Alen Smailagić (© MN Press)
Alen Smailagić (© MN Press)

Smailagić već oštri formu za Evroligu: Treniram tri puta dnevno, napadamo F4!

Vreme čitanja: 5min | ned. 31.07.22. | 08:02

Partizanov igrač za Mozzart Sport otkriva kako provodi leto i šta očekuje od nove sezone u crno-belom dresu

Letnji dani u košarci su uglavnom rezervisani za odmor, većina igrača ni ne razmišlja o lopti koja će u Evropi biti obaveza punih 10 meseci. Međutim, nisu baš svi kocentrisani na odmor jer se veština brusi cele godine, a očigledno je toga svestan Alen Smailagić. Partizanov mladi košarkaš ništa ne prepušta slučaju, trenira kao mašina. Svaki dan možete videti momka sa brojem "9" na leđima kako na parketu male arene na Novom Beogradu žestoko radi. Uviđa važnost naredne sezone kada će sve oči biti uprte u crno-beli tim prepun kvalitetna i za region i za kompletnu Evropu. U takvom sastavu nekadašnji član Golden Stejt Voriorsa mora da pronađe mesto u planu Željka Obradovića, a put ka tom mestu je protkan napornim radom.

Izabrane vesti

Počeo sam pre tri nedelje da treniram. Posle operacije sam dobio zeleno svetlo doktora i to mi je bio znak da mogu da krenem maksimalno da radim. Treneri su se takođe raspitivali oko moje situacije, nisu hteli da forsiraju bilo šta. Počeo sam da treniram sa Acom Matovićem košarku, posle idem u teretanu, a kasnije tokom dana ponovo kod Ace na košarku“, priča Smailagić za Mozzart Sport na putu ka Areni i u istom dahu iznosi lična očekivanja:

Voleo bih da vidim napredak u svom telu. Prošle godine sam došao iz Amerike gde nisam puno igrao, a onda došlo je do velikog zamora tokom sezone u crno-belom dresu, zatim su se desile i neke sitne povrede koje su dosta uticale na moju igru u drugom delu sezone. Sada su se svi u timu okupili oko mene, naravno i oko ostatka ekipe, kako bismo svi napravili plan za preventivu. Želim da budem što spremniji za početak priprema i sezone, a samo tako će nas zaobići povrede".

Smajli je samo deo grupe igrača crno-belih, uglavnom onih najmlađih, koji su odlučili da leto provedu radno. Naplata bi trebala da stigne tokom sezone kada timovi poput Real Madrida, Barselone, Panatinaikosa i ostalih velikana evropske košarke budu stigli na megdan crno-belima.

Ima nas nekoliko, ali radimo individualno. Svako ima neke svoje programe i metode, sve zavisi od igrača do igrača, lično sam se potpuno prepustio metodama Ace Matovića i Željka Obradovića, znaju šta rade i kako sve treba da izgleda. Verujem im 100 posto. Iskreno, već vidim napredak, očekujem specijalnu sezonu, ne samo za naš igrače, nego i za navijače, trenere, sve ljude u klubu i naravno naše porodice.“

Alen je već prošle sezone pokazao neiskvarenu emociju, suvu energiju, uz veliki optimizam i pozitivnost. Pa i ne čudi kada raspoloženi mladić izjavi da očekuje spektakl na parketu sledeće sezone na svim frontovima.

Baš se spremamo da iznenadimo! Da napravimo bum ove sezone. Hajde da ne budem skroman...želimo da probamo da gađamo fajnal-for ili da osvojimo sve“.

Kao član prošlosezonske ekipe, sa oduševljenjem je gledao kada su krenula da stižu pojačanja. Imena velike reputacije i dokazanog kvaliteta, od Danila Anđušića, Dantea Egzuma, Džejmsa Nanulija do bivšeg kapitena Panatinaikosa Joanisa Papapetrua.

Još traje period odmora pa i nismo stigli da se upoznamo, naravno sve sam ih gledao. Igrački ne sumnjam da ćemo se slagati, a to kao ljudi, videćemo kada krenemo da se družimo i pravimo hemiju. Videćemo kako će to izgledati, ali s obzirom kako smo se družili prošle sezone i uvek držali zajedno, ne vidim zašto bi sada bilo drugačije.“

Pre samo godinu dana zavladala je nezapamćena euforija kod navijača Partizana. Naravno sve zbog senzacionalnog povratka Željka Obradovića u Humsku odakle je počeo legendarnu karijeru prepunu trofeja. Tog leta među prvim pojačanjima bio je i mladi Smaligić, momak koji se vratio u Srbiju posle epizode u NBA ligi i to u moćnim Golden Stejt Voriorsima gde su glavnu reč imali Stef Kari i ekipa. Prepun entuzijazma, Smailagić je pucao od snage na startu ABA lige i Evrokupa. Na nekim utakmicama je bio i najbolji igrač ekipe kada su crno-beli nizali pobede u uvodnim mesecima sezone.

Počeli smo iznenađujuće, zapravo možda smo iznenadili smo navijače, jer smo mi znali da smo trenirali jako i zato smo dobro počeli sezonu. Pokazali smo kvalitet, ali falilo nam je zrelost i iskustva. Realno fali nam godina, videlo se to na parketu na nekim utakmicama. Da smo imali malo više iskustva, verujem da bismo priveli sezonu drugačije kraju, ali dobro, to je sport, idemo dalja. Spremaćemo se ponovo jako, treniraćemo, imaćemo nešto više iskustva, očekujem velike stvari“.

Alen Smailagić (© Star Sport)Alen Smailagić (© Star Sport)

U sezoni punoj uspona i padova, na kraju se sve svelo na jedan okršaj, onaj najteži – večiti derbi sa Crvenom zvezdom u finalu ABA lige. Pet ludih mečeva koji su u pojedinim momentima ostajali u senci incidenata, ali na kraju se pamti trijumf crveno-belih u majstorici. Ipak, dovoljno je Alen pametan da shvati da i iz takvih mečeva može mnogo toga pozitivnog da se izvuče.

Iskreno, meni je finale bilo sjajno, sa igračke strane. Jesmo na kraju izgubili, ali takve utakmice su nam potrebne. Žestoke utakmice, prave takmičarske. Zbog takvih mečeva se i bavim košarkom, verujem i svi mi. Svi hoćemo da se borimo za trofeje. Međutim, pre prošle sezone, ja nisam bio profesionalac u Evropi i baš mi je bilo čudno kako je sve to izgledalo na tribinama, tek sam tada video šta zapravo znači rivalstvo Crvene zvezde i Partizana. Na kraju je vrlo moguće da se sve svede na utakmice protiv Zvezde i da moramo da shvatimo da je uvek i u svakom momentu potrebno ostaviti sve na terenu, bez obzira na dešavanja van parketa.“

Glavna razlika u odnosu na prošlu sezonu leži u vrlo bitnoj činjenici. Klub iz Humske se vratio u Evroligu. Crno-beli su ponovo deo elite, a kao članovi najkvalitetnijeg takmičenja, ne žele da imaju samo propratnu ulogu.

Gađamo da pobedimo svakoga, svaku utakmicu, naravno nekada se desi loša utakmica, nekada bolja, ali ne sumnjam u Željka. Toliko dugo je u ovome, može sve da nas školuje o svemu. Ne sumnjam u izbor igrača, sastava, znam on vrlo dobro šta radi...“

Za kraj, otkrivana nam Smailagić da je svestan svega što se događa i kolika euforija vlada pred početak sezone, a spreman je i za jednu vrlo specijalnu utakmicu.

Preveliki hajp se stvorio, doduše nije mala stvar, prvi put Zvezda i Partizan su u ovom formatu Evrolige. Želimo da počnemo dobro, da otvorimo u najboljem mogućem stilu čitavu sezonu i u Evroligi i u ABA ligi. Naravno i da pobedimo u prvom derbiju u Evroligi“, zavšava Smailagić taman dok je ulazio u dvoranu na još jedan trening.



tagovi

Alen SmailagićŽeljko ObradovićKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara