(©AFP)
(©AFP)

SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE! Košarkaška klinika u finalu, najbolje kad je najvažnije

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.06.21. | 22:38

Košarkašice razbile Francusku – 63:54

Srbija je šampion Evrope! Ponovo posle 2015. godine i ponovo protiv istog rivala! Francuska nije imala ni šansu, tim Marine Maljković je odigrao košarkašku kliniku u finalu, pogotovo je briljirao u odbrani.

Na krilima Sonje Vasić, Tine Krajišnik, Ivon Anderson Srbija se ponovo popela na tron Evrope – 63:54.

Izabrane vesti

Gotovo perfektna utakmica, ako se uzme u obzir da malih padova tokom 40 minuta mora da bude. Odbrana od granita, reket kao bedemom opasan. U napadu raznoliko, ubojito. Generalno – mirno, opušteno, raspoloženo, bez mrve pritiska na licima od početka. Nikakvo opterećenje, samo osmesi i to je vodilo do samog kraja. Ni kada je Francuska uspevala da spusti razliku tri puta dugim serijama, ništa nije vredelo, ništa nije uspevalo da slomi Srbiju, ni da je natera u paniku, u dramu. Fantastično!

Najbolje kad je najteže, kao da su najbolje od sebe čuvale za kraj. Kao da su znale da će biti tu, u meču u kojem se osvaja trofej.

Francuska nemoćna, potučena u svim elementima igre. Bez ideje, bez rešenja. Upadljivo sve nervoznija i zbunjenija kako je meč odmicao. Videlo se od prvog napada drugog poluvremena, kada je Sonja Vasić poentirala pa udarila rampu sa zemlje Valerijan Vukosavljević da je ovo definitivno veče srpskih košarkašica.

Sve je bilo sjajno u prvom poluvremenu, osim poslednja dva minuta. Ishitrenim potezima, promašajima i izgubljenim loptama, srpske košarkašice su dozvolile Francuskinjama da se vrate u život. Sa „plus 13“ razlika se istopila na pet poena posle 20 minuta igre, što nikako nije odražavalo pravu sliku i razliku na terenu koja je bila na strani našeg tima.

Pogotovo u drugoj četvrtini Srbija je igrala odbranu za udžbenike. Lopta nije imala kuda da prođe, u više napada rivalke nisu ni uspevale da šutnu na koš: ili im je lopta bila ukradena ili im je isticalo vreme. Izvanredna je bila Tina Krajišnik, „krala“ je lopte, udarala rampe, sabirala skokove, zaključala reket.

Za to vreme razlika na semaforu je rasla, a maksimalna je bila na 2:42 pre kraja poluvremena – 31:18. I nakon toga Trikolorke su napravile seriju 8:0 i vratile se u meč. Bile su uzdrmane, nervozne, pod velikim pritiskom i šteta je što im je toliko lako dopušteno da mirnije odu na predah.

Briljirala je na terenu Sonja Vasić, istinski MVP turnira, najbolja u tri najvažnije utakmice. Učinak posle 20 minuta igre bio joj je osam poena, pet skokova i tri asistencije. A, isto toliko na drugoj strani imala je srpska snajka Valerijan Vukosavljević, koja je pet poena ubacila u tih poslednjih dva minuta, kada je Francuska ušla u seriju.

Treća četvrtina – ista priča. Srbija sjajna, perfektna, držala je čas košarke. Odbrana od granita, napad raspevan. Dve trojke Ane Dabović, koševi i rampe Sonje Vasić, sjajni prodori Ivon Anderson. Razlika – 18 poena (46:28)! I onda – rikverc.

Kada je Ivon Anderson u kontri dva na jedan probala da asistira pasom iza leđa i bacila loptu u aut, sve se okrenulo naglavačke. Napad je stao, Francuska počela da pogađa. Faul za faulom, pa nesportska lične Maje Škorić, te faul sekund pre kraja četvrtine Tine Krajišnik i Francuska je bila na samo minus osam posle 30 minuta – 48:40.

I poslednja četvrtina – kao preslikana. Ponovo je Srbija našla neke rezervne mirnoće, raspoloženja, koncentracije. Ponovo je pobegla na dvocifrenu, ispostavilo se – nedostižnu prednost.

Ivon Anderson je na kraju dirigovala u napadu, Jelena Bruks i Sonja Vasić majstorijama stavile tačku na poslednju utakmicu u karijerama na Evropskom prvenstvu.

Kraj! Srbija je prvak Evrope! Košarkaškom klinikom u finalu. Sad rasterećene i još motivisanije u novi izazov – Olimpijske igre. Da se medaljom u Tokiju Sonja i Jelena oproste od reprezentacije.

SRBIJA – FRANCUSKA 63:54

(14:11, 17:15, 17:14, 15:14)

Dvorana: u Valensiji.

Sudije: Forsberg (Danska), Gedvilas (Litvanija), Liska (Poljska).

SRBIJA: Anderson 18, Bruks 15, Dabović 9, Krajišnik 2 (13sk), Vasić 12 (8sk), Butulija, Čađo, Crvendakić, Dugalić 2, Janković, Jovanović 3, Škorić 2.

FRANCUSKA: Šarteru 6, Joan 13, Mijem 2, Vukosavljević 15, Vilijams 5, Cjak 2, Duše, Epupa, Gruda 5, Mišel 6, Ruper, Čačuang.



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara