Stefan Birčević (©FIBA Liga šampiona)
Stefan Birčević (©FIBA Liga šampiona)

Stefan Birčević o ludnici u Klužu: Podsetilo me na dane u Partizanu, ima mnogo Duletovih zasluga

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.04.22. | 11:22

„Mislim da je ovo prvi put da su napunili salu u nekom dvoranskom sportu“, kaže za Mozzart sport iskusni košarkaš

Dvorana u Kluž Napoki je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Navijači su napravili ambijent za pamćenje. Iako je u pitanju prvi četvrtfinalni susret FIBA Lige šampiona, sigurno da će fotografije koje su sinoć napravljene zauzeti posebno mesto u klupskim albumima. Domaći tim je vodio veliku borbu protiv Ludvigzburga, a kada je bilo najpotrebnije glavnu ulogu na pozornici odigrao je Stefan Birčević.

Srpski košarkaš je završio susret sa 13 poena (7-5 iz igre), četiri skoka i dve asistencije. Dao je veoma važnu trojku tri i po minuta pre kraja, a onda je i dvojkom koju je ubacio 35 sekundi pre isteka 40. minuta postavio konačan rezultat - 76:73 za domaći tim.

Izabrane vesti

Napravili smo veliki uspeh samim plasmanom iz kvalifikacija, jer smo prošli tri nezgodne ekipe u Grčkoj. Kasnije smo bili prvi u grupi gde su Darušafaka, Hapoel Holon i Brindisi. Plasirali smo se u Top 16 i to je bila velika stvar. Onda smo u narednoj fazi uspeli da budemo ispred Unikahe, Ostandea i Prometeja. Kao prvi smo stigli u četvrtfinale što je nezapamćen uspeh za rumunsku košarku. Bilo je očekivano da će navijači ispuniti tribine. Mislim da je ovo prvi put da su napunili salu u nekom dvoranskom sportu, da su rasprodali 10 hiljada karata“, prenosi sveže utiske u razgovoru za Mozzart Sport Stefan Birčević.

Foto: FIBA Liga šampionaFoto: FIBA Liga šampiona

Po reakciji igrača jasno je da su uživali u ambijentu koji su im priredili navijači. Teško je bilo u takvoj atmosferi izgubiti utakmicu. 

Što se mene tiče ja sam navikao, jer znam kako je igrati u Partizanu. Podsetilo me na te dane... Meni nije bilo strano. A većina igrača, osim Stipanovića kada je igrao protiv Partizana, nije doživelo da igra u takvom ambijentu. Bilo je lepo, malo sam se prisetio dana u crno-belom dresu“.

Iako se pamti pobeda, Stefan priznaje da put do nje nije bio nimalo lak. 

Bilo je mnogo okretanja rezultata, malo smo mi imali prednost od četiri, pet poena... Pa su oni vodili isto toliko. Bila je utakmica baš zanimljiva. Ludvisburg je fizički veoma dobra ekipa koja igra što se kaže malo ružniju košarku, ali im donosi rezultate. Igraju sa mnogo energije, u skoku su nam pravili probleme, ali na kraju smo uspeli da iskontrolišemo to sve i da dođemo do prve pobede. Sad imamo još dve šanse da prođemo na završni turnir, nadam se da ćemo iz prve da se domognemo Bilbaa“.

Ukoliko im pođe za rukom da trijumf upišu i u gostima, plasiraće se na završni turnir.

Sada oni igraju na domaćem terenu pa ćemo videti sigurno još veću energiju. Mislim da je na njima veći pritisak i da mi to možemo da iskoristimo. Prva meč lopta nam je u sredu u Nemačkoj, bilo bi lepo da je iskoristimo“.

Mirno je Kluž preskakao stepenik po stepenik, bez velikih reči i obećanja. Birčević želi da tako i nastave...

Prošli smo kvalifikacije, pa prvu grupu, pa drugu... Već smo tri runde prošli. Ne razmišljamo o osvajanju, to je sada predaleko. Verujemo da možemo da se plasiramo na fajnal-for, to je ono čemu se nadamo. Za to se spremamo i u mislima nam je, pa za kasnije ćemo da vidimo. Ne razmišljamo mnogo unapred, jer nemamo to pravo. Idemo korak po korak“.

Foto: FIBA Liga šampionaFoto: FIBA Liga šampiona

Kad je domaće prvenstvu u pitanju tu su ciljevi jasni i nema nikakvih tajni. 

To nam i jeste prioritet sezone - osvajanje prvenstva Rumunije da bismo bili u prilici da igramo Ligu šampiona. Prvi smo za sada, ima još pet kola. Imamo prednost od dve pobede, tako da se nadamo da ćemo u plej-ofu imati domaći teren“.

Kada pogleda veći deo sezone koji je iza njega, srpski košarkaš može da zaključi da je dolazak bio pun pogodak.

Iznenađujuće mi je dobro. Stvarno imam odličnu saradnju i sa trenerom, i sa Brankom Ćuićem koji me doveo. Tu mi je i Andrija Stipanović, s kojim sam veoma blizak. Pomoćni trener je isto naš Milorad Perović. Ima Srba i lepo sam se uklopio. Uslovi su fenomenalni, u gradu vole košarku, tako da za sad nema mana. Sve je kako treba“.

Taman kad je Stefan Birčević stigao u Kluž, Duško Vujošević je iz kluba otišao.

Mimoišli smo se za malo. Moram da kažem da je mnogo Duletovih zasluga za ovaj uspeh. On je bio tu dve godine, mnogo je pomogao Klužu da postane ovo što jeste. Pričaju o njemu, Dule je jedna legenda i čovek od koga može mnogo da se nauči“.

Foto: FIBA Liga šampionaFoto: FIBA Liga šampiona

Ove godine uživa igrajući košarku, nakon jednog težeg perioda koji mu je malo poljuljao samopouzdanje.

Desio se prvo onaj kasni raskid ugovora sa Partizanom koji me poremetio. Pa posle neodlazak u Japan gde sam sklopio odličnu saradnju, ali nisam imao sreće da dobijem vizu... Tad sam bio pod najvećim stresom. Kada sam potpisao i onda dva meseca čekao te papire za Japan. To mi je najteže palo. Treba da ostanem u nekom ritmu i formi, a nisam igrao košarku četiri, pet meseci. Na svu sreću otvorila se tada Bursa, Alimpijević me pozvao i završio sam sezonu u Turskoj. Odigrali smo dobro, u poslednjih devet kola imali smo šest pobeda i tri poraza. Bilo je to pravo mesto za povratak. U Bursi mi se sve negde vratilo za taj težak period“.

Proživeo je i lepe i neke manje lepe momente u Partizanu, ali ljubav prema tom klubu će uvek osećati. Kada stigne od obaveza, voli da pogleda utakmicu crno-belih.

"Pogotovo sad kad je Željko tu, najveći trener u Evropi. Nema govora o tome. Pratim i mislim da iz nedelje u nedelju Partizan ide uzlaznom putanjom. Može samo da bude pravi kada bude ono najvažnije".

Ispratio je Birčević i promene u nacionalnom timu, sa kojim je napravio najveće uspehe u karijeri.

"Ovo sad su bili samo prozori, nije realna slika, samim tim što se pripremaju za utakmicu samo tri ili četiri dana. Videćemo kad budu velika prvenstva kako će to izgledati, nadam se najboljem. Pešić se već dokazao kakav je selektor, tako da tu ne može da bude promašaja", zaključio je Birčević.


tagovi

Stefan BirčevićKlužFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara