Strajin Nedović (Starsport)
Strajin Nedović (Starsport)

Strajin Nedović: Da smo ušli u ABA 1 ligu, mislim da iz nje ne bismo nikad ispali

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.10.22. | 09:00

Trener Zlatibora pričao za Mozzart Sport o prethodnoj sezoni i ambicijama u novoj takmičarskoj godini

Odlično je Zlatibor uplovio u novu sezonu. Tri pobede na startu pokazale su im da se kreću u pravom smeru. Pala je pred njima Kolubara, pa Tamišu u uzbudljivom meču na gostujućem terenu, a onda i Vojvodina u derbiju trećeg kola. Danas je na programu okršaj sa još jednom neporaženom ekipom, u pitanju je Sloboda iz Užica (18 časova, Sportska hala Veliki park).

Košarkašima koje vodi sa klupe trener Strajin Nedović neće biti nimalo jednostavno da se ove sezone bore sa preprekama, jer će sve ekipe imati motiv da ih pomere sa trona. Oni su aktuelni šampioni Košarkaške lige Srbije i ABA 2 lige, pa će tokom narednih meseci raditi sve kako bi na vrhu i ostali.

Izabrane vesti

Ipak, dobro je poznato da im pehari u ta dva takmičenja nisu doneli ono što su želeli. Ostali su učesnici druge regionalne lige, iako su bili šampioni...

Iz ove perspektive možda smo bespotrebno osvojili ta dva takmičenja. Ja sam rekao da smo mi prešli igricu. Ostvarili smo istorijski uspeh, ne samo u Čajetini, nego u Srbiji generalno. Prvi smo srpski klub koji je osvojio ABA 2 ligu, a još smo u istoj sezoni uzeli i KLS“, rekao je u razgovoru za Mozzart Sport Strajin Nedović. „Sad će nas svi gledati kao favorite, imaće dodatan motiv protiv nas. Neće uopšte biti lako da ponovimo uspeh, iako imamo novi roster za poštovanje“.

Znaju Zlatiborci šta ih čeka ukoliko osvoje ABA 2 ligu – baraž isto kao i prethodne sezone, jer Srbija može da ima pet predstavnika u najjačem regionalnom takmičenju.

Pravila su nam bila jasna i pre početka prošle sezone. Ne samo nama, nego svim učesnicima drugog regionalnog ranga. Ali, kada uđemo u analizu tih pravila, onda shvatimo da smo napravili rezultat, a da nam se desila sportska nepravda. Postavlja se pitanje neših ambicija ove sezone... U ovom trenutku naših, ali i generalno ambicija srpskih klubova u ABA 2 ligi. Iz KLS prve dve ekipe idu u regionalnu ligu, ali posle toga je nemoguće da uđu u ABA 1. To pričam gledajući moje iskustvo i sve što smo radili...“.

Ne može Nedović da prežali taj rasplet iz prošle sezone.

Odigrali smo 55 utakmica, osvojili ABA 2 ligu u neverovatnoj završnici, emocionalno se potpuno istrošili, a onda smo deset dana kasnije morali da igramo baraž sa Borcem iz Čačka. Dok smo mi imali 55 utakmica u ova dva takmičenja, Borac je imao 25 mečeva sa ekipama iz ABA 1 lige. Ogromna je razlika. Stvarno smatram da po ovim pravilima za srpske klubove je nemoguće da uđu u rang iznad. Mi da bismo to u nekom slučaju ostvarili treba da napravimo roster za najjači rang, pa da sa njima igramo drugu ligu, ali opet niko ne može da nam garantuje da bismo na kraju pobedili. Pravila su suluda, posebno sad kad su nedavno doneli odluku da ostaje isti broj ekipe iz jedne zemlje. Naravno da ćemo imati ambicije, ali ne znam trenutno za šta. Postavlja se pitanje pri ovakvim pravilima koja je uloga srpskih klubova u ovom takmičenju“.

Iako nisu izborili plasman u viši rang, tokom celog leta su se nadali da će do toga nekako doći... Bili su iz nekih razloga na klackalici, pa nije bilo lako da formiraju tim jer slika nije bila jasna.

Krenule su spekulacije oko hrvatskih klubova. Mediji su to sve prenosili... Imao je problem Zadar, pa Split, Cibona. Sve se na kraju svelo na Cibonu, koja je bila pod upitnikom, pa smo se mi do poslednjeg trenutka nadali promeni. To se prolongiralo iz dana u dan, iz nedelje u nedelju. Naši ključni igrači su otišli, a siguran sam da bi Kutlešić i Nikolić ostali da smo igrali ABA 1. Mnogo lakše bismo formirali roster“.

Od jednog ubeđenja Nedović ne odustaje.

Iz ove perspektive stvarno mislim da smo ušli u ABA 1 ligu, da iz nje nikada ne bismo ispali. Bar po ovim sadašnjim pravilima. Nemoguće je da bilo koji poslednji srpski klub iz višeg ranga ispadne od srpskog kluba iz nižeg. Možemo mi da pričamo priče, ali to se neće nikad desiti. Da me ne shvatite pogrešno, naravno da mi imamo ambiciju, ali deluje ravno nemogućem. Nama su igrači odlazili dok smo čekali rasplet, nismo znali kakav roster da sastavimo. Bili smo u veoma komplikovanoj situaciji. U poslednjih deset dana pred start Cibona je sve to razrešila. Ne krivima ja tu nikoga, jer smo znali pravila. Samo smo se nadali, a nije se desilo“.

Ne preostaje ekipi iz Čajetine ništa, nego da nastavi kvalitetno da radi.

Formirali smo tim zato što imamo dobru tradciju, zna se da se ovde odlično trenira, dobar je upravni odbor, uslovi su sjajni. Zahvaljujući svemu tome mi smo napravili ponovo veoma solidnu ekipu. Ostaje nam opet da probamo da uradimo nemoguće. Da nekako u narednim godinama dovedemo ABA 1 ligu u Čajetinu. To bi bila neverovatna stvar. Naravno da je teško pronaći motiv, ali nema nam druge. Mi smo igricu prešli, sad smo je restartovali pa krenuli ispočetka“.

Očekuje se da povuku na svojim leđima tim i novajlije... Na prethodnoj utakmici u Pančevu najbolji je bio tandem ĐukanovićTejić, koji je stigao tokom leta kako bi nadomestio odlazak bitnih igrača.

Ti novi igrači će sigurno imati motiv. Ja kao trener moram da ga imam, čim sam pristao da i dalje budem tu. Samo je pitanje ako odbranimo obe titule i desi nam se ponovo isto. Šta onda dalje“.

Nedović sa igračima, sportskim direktorom i sekretarom (Starsport)Nedović sa igračima, sportskim direktorom i sekretarom (Starsport)

Takmičenje u KLS je već počelo, a u ABA 2 ligi tek treba...

Košarkaška liga Srbije je mnogo jača sada nego prošle sezone. Gledam po ekipama – Spartak Subotica je ušao u ligu, Vojvodina ima odličan tim, Metalac se mnogo pojačao, Dinamik ima dobre mlade igrače, Čačak 94 je iskusna četa. Mi i Sloga Kraljevo ćemo jedini igrati i u ABA 2 ligi. Neće biti lako na dva fronta, pritom branimo titule. Mi ćemo dati sve od sebe da budemo na našem maksimumu, a verujem da će nas on dovesti do dobre pozicije u oba takmičenja“.

Tu je naravno i Kup Srbije, u kome učešće Zlatiboru mnogo znači.

Mi smo dva puta bili učesnici završnice Kupa Radivoja Koraća. Prvi put osvajanjem prvog mesta u drugom stepenu takmičenja Kupa. Tada smo igrali sa Partzanom u Nišu, a drugi put prošle godine kad smo bili prvaci prvog dela. Igrali smo sa Megom. Bili smo u Nišu, videli kompletan događaj... Možemo mi da volimo sve to, ali osvojiti Kup nećemo sigurno protiv Zvezde i Partizana. Bile su nam lepe te dve ekskurzije u Nišu, ali nemamo preterane ambicije. To je lep sportski događaj za nas odavde, za celu sredinu. Čajetina u odnosu na Beograd, Kraljevo, Novi Sad, Čačak, Kragujevac... ima 5000 stanovnika. U Beogradu su Zvezda, Partizan, Mega i FMP. Drugi košarkaški centar je Čačak, treći je Čajetina jer je iz nje klub koji je prvak KLS i ABA 2 lige. Ostaviti velike gradove iza nas i biti košarkaško mesto broj tri je sjajno. Voleo bih da budemo ponovo u završnici Kupa“, podvukao je Nedović.

PIŠU: Miljana ROGAČ i Đorđe MATIĆ


tagovi

ABA 2 ligaStrajin NedovićKK Zlatibor ČajetinaKLS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara