Košarkaši Srbije (©MN Press)
Košarkaši Srbije (©MN Press)

Srbija na generalnoj probi: Brazil baš opasan spolja, mi treba da dominiramo unutra

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.08.23. | 08:49

Ozbiljan rival za kraj priprema, po ukusu Svetislava Pešića

Pretrpan kalendar takmičenja drastično je promenio godišnje planove nacionalnih selekcija, toliko da su pripreme za velika takmičenja svedena na period kraći od mesec dana. To važi i za Srbiju, koja je posle tek nešto više od tri sedmice ekipnog rada došla do vrhunca i generalne probe sa Brazilom (RTS, 14.00).

Posle solidnog izdanja i pobede nad Kinom (87:64), pred ekipom Svetislava Pešića je daleko ozbiljniji rival, sa dosta raznolikosti u sastavu. Brazil je napunjen kvalitetom na spoljnim pozicijama, dok je centarska linija potencijalna Ahilova peta ovog tima na putu ka ostvarenju ciljeva. Prvi je plasman u četvrtfinale, drugi viza za Pariz 2024. godine.

Izabrane vesti

Za selektora Gustava Kontija, inače debitanta na najvećim takmičenjima, biće to ozbiljan izazov. Bekovska linija s veteranom Marselinjom Uertasom, te Raulom Netom, prekaljenim Vitorom Beniteom i novim košarkašem Crvene zvezde Jagom dos Santosom predstavlja ozbiljan zalogaj za gotovo svakog protivnika i nesumnjivo je ovaj triling najveća snaga Brazila. Ne treba trošiti previše reči za Marselinja i Neta. Žile kucavice, Marselinjo sa neverovatnom energijom iako je na putu ka 41. godini, igrač za primer i apsolutni lider. Popularni Raulzinjo se posle osam godina i više od 460 NBA utakmica vratio u Evropu i potpisao za Fenerbahče gde treba da odmeni Nika Kalatesa.

Jago je šampionsku sezonu u Nemačkoj i MVP priznanjem u finalnoj seriji krunisao transferom u Crvenu zvezdu gde će debitovati u Evroligi. Zanimljivo, u Ulmu ga je odmenio sunarodnik Žoržinjo de Paula, šampion američke verzije Lige šampiona.

O Jagu je lepe reči imao nekadašnji selektor Brazila Aleksandar Petrović, a ukratko radi se o heroju reprezentacije. U poslednjem meču kvalifikacija sa SAD Brazilu je bila neophodna pobeda, a Jago je meč završio sa 17 poena, pet trojki i osam asistencija! Predigru za Mundobasket završio je sa prosekom od 10 poena i 40 odsto sa distance, a bio je i prvi asistent ekipe sa 5,1 poenom. Vrlo dobru kreatorsku rolu imao je u pobedi nad Australijom sa osam dodavanja i devet poena. Doduše, u jučerašnjem porazu od Italije je bio nešto slabijeg učinka, pa ne bi začudilo da protiv Srbije odigra sa dodatnom motivacijom.

U Ulmu je imao sjajnu konekciju sa Brunom Kaboklom, koji je dominirao nemačkim parketima sa 15,1 poenom. Sveprisutan na skoku, beležio je gotovo sedam uhvaćenih lopti po utakmici, ume da bude jako koristan u odbrani i od njega će se očekivati najviše kada je u pitanju unutrašnja linija. Minute će podeliti sa Lukasom Dijasom, koji je sa De Paulom osvojio Ligu šampiona u ekipi Sesi Fransa. Kaboklo se posebno istakao u kontrolnoj pobedi nad Australijom pošto je skupio 20 poena i 12 skokova, dok je zajedno sa Dijasom držao sve konce u trijumfu nad Venecuelom.

Vitor Benite je među najiskusnijim igračima u sastavu. Osvojio je prošle sezone Evrokup sa Gran Kanarijom, igrač solidnih šuterskih karakteristika, što se pokazalo u pomenutom trijumfu nad Bumersima. Vredi pomenuti i Didija Luzadu, momka koji je okušao sreću u NBA ligi igrajući za Nju Orleans i Portland, ali se nije proslavio jer je skupio tek 12 nastupa u društvu najboljih. Ipak, povratio je samopouzdanje igrajući za Flamengo, a bio je i među predvodnicima selekcije koja je osvojila srebro na prošlogodišnjem Amerikupu.

Brazil ima ozbiljan potencijal u napadu i odbrana Srbije biće stavljena pred ozbiljan zadatak. Australiji je Kontijeva ekipa ubacila 16 trojki, Južnom Sudanu 12 uz odlične procente. Spoljne pozicije jesu popunjene i uvek ima nekog ko može da iskoči, međutim ako se nađe neko da isključi Kabokla, Brazil može da bude u problemu na obe polovine. Centri našeg sledećeg protivnika ne mogu da se nose sa Nikolom Milutinovim, Dušan Ristić i Filip Petrušev mogli bi da iskoče, dok će Nikola Jović biti na zanimljivom testu, verovatno u direktnim duelima sa Kaboklom.

Ako Brazilce bude krenuo šut, naša bekovska linija mora da bude spremna da odgovori istom merom. Stefan Jović da radi ono svoje, Bogdan Bogdanović hvata prepoznatljivi zalet, sve je bolji Vanja Marinković, potrebno je da Marko Gudurić, Aleksa Avramović i Ognjen Dobrić takođe budu u svom elementu.

Ni rezultat ove utakmice neće biti u prvom planu, ali kako je ovo poslednji meč priprema, pobeda bi bila najvažnija zbog psihološke stabilnosti ekipe. Zato je selektor Pešić i istakao da će "pravi test biti protiv Brazila". Srbija ima sve preduslove da dobije i ovaj meč, ali pre svega da pokaže da je spremna za početak Mundobasketa, gde će svaka pobeda imati svoju vrednost.



tagovi

Jago dos SantosMarselinjo UertasRaul NetoBogdan Bogdanovićkošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija BrazilaNikola Milutinov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara