Ti Džej Šorts (©AFP)
Ti Džej Šorts (©AFP)

Šortsov dugački put od jedne stipendije do žetve trofeja! Moneke brat, Isalo mentor, Rajs uzor

Vreme čitanja: 9min | sub. 13.04.24. | 11:11

Manjak centimetara visine nadoknadio ogromnom željom za uspehom, broj '0' na dresu podseća ga na to odakle je krenuo, igru gradio upijajući poteze Krisa Pola i Ajzee Tomasa, kao i nekadašnjeg asa nekoliko evroligaških klubova...

Evrokup je u petak uveče dobio deveto različitog prvaka u isto toliko sezona. Posle tri španska, dva turska, te po jednog ruskog i italijanskog tima, Monaku se pridružio Pariz kao drugi francuski sastav sa peharom drugorangiranog evropskog klupskog takmičenja.

Uspeh Pariza nije neočekivan. Klub pod vođstvom nekadašnjeg NBA operativca Dejvida Kana možda jeste preko noći doživeo obrt u razvojnoj filozofiji, ali kada iza svega stoji jak američki uticaj sve ovo što se događa u Gradu svetlosti sasvim je logično. Uočena je prilika da se razvije dobar biznis plan i Pariz konačno vrati na košarkašku mapu Evrope. Cilj je ispunjen već posle debitantske sezone u Evrokupu. Uz gotovo savršen učinak sa skorom 22-1 - jedini poraz pretrpljen od Bešiktaša Dušana Alimpijevića u grupnoj fazi - Pariz je opravdao očekivanja i potvrdio velike ambicije za budućnost, a zaštitno lice grandioznog uspeha tima koji postoji samo šest godina je Ti Džej Šorts.

Izabrane vesti

Verovatno nijedan košarkaš u Evropi nema takvu liniju uspona u prošloj i ovoj sezoni kao momak rodom iz Kalifornije! Za dve godine Šorts je napravio podužu listu individualnih i timskih uspeha, u kojem je svaki put imao glavu ulogu. Sa Bonom je napravio čudo u FIBA Ligi šampiona. Postao je MVP takmičenja i član idealne petorke takmičenja, a zatim osvojio titulu i bio najkorisniji igrač Fajnal fora. Prelazak u Pariz zajedno sa trenerom Tuomasom Isalom produžio je nisku uspeha jer je u Evrokupu ponovio iste stvari – od MVP nagrade, preko titule, do najvrednijeg individualnog priznanja u finalu i mesta u startnih pet. Sa Bonom mu je lani zamalo izmakla titula u Bundesligi, što ga ipak nije sprečilo da još jednom bude proglašen za MVP-a i bude uvršten u idealan tim, dok u francuskom prvenstvu trenutno juri Monako sa druge pozicije. I tu je na dobrom putu da bude uvršten bar u najbolju petorku...

Kao neko ko je krenuo bukvalno od nule, zbog čega i nosi dres sa tim brojem, Ti Džej Šorts je u dosadašnjoj karijeri svaki put napravio dobar potez i to ga vodi ka vrhu evropske košarkaške piramide. Trofejni pohod na FIBA Ligu šampiona završio je sa prosekom od 19,5 poena i gotovo 38 odsto za tri, 6,8 asistencija, 3,6 skokova i 1,4 ukradene lopte za indeks korisnosti 18,9. U Evrokupu je svaku od 23 utakmice završio sa dvocifrenim učinkom! Za 26 minuta na parketu po utakmici beležio je 18 poena, 7,3 završna dodavanja, 3,4 uhvaćene i 1,9 ukradenih lopti za koeficijent 23,4. Sezonu u Evrokupu je završio kao lider u broju podeljenih asistencija, što daje posebnu notu njegovom sveukupnom učinku.

Nedugo po završetku poslednje utakmice, na društvenim mrežama oglasio se Čima Moneke i stavio Ti Džej Šortsa na pijedestal.

"Jedini klub za njega je Pariz. U svojoj prvoj sezoni u Evroligi, mora da ostane kod trenera koji mu veruje. Kada bude 'ubio' u Evroligi, što se ne dovodi u pitanje, ljudi će shvatiti koliko je ovaj čovek je**no neverovatan".

Nije jedan od najboljih pojedinaca u ovogodišnjem izdanju Evrolige tek tako poručio evropskoj košarci da posebno obrate pažnju na Ti Džej Šortsa, jer on jako dobro zna kako je kada se krene bukvalno od nule. Šortsov i Monekeov put ukrstili su se tokom sezone 2017/18, na univerzitetu Ju-Si Dejvis. Šorts je prešao sa Sedlbeka u kojem je proveo prve dve godine studiranja, dok je Moneke ulazio u poslednju godinu, posle čega je započeo profesionalnu karijeru upravo u Francuskoj.

Iako su zajedno proveli tek jednu sezonu, stvorili su vezu za ceo život.

"Čima je moj čovek, bukvalno mi je kao brat", izjavio je Šorts tokom sezone u Bonu, dok je Moneke još bio član Sakramento Kingsa. "Motiviše me da budem bolji, njegov put i gde je bio pre mene, kako bih dostigao njegov uspeh u Ligi šampiona. To što imam njega u svom životu je velika stvar. Uvek gleda moje utakmice i daje mi savete iz SAD, što je sjajno".

Godinama Šorts i Moneke nisu igrali u istom timu, čak ni istom takmičenju, ali se njihove karijerne stanice i dalje prepliću. Krilni centar iz Abudže je bio MVP Big Vest konferencije na koledžu 2017, odmah za njim je to postao dečko iz srca Kalifornije. Moneke je zatim bio MVP Lige šampiona i član idealne petorke bio sa Manresom 2022, godinu dana kasnije je to učinio njegov mlađi brat. Nigerijac je u međuvremenu otišao u NBA iz kojeg je ipak zaigrao Evroligu i posle teškog početka u Monaku zablistao je u Baskoniji ove sezone i utabao put Šortsu da slično uradi nešto slično već naredne jeseni.

Verovatno je da Šorts neće dobiti poziv iz NBA, ali on je izabrao drugačiji put i sve je bliži vrhu. A, sve je krenulo od toga da samo želi da bude primećen...

Svaka velika košarkaška priča kreće od prvog kontakta sa loptom. U Šortsovom slučaju za sve je zaslužna njegova majka koja mu je sa četiri godine dala loptu u ruke i, kako se obično kaže, bila je to ljubav na prvi pogled. Od momenta kada je prvi put probacio loptu kroz obruč, više ga nijedan drugi sport nije interesovao, niti je trenirao bilo šta osim košarke. Kroz celo detinjstvo fokus mu je bio samo na košarci, a u srednjoj školi je shvatio da je to jedina stvar kojom želi da se bavi dok je živ.

Iako je imao talenat, manjak centimetara doveo ga je u situaciju da po završetku srednje škole nije dobio nijednu ponudu za stipendiju. Izabrao je lokalni koledž Sedlbek kako bi mogao da ostane blizu kuće i tako smanjio troškove. Odmah se odlučio da obuče dres sa brojem '0'. Po sopstvenom priznanju, uradio je to kako bi ga uvek podsećalo da je svoj košarkaški put krenuo bez mogućnosti učenja sa stipendijom.

Ni posle prve godine niko ga nije primetio, niti bio spreman da mu pokrije sve troškove studiranja, što ga je samo nateralo da radi još više. U svojoj drugoj godini beležio je prosečno 20 poena po utakmici i tada je dobio jedno, jedino pozivno pismo, sa Ju-Si Dejvisa. Tamo je upoznao Monekea koga je baš u sezoni 2017/18 zadesila suspenzija jer je prekršio timski pravilnik ponašanja. Bila je to šansa za Šortsa da zablista i upravo se to dogodilo. Početkom februara 2018. je u pobedi nad Long Bič Stejtom posle dva produžetka zabeležio 31 poen, sedam asistencija i četiri ukradene lopte, kao i tripl-dabl u trijumf nad Kal Polijem sedam dana kasnije sa po 10 poena, skokova i asistencija. Treću godinu studija, a prvu u Ju-Si Dejvisu završio je sa prosekom od 15,2 poena, 4,3 dodavanja i dva ukradena poseda, što mu je doneo priznanja za igrača godine u Big Vestu i najboljeg debitanta. Postao je tako prvi igrač u istoriji te konferencije sa objedinjenim priznanjima.

Na putu ka ostvarenju snova veliku podršku su mu pružili otac i sestra, dok se majka teško mirila što je toliko razdvojena i udaljena od svog sina. Zato je iz prvih redova ponosno gledala svoje dete kako osvaja drugi najznačajniji trofej u evropskoj košarci.

Po završetku koledža, odnosno kada je postao prvi čovek u porodici sa diplomom, odlučio se da evropsku pečalbu započne u Letoniji, kao plejmejker Ventspilsa u sezoni 2019/20. Ubrzo je prešao u Hamburg Tauerse gde je za kratko vreme imao veliki uticaj. Odveo je tim do plej-ofa sa prosekom od 14,3 poena, 5,2 asistencije, 2,8 skokova i 1,8 ukradenih lopti što ga je automatski dalje preporučilo Krajlshajmu gde je radio sa Sebastijanom Glajmom i brzo postao jedan od najboljih košarkaša nemačkog prvenstva kao zvanično prvi strelac i član druge petorke takmičenja.

Njegova skromnost, a pre svega rad i trud nastavili su da se isplaćuju jer ga je primetio Tuomas Isalo koji mu je promenio život. Finac sa Krajlshajmom ima jaku vezu jer je tamo proveo pet godina kao prvi trener i sa Šortsom se bukvalno mimoišao na vratima. Saradnja koja se nije desila u redovima Merlinsa desila se u Bonu što je donelo čudesni uspon ka zvezdama. Ti Džej Šorts se fantastično uklopio i Isalov trenerski sistem atipične košarke visokog intenziteta u kratkom vremenskom intervalu. Jedan drugom su sjajno 'legli' mentalitetom, karakterom i razmišljanjem, zbog čega je su poslednje dve sezone individualni uspesi ujedno i zajednički. To je bio i glavni razlog da Bon zameni Parizom, kako bi nastavio karijeru da gradi pod budnim okom svog mentora.

Ono što mnogi nisu videli u Šortsu, jeste Isalo. Ne samo ljudske kvalitete, već pre svega crtu lidera, čoveka svlačionice sa visokom košarkaškom inteligencijom. Pošto je oduvek bio svestan nedostatka koji je vremenom uspeo da pretvori u vrlinu, Ti Džej Šorts je već u svojim dečačkim danima počeo da izučava košarkašku veštinu gledajući kako to rade majstori svog zanata, od Krisa Pola, preko Ajzee Tomasa u čiju košarku se zaljubio dok je omaleni plej bio u Bostonu, da bi kasnije analizirao evropsku karijeru Tajrisa Rajsa. Upijao je njegove poteze i tako brzo naučio kako da sa 175 centimetara visine postane velika mačka u evropskoj košarci. Struka ga iz tog razloga najčešće i poredi sa nekadašnjim asom Makabija, Himkija i Barselone, po stilu igranja košarke.

"Nemam dilemu da je Isalo trener koji je imao najveći uticaj na moju karijeru. Mogu da kažem da je on razlog što sam danas košarkaš kakav jesam i njemu dugujem zahvalnost za sve što sam postigao otkako smo počeli saradnju. Učinio me je košarkašem koji gleda drugačije na igru i iskoristio sve moje kvalitete zarad timskog uspeha. Kao plejmejkeru, dao mi je veliku ulogu, da nosim tim. I dalje pokušavam da učim i pomognem koliko god mogu ekipi, da čitam razne situacije na parketu", rekao je jednom prilikom Šorts, dok je Isalo priznao da je u omalenom plejmejkeru prepoznao sve ono što ga danas čini jednim od najspektakularnijih košarkaša u Evropi.

"Rekao bih da su Šortsa često zaobilazili tokom ranijih dana, ali on je svojim marljivim radom i velikom posvećenošću pokazao koliko vredi".

Da bi proširio svoj napadački arsenal i postao još bolji košarkaš, Šorts je mnogo vremena uložio u rad na svom šutu. U prvoj profesionalnoj sezoni pucao je tek 25 odsto za tri. U Krajlshajmu je bio na 33 odsto, da bi u dresu Bona stigao na vrlo dobrih 38 odsto u Ligi šampiona. Sezonu u Evrokupu završio je sa tek 26,5 odsto uspešnosti, ali je procenat mahom pokvario u polufinalnoj i finalnoj seriji kada je imao ukupno tek 3/14. To ga nije sprečilo da protiv Londona ima prosečno 22, a Burga 18,5 poena i doda još jedno MVP u svoju, sada već bogatu kolekciju priznanja.

Ti Džej Šorts je dokazao vrednost u evropskoj košarci i sada ga čeka najveća scena, da potvrdi da njoj pripada. Šta će biti sa Parizom i da li je Isalova trenerska filozofija pogodna za evroligaški nivo tek ćemo da vidimo, ali Šorts je neko čije će se utakmice redovno gledati. Svoju magiju kratko je imala priliku da vidi i makedonska košarkaška publika, pošto ima papire našeg južnog suseda, ali pitanje je da li ćemo ga više gledati u dresu ove reprezentacije u kojoj je lako mogao da postane novi Bo Mekejleb.

Ni iz čega je uspeo da napravi velike stvari! Ljubitelj muzike kojom uspeva da zarazi svlačionicu svaki dan kada dođe u halu, voli da zna sve o svakom sa kojim deli svakodnevnicu, koristi svaki slobodan trenutak da gleda Evroligu, dok ostatak vremena provodi uživajući sa devojkom uz Netfliks i video igrice kada stigne. Kaže: “Iks Boks pre Plejstejšna“. U Parizu je počeo da uči o modi i raznim stilovima oblačenja, ekscentrična boja kose nije odraz njegove prirode, već želje da bude svoj. Omiljeni saigrač mu je Nadir Hifi, sa kojim je pokorio Evrokup.

Sada je red da pređe na Evroligu.



tagovi

Ti Džej ŠortsKK ParizEvrokupEvroligaFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara