Detalj sa meča (©FIBA)
Detalj sa meča (©FIBA)

Streljački vod iz Litvanije izbušio SAD: Na Srbiju za polufinale!

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.09.23. | 16:27

Neverovatan meč Jonasa Valančijunasa i drugova

Cilj nismo ostvarili, jer u četvrtfinale nismo otišli sa prvog mesta. Ali želja nam se jeste obistinila, jer – izbegli smo SAD na startu nokaut faze! Izbegli smo je zaslugom Litvanaca, mada je veliko pitanje koliko zadovoljni treba da budemo što ćemo se baš protiv njih boriti za polufinale imajući u vidu šta su danas prikazali.

Jer Litvanci su za kraj Grupe J ostavili najbolje, odigrali vrhunski meč i Amerikancima naneli prvi poraz na Svetskom prvenstvu – 110:104.

Izabrane vesti

Možda i bitnije pokazali su planeti da ni ova američka generacija nije nedodirljiva. Crnogorci su bili u egalu do par minuta pre kraja, a Litvanci su testirali krajnje granice SAD selekcije. Radili su to tako kako samo oni umeju – trojkama, trojkama i novim trojkama. Mada nisu prezali ni od tuče pod obručima.

Pa ipak, šut sa distance ih je držao – na distanci. Možda i nije delovalo toliko ozbiljno kad su posle prvog rafala odmakli na 20:10, ali prednost je samo nastavila da raste. Već početkom druge deonice zakucavanje Ejmantasa Bendzijusa odvelo ih je na 33:12, a tu razliku od dvadesetak poena držali su do kraja poluvremena.

Trojkama naravno. Prvih devet je ušlo! Amerikanci jednostavno nisu znali koga da čuvaju. Odakle god da bi odapeli Litvanci bi pogodili, pa su na poluvreme otišli sa vođstvom 54:37.

Tada se ipak učinilo da bi sve moglo da postane uzaludno, jer se znalo da šut ne može večno da služi, a i Ameri su rešili da pokažu zube. Početkom drugog poluvremena pokazali su da i te kako umeju da igraju odbranu kada hoće. Kao besni kerovi, kidisali su na svaku loptu i razlika se polako topila. Za pet minuta serija 15:1, na semaforu 52:56, izgledalo je da su Litvanci ostali bez daha.

Ali stara je to košarkaška velesila da bi tek tako odustala. Trojki tada nije bilo, ali Donatas Motiejunas, pa Tadas Sederkeskis počeli su da pogađaju i učinili da Litvanci izađu iz grča. U poslednjem sekundu uz zvuk sirene Mindaugas Kuzminskas za 71:65. Mada je i dalje izgledalo da se Litvanci drže trepavicama za sims.

Entoni Edvards je počeo da rešeta u poslednjem kvartalu, sa poludistance bi Amerikanci ubacili sve što bi šutnuli, ali opet tu nije bilo nekakve posebne strategije, nego čist indivudalni kvalitet. Isrcpljeni Litanvci jedva su disali, no, nisu odustajali, bacali su se po parketu za svaku loptu, a ona je postajala sve klizavija. Pa ipak, ljubomorno su čuvali teško stečenu prednost. Čak ni kada je pet minuta pre kraja odlični Jonas Valančijunas – sjajan posao je radio u reketu – morao vani zbog faula u napadu i četvrte lične greške. Džejlen Branson je pogodio za 85:89.

Mislili su verovatni Amerikanci da su se Litvanci prepali, ali – ne, nikako nisu. I kada je Kuzminskas pogodio neverovatnu trjku za 95:85 postalo je sasvim jasno da je veliko iznenađenje moguće. Da se, za razliku od mnogih drugih, Litvanci nisu uplašili SAD.

Nisu im davali Amerikanci da predahnu do samog kraja meča, i kada je izgledalo da je sve rešeno pretili su. No, Litvanci su herojskim naporom uspevali da ostanu na nogama. I zadrže smirenost i hladnu glavnu kada bi ih sudije poslale na liniju za slobodna bacanja. Vrhunski meč, zaista vrhunski. Vredan odlaska u četvrtfinale sa prvog mesta Grupe J.

I tamo će baš na Srbiju. Duel starih znanaca. Pravi evropski klasik. Danas su to shvatili i Amerikanci.

Za kraj, dodaćemo još samo jedan podatak koji savršeno opisuje koliko su Litvanci opasni: čak sedmorica njihovih igrača bila su dvocifrena, a najviše je ubacio Vajdas Kariniauskas – 15 poena. Kuzminskas je stao na 14, 12 uz sedam skokova imao je Valančijunas, po 11 Ignas Brazdejkis, Tomas Dimša i Sedekerskis, koji je dodao i 11 skokova. Bendzijus je ubacio 10 poena, po devet Jokubaitis – uz šest asistencija – i Motiejunas.

Kod Amerikanaca nezaustavljiv Entoni Edvards sa 35 poena, ali – košarku ne igra pojedinac, nego tim, a litvanski je večeras zaista bio genijalan.


tagovi

košarkaška reprezentacija Litvanijekošarkaška reprezentacija SADMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara