(©Reuters/©Mozzart Sport/Dragana Stjepanović/BSS/OKS)
(©Reuters/©Mozzart Sport/Dragana Stjepanović/BSS/OKS)

Srbija ima 27 putnika za Pariz

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.23. | 09:44

Pre košarkaša vize izborene u kajaku, streljaštvu, boksu...

Nešto manje od godinu dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Parizu (26. jul – 11. avgust), a broj članova srpske ekspedicije samo raste.

Na današnji dan, nakon što je košarkaška reprezentacija izborila vize za Igre, Srbija ima 27 sportista koji su rezervisali mesta za Pariz. Sasvim dobro prolazno vreme, a očekuje se da će ih biti mnogo više.

Izabrane vesti

Prva viza stigla je u streljaštvu. Kada je taj sport u pitanju, gotovo uvek stigne i ponekad medalja. Ovog puta kvotu za Pariz „upucali“ su Damir Mikec i Zorana Arunović, koji su gledajući po osvojenim medaljama na brojnim takmičenjima poslednjih godina, dvoje najuspešnijih srpskih strelaca.

Na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju imala je Srbija prvi put predstavnicu u boksu – Ninu Radovanović. I umalo joj je izmakla medalja. Ovog puta u Parizu imaćemo reprezenta i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. I oboje su nekadašnji ruski takmičari, koji su obukli dres naše zemlje. Kod dama vizu je izborila Natalija Šadrina u kategoriji do 60 kilograma, a kod muškaraca boje Srbije braniće Vahid Abasov u velter kategoriji.

Jedna od najvećih srpskih nada u medalju iz Pariza je Ivana Vuleta, nova šampionka sveta u skoku udalj. Ona je normu preskočila još na mitingu Dijamantske lige u Monaku, tako da može mirno da se priprema za Igre, jer je najavila da će joj to biti oproštajno takmičenje. Bilo bi sjajno da ode uz „vatromet“. Interesantno je da su u atletici izborene dve vize za OI, a i druga je u skoku udalj. Milica Gardašević je takođe preletela granicu od 6,86 metara, koliko je bila norma, te ćemo i nju gledati na zaletištu u Parizu.

Gardašević (©Reuters)Gardašević (©Reuters)

Za sada ima Srbija i jednog plivača sa isplivanom normom za Igre. Andrej Barna je ispunio uslov u disciplini 100 metara slobodnim stilom da se nađe na najvećoj svetskoj smotri sportista.

Brojni deo ekspedicije činiće kajakaši. Njih osmoro je za sada uspelo da se kvalifikuje za OI i to dva četverca – muški i ženski. Kod dama kvartet u trci na 500 metara čine Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković i Dunja Stanojev. Na istoj distanci, kod muškaraca, Srbiju će predtavljati Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak i Vladimir Torubarov.

Ženski četverac (©Kajakaški savez Srbije))Ženski četverac (©Kajakaški savez Srbije))

I na kraju, poslednji koji su, za sada, uskočili u voz za Pariz su košarkaši. Dvanaest mesta je rezervisano za reprezentaciju, a koji će momci nositi dres Srbije na Igrama sledećeg leta, odrediće selektor Pešić kad dođe vreme. Tu imamo široku lepezu kandidata, računajući i igrače koji nisu mogli iz raznih razloga da igraju sada na Svetskom prvenstvu, a svakako će biti zainteresovani da nastupe na Igrama. Uostalom, Amerikanci su već najavili da će poslati najjači mogući tim, sa sve Lebronom Džejmsom.

Gledajući druge zemlje, čisto poređenja radi, Grčka ima 25 putnika za Igre u ovom momentu, Belgija 28, Hrvatska 12, Danska 35, Mađarska 50, Rumunija deset, Češka 20... Dok su one mnogo jače zemlje daleko ispred: SAD ima 275 viziranih pasoša za Pariz, Velika Britanija 144, Nemačka 128, Brazil 66, Kina 105, Japan 86, Holandija 102.

Broj srpskih sportista će sigurno biti mnogo veći do kraja svih kvalifikacija. Jer, jasno je da će mesta na Igrama biti za, recimo, Novaka Đokovića i još nekoliko srpskih tenisera, da će biti nekoliko predstavnika u tekvondou, džudou, biće još strelaca, plivača, atletičara, veslača, rvača... Što se tiče ekipnih sportova, očekuje se da se ekspediciji sigurno priključe odbojkašice, basketaši (3x3), verujemo i vaterpolisti, a ostaje nada da će vize iščupati i rukometaši, odbojkaši, teoretsku šansu imaju i rukometašice...

Na Olimpijskim igrama u Tokiju bilo je 87 srpskih sportista, koji su osvojili devet medalja: tri zlatne, srebrnu i pet bronzanih, što je donelo 28. mesto na rang listi zemalja.

Pre toga u Rio de Žaneiru bilo je 103 reprezentativaca naše zemlje, koji su doneli osam medalja: dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane, što je bio 32. rezultat tih Igara.


tagovi

Olimpijske igre 2024Ivana Vuletakošarkaška reprezentacija SrbijeDamir MikecZorana ArunovićAndrej Barna

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara