Goran Dragić (©FIBA Basketball)
Goran Dragić (©FIBA Basketball)

Šoutajm u punim Stožicama, Dragić po poslednji put i motivisani Dončić razmontirali Hrvatsku

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.06.22. | 22:11

Fantastična utakmica aktuelnog evropskog šampiona protiv ekipe za koju su igrali Bojan Bogdanović, Ivica Zubac, Mario Hezonja...

Čekala je cela Slovenija bezmalo pet godina da ponovo na delu vidi dva zlatna asa na delu, Gorana Dragića i Luku Dončića, a oni su punim tribinama dvorane Stožice priredili šou za pamćenje! Dragić verovatno poslednji put u dresu sa nacionalnim grbom, svakako poslednji put pred domaćom publikom, te strašno motivisani Dončić razmontirali su Hrvatsku za koju su nastupali Bojan Bogdanović, Ivica Zubac i Mario Hezonja sa čak 28 razlike u utakmici koja će se u Deželi dugo prepričavati - 97:69 (33:8, 21:27, 22:16, 21:18)!

Scena se sedmicama unazad postavljala da se dogodi upravo ono što smo videli večeras. Dragić nikad više pred svojim narodom, a Dončić prvi put u zemlji koja ga je izdigla do nebeskih visina priredili su košarkaški spektakl u kojem je Hrvatska od prvog do poslednjeg minuta imala ulogu statiste. Popularni Zmaj je sa suzama u očima dočekao stojeće ovacije i da mu kompletna dvorana skandira sa željom da ostane još, dok je za potpuni ugođaj bio zadužen upravo njegov 12 godina mlađi saborac pošto je uzeo mikrofon u ruke i zapevao pesmu za svog zlatnog kolegu. Zlatnog, jer su zajedno pre skoro pet godina doneli najveću radost Sloveniji i preko Srbije došli do evropskog zlata! Tačno 1.747 dana prošlo je od tada, od večeri kada je Dragić ubacio 35 poena i tako nadomestio izostanak tada još mlade nade madridskog Reala koga nije bilo veći deo susreta zbog povrede. Od trenutka kada je Slovenija ispisla najlepše stranice košarkaške istorije...

Izabrane vesti

Prekaljeni as poslednju utakmicu u dresu Slovenije odigrao je na spektakularan način, uz 19 poena (8/16 iz igre, 8/12 za dva), četiri skoka, tri asistencije i jednu ukradenu loptu, dok je po učinku prva figura utakmice bio najbolji igrač Dalasa sa 21 poenom (6/14 iz igre, 3/9 za tri), deset asistencija i samo dva skoka do tripl-dabla! I pored toga Dončić je po završetku utakmice tražio od sunarodnika da skandiranja “MVP, MVP“ idu na račun 35-godišnjeg Dragića koji je već rekao da ne želi da igra na Evrobasketu, a veliko je pitanje i da li će uopšte biti u kombinaciji za duel sa Švedskom u Stokholmu u nedelju.

Utakmica je sama po sebi bila rešena već posle deset minuta, kada je na semaforu pisalo – 33:8! Hrvati su se držali sve do rezultata 7:6 uz nešto manje od osam minuta do prvog odmora, a onda su Dončić i Dragić preuzeli komandu i do kraja četvrtine serijom 26:2 na sastavne delove rastavili goste koji su bili u potpunoj dubiozi i bruku je samo delimično umanjio Ante Žižić sa dva pogođena slobodna bacanja. Sastav Damira Mulaomerovića je za tih sedam i po minuta promašila svih deset pokušaja iz igre!

Slovenija je do kraja samo jednom nakratko imala manje od 20, a u nekoliko situacija pretila je da ode na više od 30 razlike što je moglo da se pretvori u potpuni debakl Hrvatske... I ovako je, bez ikakve dileme.

Kod Slovenije je uz tandem D&D iskočio još Majk Tobi sa 16 poena i 13 skokova, Gregor Hrovat je ubacio devet, a Zoran Dragić osam poena, uz isto toliko uhvaćenih lopti. Kod Hrvatske 22 poena imao je Hezonja (8/21 iz igre, 3/9 za tri), Bogdanović je ostao na 13 poena i 3/8 sa distance, dok je Zubac dopisao 14 poena i sedam skokova, uz četiri završna dodavanja. Žižić je susret završio sa šest poena.

Slovenija sada ima skor 3-2, dok je Hrvatska na 1-4 i protiv Finske igra za čast.


tagovi

Ivica ZubacMario HezonjaBojan BogdanovićLuka DončićGoran DragićKošarkaška reprezentacija Hrvatskekošarkaška reprezentacija SlovenijeMajk Tobi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara