Adaj Mara i Ugo Gonzales (©fiba.basketball)
Adaj Mara i Ugo Gonzales (©fiba.basketball)

Srbija protiv gorostasa koji podseća na Nikolu Jokića i naslednika Rudija Fernandeza (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | ned. 30.07.23. | 15:12

Mogu li Orlići da prekinu dominaciju Crvene furije?

Plasman u finale U18 Evropskog prvenstva u Nišu je bez dileme veliki uspeh, ali reprezentacija Srbije će pokušati da osvoji zlato pred punim tribinama niškog Čaira (20.30). Redovi su se pravili ispred biletarnica još u jutarnjim satima, pa je izvesno da će izabranici Nenada Stefanovića još jednom imati veliku podršku.

Ipak, jasno je da ih čeka i težak zadatak. Španija je dominantna u svim uzrastima. Brani U18 evropsku titulu, osvojila je nedavno i U19 Svetsko prvenstvo, aktuelni je evropski i svetski šampion u seniorskoj konkurenciji... Tako je i selekcija Havijera Zamore pred početak turnira u Nišu važila za jednog od glavnih favorita, a to ulogu i opravdala plasmanom u finale. Naravno, uz maksimalan učinak u grupnoj fazi.

Izabrane vesti

Furija je najpre dobila Dansku 88:64, pa potom Grčku 83:59 i Italiju 78:72, te je kao prva izašla iz Grupe D. Tako je za rivala u osmini finala dobila Češku i rutinski slavila 77:64, a onda se dobro pošibala sa Turskom u četvrtfinalu 75:67. Francuska je dobro uzdrmala Adaja Maru i drugove, ostavila je na pet poena u prvoj deonici, ali je osetila moć juniora Španije već u drugom kvartalu i primila čak 21 poen više do poluvremena. Galski petlići su se držali sve do sredine poslednjeg kvartala, ali Španci su jednostavno bili bolji, te su se odlepili i došli do pobede 70:58.

Interesantan je i podatak da juniorska selekcija Španije nije izgubila zvaničan meč od avgusta 2018, što dodatno potvrđuje supremaciju u omladinskim kategorijama... Ali pokušaće Srbija svim silama da prekine taj niz i spreči Špance da osvoje šesto juniorsko zlato, treće uzastopno. Štaviše, trijumfom bi se Orlići izjednačili sa Furijom (imaju četiri zlata), ako ne računamo samo rezultate od osamostaljenja (bez jednog zlata Srbije i Crne Gore, pet zlata Jugoslavije).

Taj zadatak će dodatno otežati činjenica da timu ne može da pomogne krilni košarkaš Mege Filip Jović. On se povredio u osmini finala protiv Danske i neće biti u stanju da istrči na parketu finalu. Mogao je atleticizmom i snagom da pomogne u zaustavljanju fizički dominantnog Adaja Mare, ali moraće Orlići da se snađu sa gorostasom iz Saragose i bez njega.

Pomenuti košarkaš je visok 220 centimetara i ima raspon ruku od 230. Samo mu fizičke predispozicije omogućavaju da bude superioran u ovom uzrastu, ali Mara je mnogo više od toga. Naravno, u blizini obruča je nezaustavljiv, a duge ruke mu omogućavaju da prihvati najrazličtija dodavanja. Osim što je visok i snažan, Mara je i tehnički odlično potkovan, ima izuzetan rad nogu za svoj uzrast i odlično čita odbrane rivala. Ima naprednu leđnu tehniku za svoj uzrast, izuzetnu koordinaciju pokreta za fizikalije i pritom veoma meku ruku. Može da ubaci flouter, horog, snađe se sa najrazličitijim odbranama. Voli i da zakuca, a gotovo je nemoguće sprečiti ga da to ne uradi kada se nameri.

Pritom, osim što, pre svega u juniorskom uzrastu, dominira u reketu i može da pogodi iz različitih situacija i pozicija, krasi ga i dobar pregled igre, pa neretko podeli i odličan pas. Ukoliko odbrana uspe da ga izgura van željene pozicije, odmah skenira teren i gleda koje su mu opcije, da li ima otvorenih šutera, da li neko utrčava usredinu... Vrlo precizno šalje paseve, pa je sposoban i u tranziciji dobro da odigra, proigra saigrače čak i sa svoje polovine, pa mediji u Španiji ističu njegove sličnosti sa Nikolom Jokićem. Dakle, imaće Pavle Mišić, Bogoljub Marković, Pavle Nikolić i svi visoki igrači naše reprezentacije pune ruke posla sa prvom zvezdom španskog U18 tima. I to na oba kraja terena.

20.30: (2,70) Španija (14,5) Srbija (1,55)

Mara je, naravno, brutalan i u odbrani protiv vršnjaka. Takođe, velikim delom zbog fizikalija. Kako čuva obruč najbolje govori podatak da ima tri blokade po meču na turniru u Nišu. Duge ruke mu omogućavaju da bude zastrašujuć u reketu po protivničke igrače, kojima ne ostavlja ni milimetar prostora za realizaciju. Dakle, prodor je protiv tima u kojem igra Mara moguć samo ako protivnik uspe da ga izvuče iz reketa.

Naravno, ima stvari na kojima još mora da radi, pre svega u defanzivi, kako bi mogao da se prešalta na vrhunsku seniorsku košarku. Ali u svom uzrastu spada u ofanzivnu, ali i defanzivnu evropsku elitu. Moguće je ipak zbuniti ga pik en rolovima, gde zna da se izgubi. Nedostaje mu brzine, a ponekad i ne tempira najbolje blokade. Ne idu mu još iskakanja i agresivna odbrana na bekovima sa loptom u rukama, sa kojima teško izlazni na kraj jer ne može da ih isprati. Tako uglavnom posle pik en rolova ostaje pozadi, što bi moglo da napravi dodatan prostor bekovima za šut sa distance, pa se to nameće kao jedno od napadačkih rešenja protiv Španije.

Kako bilo, Adaj Mara je neko u koga Španci polažu velike nade. Želi da ide na koledž, navodno ima dogovor sa prestižnim UCLA Bruinsima, ali Saragosa ga neće tek tako pustiti i zahteva da se za njegove usluge plati izlazna klauzula od 600.000 evra. Ipak, posle braće Gasol, pa braće Ernagomez, izgleda da je sledeća velika stvar Crvene furije u reketu Adaj Mara.

Naravno, nije Španija samo Mara, a kao drugi igrač ove selekcije izdvaja se Realov Ugo Gonzales. Kako španski mediji kažu, naslednik Rudija Fernandeza.

Od devete godine je u sistemu Kraljevskog kluba. Prošle godine je sa U17 selekcijom Španije stigao do finala Svetskog prvenstva, ali je zlato ipak pripalo selekciji SAD (67:79). Zato je pre nekoliko meseci postao evropski šampion sa juniorima Reala. Osvojio je završni ANGT Evrolige u Kaunasu, postigao 17 poena u finalu, beležio 17,9 poena i 4,6 skokova u elitnom takmičenju prošle sezone.

Zašto baš Rudi? Pa, najpre jer je krilo. Pokazuje liderske sposobnosti i u mlađim kategorijama, a pritom ga krase eksplozivnost, brzina, odraz. Voli efektno da zakucava kada god mu se ukaže prilika.

U Nišu je drugi strelac i skakač Španije sa 14 poena i 6,5 skokova, kao i drugi najkorisniji igrač sa prosečnim indeksom 17,3. Ispred je, očekivano, prvi favorit u MVP trci Mara, sa 14,3 poena, 9,5 skokova i indeksom 22,5.

Jasno je da se pomenuti dvojac izdvaja, ali ima Španija i Lukasa Lanharitu koji je iznenadio Francuze u polufinalu sa 19 poena (prosečno 12,8), svestranog Alvara Folgerijasa (5,8 poena i 6,2 skoka), Huventudovog Konrada Martineza koji nema preterano impresivnu statistiku, ali odrađuje bitan posao u Zamorinoj ekipi.

Kada se podvuče crta, veliki izazov je pred Srbijom, ali pokazali su Bogoljub Marković sa 16,2 poena i 7,7 skokova po meču (20,7 indeks), Nikola Topić sa 13,8 poena i 4,7 asistencija, Pavle Nikolić sa 11,8 poena i 5,3 skokova, kao i Andrej Mušicki sa 4,8 završnih dodavanja i 3,3 ukradene lopte, kao i ostali reprezentativci da se nikoga ne boje. Da su spremni da urade sve jedni za druge, ostave i poslednju kap znoja na terenu za dres Srbije. Kao i da imaju već zavidan kvalitet i ogroman potencijal, te da pred Srbijom nije ni malo loša budućnost. Šta više, može da bude sjajna.

Uz podršku sa tribina i posvećenost kakvu su naši reprezentativci dosad pokazali, nema dileme da u Čairu može da padne i Španija. Da li će tako biti, saznaćemo večeras.

U18 EVROPSKO PRVENSTVO U NIŠU

Nedelja

Treće mesto, 18.00: (1,20) Francuska (19,0) Nemačka (5,00)

Finale, 20.30: (2,70) Španija (14,5) Srbija (1,55)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija ŠpanijeU18 Evropsko prvenstvo u NišuEvropsko prvenstvo za juniore u košarciAdaj Mara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara