Srbija nema razloga da se plaši ovakve Italije! S pola gasa na +32

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.08.19. | 18:45

Triling Jokić - Bogdanović - Bjelica sve bolje funkcioniše

Dobro je, niko se nije povredio. To je, reklo bi se, najvažnija vest koja je mogla da stigne iz OAKA Arene u Atini, mada je razlika na kraju pripremne utakmice protiv Italije bila 32 poena - 96:64 (14:15, 31:17, 24:17, 27:15).

Istini za volju, selektor Azura Romeo Saketi za ovaj susret nije mogao da računa na kapitena Điđija Datomea, kao ni na prvog plejmejkera Danijela Heketa, te NBA asa Danila Galinarija i na kraju Pjetra Aradorija, ali ne treba zaboraviti da je i Srbija od juče ostala bez Dragana Milosavljevića, ali i da od ranije nema Miloša Teodosića i Vladimira Lučića, te da je Miroslav Raduljica danas bio na poštedi kako bi mogao da napuni baterije za veliki izazov u nedelju protiv Grčke. 

Izabrane vesti

Možda će za šest dana, kada će se Srbija i Italija ponovo naći na megdanu, ovog puta u drugom kontrolnom meču u Kini, situacija biti dijametralno suprotna, a možda ćemo ipak samo dobiti potvrdu da Italija u trenutnom sastavu, bez četiri važna igrača u rotaciji, zaista nije ništa posebno. Imala je prva violina Azura Marko Belineli zanimljivu izjavu nedavno u kojoj je poručio da mu se dopada što svi potcenjuju šanse italijanske reprezentacije na predstojećem Mundobasketu. Ali, ako se nešto bitno ne promeni do susreta istih timova na kraju grupne faze u Fošanu, Srbija bi realno trebalo samo rutinski da potvrdi kvalitet i overi prvo mesto. Ali, da ne trčimo pred rudu...

Posle dve utakmice na Akropolis kupu utisak ne može da bude jasniji - Srbija diše punim plućima jer Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović kao dve srčane komore pumpaju krv u arterije i kasnije sve delove ovog velikog kolektiva. Zajedno su iskombinovali 35 poena, devet skokova i šest asistencija. Jokić je do 20 poena stigao uz samo jednu trojku – iz isto toliko pokušaja –, dok je Bogdanović posle slabog ulaska u meč i četiri uzastopna promašaja sa distance na kraju ipak upisao 15 poena, uz slabih 3/11 sa distance.

Srbija je u potpunosti razbila desetkovanu Italiju. U svim segmentima ekipa Aleksandra Đorđevića bila je dominantnija, jača, konkretnija, moćnija. Čak 14 skokova više (34/13 – 26/7), deset asistencija preko (21-11), više pogođenih trojki (13-6)... Doduše, verovatno će i selektor zajedno sa svojim stručnim štabom pokušati da nivelišu broj ispaljenih trojki, jer zaista deluje bespotrebno da Srbija ispali čak 37 hitaca s distance, u situaciji kada tuče rivale s napadački vrlo potentnom ekipom. Jedan od tih pokušaja bio je egzibicionog karaktera kada je Boban Marjanović, inače poznat po tome da ima jako meku ruku i dobar osećaj za šut izvan crte, u poslednjim trenucima utakmice pokušao da ubaci šut na asistenciju Vasilija Micića, ali ga lopta ovog puta nije poslušala.

Biće Đorđević sigurno zadovoljan činjenicom da je njegov tim bio ponovo na gotovo trocifrenom broju poena, ali i mnogo više od toga da je osakažena Italija bila praktično bezopasna danas. Tačnije, u tri četvrtine susreta, sve posle uvodnih deset minuta utakmice. Srbija je ovaj duel prelomila lako i bez mnogo stresa. Drugi period završila je s rezultatom 31:17 u svoju korist, kada je razlika prvi put bila dvocifrena i uz osam brzih poena u poslednjem minutu pred odlazak na odmor, a kada se otišlo na pristojnu udaljenost, ista je postajala sve veća kako su minuti prolazili. Nešto kao u Istanbulu 2017, samo još ubedljivije! Italijani su upali u ambis, ponajviše jer je Belineliju ponovo ruka bila puna olova. Nekadašnji šampion NBA lige s Sparsima jeste imao 16 poena uz 6/13 iz igre, ali je loše počeo i s nekoliko vezanih promašaj pokazao da je još daleko od željene forme... Uz sebe imao je jedino „raspoloženog“ Alesandra Đentilea sa 11 poena.

Važno je, opet, samo da naši momci shvate da će se na kraju jedino računati učinak u susretu iz prve runde Svetskog kupa... Dvocifreni učinak imalo je ukupno šestorica igrača u plavim dresovima. Nemanja Bjelica, Marko Gudurić i Boban Marjanović imali su po 13 poena, dok je Vasilije Micić upisao 11 poena, uz pet asistencija i četiri skoka. 

Srbiju u poslednjoj proveri u Atini čeka okršaj protiv Grčke, a ista je na programu u nedelju od 19.30 po srednjoevropskom vremenu. 


ITALIJA – SRBIJA 64:96
/15:14, 17:31, 17:24, 15:27/

Dvorana: OAKA Arena, Atina;

ITALIJA: Dela Vale 9, Belineli 16, Đentile 11, Biliga 6, Vitali 6, Filoj -, Bruks 3, Tesitori 2, Riči -, Abas 9, Saketi 2, Datome -.

SRBIJA: Simonović 8, Bogdanović 15, Bjelica 13, Raduljica -, Birčević -, Jokić 20, Milutinov 3, Micić 11, Gudurić 13, Jović -, Marjanović 13.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara