Košarkašice Srbije (©FIBA)
Košarkašice Srbije (©FIBA)

Srbija preko Hrvatske ide po evropsku vizu, pobeda u Beogradu otklanja sve dileme

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.02.23. | 08:15

Košarkašice večeras od 18 časova u Hali sportova "Ranko Žeravica" igraju jedan od odlučujućih mečeva u kvalifikacijama za Evrobasket 2023.

Brzo su ljubitelji ženske košarke u Srbiji navikli na neka nova lica u reprezentaciji. Doživeo je naš nacionalni tim velike promene posle Olimpijskih igara, ali to ni slučajno nije smelo da znači da će niz uspeha stati. Devojke koje su uskočile u patike trofejnih prethodnica, zajedno sa iskusnim igračicama koje su ostale, pokazale su da će se boriti iz sve snage, da će pružati i više nego što se realno očekuje, da će nastaviti da gaje prepoznatljivu energiju koja je uvek krasila ekipu Marine Maljković.

Ta nova generacije nije na Svetskom prvenstvo prethodne godine uspela da osvoji medalju, ali je naučila važne lekcije koje bi trebalo da budu od velike pomoći u nastavku putovanja. Danas će Tina Krajišnik i drugarice imati jedan od važnijih ispita, pa bi bilo lepo da publika dođe na Novi Beograd i da im podršku kako bi što lakše stigle do trijumfa (ulaz je besplatan, karte od 16h mogu da se preuzmu na blagajni). Protivnik je od 18 časova (Arena Sport 1 Premijum) u Hali sportova "Ranko Žeravica" reprezentacija Hrvatske, a računica je jasna - pobeda vodi Srbiju na Evropsko prvenstvo 2023. godine, koje se igra u Sloveniji i Izraelu.

Izabrane vesti

Da bi došle do prilike da brane evropsku krunu osvojenu 2021. godine u Valensiji, Srpkinje treba da naprave samo još taj jedan pobednički korak. Već su jednom odmerile snage sa Hrvaticama, bilo je to na startu kvalifikacija u novembru 2021. kada je naša reprezentacija na krilima Aleksandre Crvendakić stigla do ubedljivog trijumfa na gostujućem terenu - 84:66.

Bilo je odmah jasno da je Aleksandra preuzela odgovornost i prihvatila dirigentsku palicu, za koju se odavno znalo da joj je namenjena. Zbog problema sa kolenima nije je bilo na Svetskom prvenstvu u Australiji i to je bio ogroman hendikep za četu Marine Maljković. Sada je ponovo tu i sigurno da će učiniti sve da pogura Srbiju ka evropskoj vizi.

Direktan plasman na Evrobasket već su, pored domaćina Slovenije i Izraela, obezbedile Španija, Italija i Letonija, a čeka se još sedam reprezentacija pobednika grupa, kao i četiri najbolje drugoplasirane ekipe iz ovih kvalifikacija. Naša reprezentacija danas može da završi posao kad je vizu u pitanju, ali svakako je čeka još jedna utakmica protiv Bugarske u nedelju od 17 časova.

Hrvatska je do sada odigrala tri meča i ima skor 2-1, Srbija je savršena sa učinkom 2-0, a Bugarska ima tri poraza i nema nikakve šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2023. ZA KOŠARKAŠICE

1. kolo

Bugarska - Hrvatska 73:84

2. kolo

Hrvatska - Srbija 66:84

3. kolo

Srbija - Bugarska 79:51

4. kolo

Hrvatska - Bugarska 93:74

5. kolo - četvrtak

18.00: (1,20) Srbija (19,0) Hrvatska (5,00)

6. kolo - nedelja

17.00: Bugarska - Srbija



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeMarina MaljkovićTina Krajišnikkvalifikacije za Evrobasket 2023. za košarkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara