"Aleksandar Nikolić - Profesor"
"Aleksandar Nikolić - Profesor"

Srećan rođendan, Profesore!

Vreme čitanja: 4min | uto. 28.10.14. | 18:25

Cela košarkaška planeta slavi rođendan jednog od najvećih trenera svih vremena...

Aleksandar Nikolić - Profesor

Zvali su ga "Gvozdeni narednik" zbog neprikosnovene discipline i strogoće koju je propagirao tokom prebogate karijere. Smatra se ocem jugoslovenske košarke - jer je bio trenerski as čije su ideje, delo i vizija imale presudan uticaj na razvoj kraljice igara. Ali, bez sumnje, legendarnog stručnjaka Aleksandra Nikolića poklonici predivne igre pod obručima iz celog sveta najviše pamte pod nadimkom Profesor. Rođen je davne 1924. godine u Sarajevu, sa ovog sveta otišao je 12. marta 2000. godine, a danas srpska košarka obeležava 90 godina od rođenja čuvenog trenera svih trenera!

Izabrane vesti

Čovek čije se ime i dan danas izgovara s izuzetnim poštovanjem je za života postigao mnogo toga, zbog čega će njegova košarkaška zaostavština zauvek biti upamćena. Bio je igrač u Crvenoj zvezdi, Partizanu, OKK Beogradu, čačanskom Železničaru, a karijeru je završio sa nepunih 27 godina. Potom je postao predavač na Faktultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, zbog čega je i dobio čuveni nadimak, ali je košarci najviše pružio kao trener. 

Imao je neverovatnu hrabrost da 1951. godine preuzme kormilo tada sasvim prosečne reprezentacije Jugoslavije, koja je dugo kuburila sa rezultatima. Ali, zahvaljujući njegovom blistavom umu, vrhunskom autoritetu, neverovatnoj moći zapažanja, inovativnim idejama i gotovo tvrdoglavoj upornosti postavljen je čvrst temelj, nakon čega je viđen vrtoglavi uspon čuvene jugoslovenske škole! Koja je vrlo brzo dostigla visine do tada neprikosnovenih selekcija SAD-a i SSSR-a. 

Aleksandar Nikolić i Miroslav Muta Nikolić

Tokom 15 uzbudljivih godina (1951. - 1965. ; 1977/78), koliko je trajala njegova revolucionarna misija na klupi nacionalnog tima, jugoslovenska košarka postala je bogatija za pregršt medalja na svim nivoima - evropsko i svetsko zlato, dva srebrna odličja na kontinentalnom takmičenju i jedno na najvećoj svetskoj smotri, ali i bronzu na Evrobasketu 1963. godine. Imao je krajnje impresivan skor - 101 pobedu i svega 39 poraza, a Jugoslaviju je pretvorio u najgoru noćnu moru najvećih košarkaških velesila. 

U isto vreme radio je i sa najvećim klubovima bivše SFRJ i Italije. Bio je na čelu Partizana, Crvene zvezde, OKK Beograda, čačanskog Borca, Padove, Varezea, Fortituda i Virtusa iz Bolonje, Venecije, Pezara i Udina. Upravo zahvaljujući velikom Profesoru klupske vitrine bile su krcate trofejima, a interesantno je istaći da je rođeni Sarajlija tvorac jednog od najvećih evropskih timova svih vremena - čuvenog Varezea! 

Nikolić je na klupi tima iz Lombardije proveo od 1969. do 1973. godine, a za to vreme Vareze je osvojio tri titule šampiona države, tri Kupa Italije, isto toliko pehara u Evroligi, ali i dva Interkontinentalna kupa! Neverovatno, ali istinito - 1970. i 1973. godine uspevao je da osvoji sve što se osvojiti može – sva četiri trofeja u sezoni! Dovoljno je reći – to je, u "ono vreme" mogao samo Aleksandar Nikolić!

Kao šlag na tortu stigla je evropska titula koju je Partizan osvojio 1992. godine, kada je radio kao savetnik Željka Obradovića, inače Nikolićevog vernog učenika. Među polaznicima čuvene škole legendarnog Profe nalaze se i imena poput Dušana Dude Ivkovića, Bogdana Tanjevića, Božidara Maljkovića... Koji i dan danas ubiraju plodove mukotrpnog rada sa košarkaškim genijem, kakav je bio Aleksandar Nikolić! Vredno je pomenuti i da čuveni strateg Etore Mesina često ističe koliko je sam Profesor imao uticaja na razvoj njegove prebogate karijere.

Dobitnik je Ordena časti, koji mu je FIBA dodelila 1995. godine, tri godine kasnije dobio je svoje mesto u Kući slavnih u Springfildu. Deceniju kasnije izabran je među 50 osoba koje su najviše doprinele Evroligi, a 2007. posthumno je postao član Kuće slavnih Međunarodne košarkaške federacije u španskom gradu Alkobendasu. 

Čak i danas, kada su njegovi trenerski dani daleko u prošlosti, Aleksandar Nikolić se smatra jednim od najvećih trenera u istoriji evropske košarke, ali i jednim od najboljih ikada viđenih u svetu kraljice igara! Tvorac je velike škole koja je od košarke napravila najtrofejniji sport. Njegove ideje, metode, taktičke zamisli i način rada i danas se koriste na gotovo svim meridijanima, a da nije bilo njega, pitanje je koliko daleko bi jugoslovenska košarka dogurala... Nadimci po kojima je poznat možda i najbolje opisuju koliko je veliko njegovo životno delo... 

Zato, hvala Vam na svemu, Profesore!

------------------------------------------------------

INICIJATIVA DA KOMBANK ARENA DOBIJE IME PO PROFESORU...

Interesantno, 2007. godine Božidar Maljković pokrenuo je inicijativu da najveća dvorana na Balkanu dobije naziv po Aleksandru Nikoliću. Ovu akciju podržali su i Duda Ivković i Boža Tanjević, ali nikada nije ostvarena...
"Nemam ništa protiv Komercijalne banke, možda je najbolja na svetu, ali bih se ovde prijatnije osećao da nosi ime Ace Nikolića. Tu moju ideju podržali su i Bogdan Tanjević i Duda Ivković, dva puta sam o tome razgovarao sa ljudima iz bivše vlasti...", govorio je svojevremeno Maljković u intervjuu za Novosti

(FOTO: MN Press)


tagovi

Aleksandar NikolićSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara