Aleksa Avramović (©FIBA Basketball)
Aleksa Avramović (©FIBA Basketball)

Srbija među osam ekipa sa 2-0, dva senzacionalna rezultata obeležila kvalifikacije

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.02.24. | 13:27

Kao i to što je Španija izgubila oba meča

Podvučena je crta posle uvodnih mečeva kvalifikacija za Evrobasket 2025. godine i došlo je vreme za sabiranje utisaka.

Srbija je na perfektan način krenula ka vratima završnice kontinentalnog takmičenja, pobedama nad dve solidne reprezentacije kakve su Finska (77:61) i Gruzija (76:63). Bilo je i ranije pomena o značaju kontinuiteta rada i jakom temelju koji je postavio Svetislav Pešić, jer je ovo prvi put da smo vezali dva kvalifikaciona ciklusa sa istim selektorom, od uvođenja istih u redovan košarkaški program.

Izabrane vesti

Orlovi su sa dve pobede došli u predvorje Evropskog prvenstva i već bi pobedama nad Danskom u novembarskom dvomeču mogli da reše sve dileme oko daljeg plasmana. Besprekoran učinak posle dva kola ima još sedam reprezentacija. Slovenija je trijumfima nad Izraelom i Ukrajinom izbila na čelo Grupe A, Italija je precrtala Tursku kod kuće i Mađarsku na strani, Letonija i Belgija predvode Grupu C sa po dve recke, dok je Francuska u Grupi E završila prvi deo balkanske ture pobedama nad Hrvatskom, te Bosnom i Hercegovinom. Grčka je prvo nadigrala Češku u derbiju Grupe F, da bi teže nego što se očekivalo dobila Holandiju. Veliko iznenađenje napravila je Estonija u Grupi H, pošto se sa 2-0 nalazi ispred Litvanije (1-1) i Poljske (0-2).

Najviše pažnje su privukla dešavanja u Grupi C. Letonija i Belgija ne samo da su završile bez poraza, već su uzele meru aktuelnom šampionu Evrope! Letonija je u Saragosi vodila maltene svih 40 minuta, dok je u Belgija u Šarlroi svela Furiju na samo 53 poena. Španija je pretrpela dva ozbiljna šoka i ne pamti se kada je poslednji put delovala ovako inferiorno.

Srećom po Špance, na Evrobasket prolaze tri od četiri ekipe iz grupe i prosto je nemoguće zamisliti da Slovačka u novembarskim kvalifikacijama napravi senzaciju i dobije međusobni duel sa košarkaškom velesilom, u kakvom god sastavu da igra.

Povratak Rikija Rubija u reprezentaciju i uopšte takmičarskoj košarci posle duže borbe sa depresijom dobra je vest za selektora Serđa Skariola, mada se odmah videlo da je jedan od najboljih evropskih plejmejkera u ovom veku daleko od igara koje su ga krasile na vrhuncu karijere.

Mada se u slučaju Orlova pokazalo da prisustvo evroligaša, pogotovo jezgra koje je uzelo srebro u Manili, pravi veliku razliku, na primeru Španije vidimo da Serđo Skariolo nije useo da napravi dobar rezultat sa devetoricom košarkaša iz elitnog klupskog takmičenja. Poređenja radi, Letonija je imala samo jednog, Belgija nijednog reprezentativca iz Evrolige. Ali, postoji dugogodišnji rad u oba sastava sa gotovo nepromenjenim snagama, što smo i mi osetili tokom prošlog ciklusa...

Pobede Letonije i Belgije jesu u neku ruku iznenađenja gledajući ko je bio na drugoj strani, međutim dva senzacionalna rezultata obeležila su prve dve runde kvalifikacija. Bugarska je na pleća bacila aktuelnog prvaka sveta Nemačku, dok je Estonija uzela meru još jednoj košarkaškoj sili, Litvaniji.

Pamtiće se godinama februarsko nedeljno popodne u Botevgradu i kako je Kodi Miler Mekintajer predvodio Bugare do možda najveće pobede u novijoj istoriji reprezentacije. Bugarska ne samo da je pobedila ekipu Gordona Herbertakoja osim Davida Kramera nije imala nikoga više iz Manile – već je svela na samo 62 poena! Koliko je veliko iznenađenja u Botevgradu pokazuje i to da je Bugarska 45. na Fibinoj rang listi, dok je Nemačka treća.

Litvanija je od raspada SSSR bila košarkaški lider u regionu, a prethodne večeri pretrpela je neprijatan poraz od Estonije i to prvi put posle devet međusobnih susreta. Ekipa predvođena tandemom Baskonije Majk Kocar – Sander Rajeste napravila je ozbiljan podvig i napravila dva ogromna koraka ka prvom vezanom učešću na kontinentalnom takmičenju još od kraja tridesetih godina prošlog veka.

Malo brojki za kraj. Dogovor Fibe i Evrolige doveo je do toga da u prve dve utakmice kvalifikacija za kontinentalna takmičenja učešće uzme 96 košarkaša iz 18 klubova elitnog takmičenja, plus još njih 94 iz Lige šampiona. Grčka je imala 12 evroligaša, Srbija, Španija i Italija po devetoricu, a Nemačka i Francuska po njih osam.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara