpijakosa, koji godinama propoveda da je protiv nasilja, da to i dokaže delima i bude gostoprimljiv kao što smo i mi bili prema njemu na našem susretu odigranom 6. oktobra. Budite sigurni da nećemo tolerisati ništa manje", ističu iz OAKA Arene.

Nije moglo ni bez objave Dimitrisa Janakopulosa na društvenim mrežama. Prvi čovek Panatinaikosa je pripremio posebne šalove sa obeležjima oba kluba, kao svojevrsnu "ruku pomirenja" za vlasnike rivala, Jorgosa i Panajotisa Angelopulosa. Ipak, u jeku najnovijih dešavanja, odlučio je da ipak ne ide na meč u Pireju.

"Odavno sam u najboljem mogućem raspoloženju pripremio ove šalove, da odem u Dvoranu mira i prijateljstva i dam po jedan Jorgosu i Panajotiosu, da podelim poruku: 'Bez nasilja u košarci.' Ali, nakon što sam na internetu pročitao šta se sve sprema za Slukasa i kada sam video šta se desilo u fudbalu, nisam još spreman. Možda je to i bio izazov, umesto mog cilja da podelim poruku sa svetom. Možda će se desiti neki drugi put. Nema bude lepa utakmica i neka bolji pobedi, a ne krijem da želim da to bude Panatinaikos", rekao je Janakopulos.

Nema dileme, biće vruće na tribinama, a na terenu se očekuje velika borba. Panatinaikos je poslednjih godina debelo u senci velikog rivala, koji je samo prošle sezone osvojio sve trofeje u Grčkoj (triplu krunu) i bio na pragu evropske krune. Značajno je letos izmenio tim, doveo vrhunska pojačanja sa željom da se što pre vrati u sam vrh evropske košarke i borbu za najsjajniji pehar na kontinentu, ali ako izgubi i treći vezani derbi... Neće biti prijatno ni treneru Erginu Atamanu, koji zasad uživa Janakopulosovo poverenje, mada nije poznat po prevelikom strpljenju.

Oba tima imaju kadrovske probleme. Jorgos Barcokas ne može da računa na Šekila Mekisika, koji je po pravilu posebno motivisan za derbiju, ali ni iskusnog Luka Sikmu. Sa druge strane, uz povređenog Joanisa Papapetrua, za PAO neće nastupiti ni Lefteris Mancukas (virus), kao ni Luka Vildoza. Bivši košarkaš Crvene zvezde je osetio nelagodnost u članku za vikend i neće ga biti u protokolu za večerašnji okršaj.

Granica za poene Mitoglua u Mozzartu - 10,5

Zeleni se nadaju da bi bitnu ulogu mogao da odigra Dinos Mitoglu. Odradio je suspenziju zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci, vratio se letos u Panatinaikos, ali odmah je imao problema sa povredama, pa nije mogao da pomogne Grčkoj na Svetskom prvenstvu. Ipak, čim se oporavio, Ataman ga je bacio u vatru - i nije pogrešio. Uneo je na terenu veliku energiju ekipi protiv Makabija (11 poena, pet skokova), a onda zajedno sa Matijasom Lesorom srušio Baskoniju (23 poena).

Dok se nije vratio na parket, na poziciji "četvorke" su igrali Huančo Ernangomez i Mancukas. Njih dvojica su za gotovo 170 minuta na parketu u Evroligi postigli samo devet poena više od Mitoglua, koji je za 55 ubacio 34.

Granica za poene Milutinova u Mozzartu - 12,5

Mogao bi bivši košarkaš Olimpije Milano da napravi razliku u derbiju od velikog značaja, mada je jasno da će centralna figura utakmice biti Kostas Slukas, velikim delom i zbog razloga koji nisu vezani direktno za teren. Imaće Mitoglu i Lesor pune ruke posla i sa „peticom“ večitog rivala, srpskim reprezentativcen Nikolom Milutinovim koji igra sjajno od povratka u Pirej i Evroligu. Posle pet odigranih mečeva na evrosceni ima prosek od 12,4 poena i 5,4 skokova, kao i 20,2 indeksna poena. U Grčkoj ima gotovo dabl-dabl po meču: 12 poena i osam uhvaćenih lopti.

Sve u svemu, Panatinaikos će dodatno potonuti u slučaju trećeg poraza, a pritom dati rivalu prednost u borbi za prvo mesto u domaćem prvenstvu, te je jasno da će se boriti svim silama za prvi trijumf nad večitim rivalom u sezoni, ali i prvi pred navijačima Olimpijakosa posle devet vezanih poraza.



tagovi

KK OlimpijakosKK PanatinaikosKostas SlukasDimitris JanakopulosKonstantinos MitogluNikola Milutinov

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara