Lorenzo Braun (©Starsport)
Lorenzo Braun (©Starsport)

Španiju video samo na gostovanjima, ali Lorenzo Braun je Skariolov plejmejker za Evrobasket

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.07.22. | 09:05

Braun dobio pasoš, Serž Ibaka otpao

U Evropi je bio nepoznat igrač sve do avgusta 2019. godine, tada je došao u Crvenu zvezdu i eksplodirao. Tri godine kasnije, Lorenzo Braun je preko Fenerbahčea, Uniksa i sada Makabija stigao i do – reprezentacije Španije. Američki bek je dobio španski pasoš, pa će na Evrobasketu od 1. do 18. septembra igrati za reprezentaciju Crvene furije!

Iako sa Španijom nema ama baš nikakve veze. Niti je rođen tamo, niti vuče korene, niti je ikada bio član nekog kluba sa Pirineja. Pa ipak, Serđo Skariolo je imao problem na toj poziciji i na njegovo insistiranje Španci su i dali pasoš 31-godišnjem momku iz Rozvela.

Izabrane vesti

Košarkaški savez je uložio svoj autoritet, političari ekspresno prihvatili i Skariolo je dobio šta je hteo. Serhio Rodrigez se prethodno povukao iz reprezentacije, Riki Rubio je ozbiljno povređen, a navikli su Španci da imaju vrhunske plejmejkere, pa su ovde povukli nepopularan potez, barem ako gledamo iz ugla shvatanja košarke u Srbiji.

Braun je doduše morao da podnese određenu žrtvu i odrekne se američkog državljanstva. Toliko je primamljiv bio poziv da ga Španci promovišu u prvog pleja Skariolovog tima. Tima sa šampionskim ambicijama na Evrobasketu.

Skariolo ga zna još dok su sarađivali u Toronto Reptorsima, u NBA ligi je Braun igrao i za Filadelfiju, Minesotu, Feniks, motao se po Kini, pre no što ga Zvezda nije dovela u Evropu. Tada je pokazao koliko zaista ume. Prošle sezone je u Evroligi i VTB ligi odigrao 43 utakmice za Uniks, u proseku beležio 13,7 poena, 3,6 skokova i 5,6 asistencija po utakmici. To ga je i preporučilo Makabiju, koji je tražio zamenu za Skotija Vilbekina, koji je otišao u Fenerbahče.

Inače, poziv Braunu znači i da će Španci na Evrobasketu igrati bez centra Milvoki Baksa Serža Ibake, jer Fibina pravila dozvoljavaju nastup samo jednog naturalizovanog košarkaša. A iako Ibaka ima mnogo više veze sa Špancima, Skariolo je procenio da mu je trenutno važniji plejmejker. Otud Lorenzo Braun.


tagovi

Evrobasket 2022Lorenzo Braunkošarkaška reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara