Duel Lebrona i Milsapa (©Reuters)
Duel Lebrona i Milsapa (©Reuters)

Sudijske greške ili namera: Da li su Lejkersi favorizovani u seriji sa Denverom?

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.09.20. | 10:01

Statistika je jasna, ali i mnogi stručnjaci kažu da je upravo ovo situacija u finalu Zapadne konferencije što se moglo videti i sinoć

Kada su se Lejkersi, očigledno svesni da je vrag odneo šalu i da će ih klinci iz Kolorada ako ništa, a ono bar pakleno namučiti u finalu Zapadne konferencije, nakon što su jedva izvukli živu glavu u drugom meču, a potom glatko izgubili treći, proradila je “tužibaba”.

Kao da nije u pitanju najveća i najmoćnija, naravno i najbogatija košarkaška liga na svetu, a ne neka tamo, npr “jadranska”, usledile se tužbalice iz Grada anđela kako njih sudije ne štite, a posebno najveću zvezdu Lebrona Džejmsa, koji je prema rečima trenera Frenka Vogela “samo deset puta šutirao sa linije slobodnih bacanja u trećem meču i da to mora da se promeni”. U suštini besmislica, što govore i statističke brojke sa sva četiri susreta, ali imalo je uticaja. Sinoć je, isto kao u prvom odmeravanju Nikola Jokić, naravno i svojom krivicom ušao brzo u problem sa faulovima, a to je obično kraj za Denver jer bez neverovatnog derana iz Sombora njihov napad praktično ne postoji. Delovalo je da ne sme ni da priđe rivalima, dok su njima noge stvari bile dozvoljene, naročito pri kraju četvertog susreta finala Zapadne konferencije.

Izabrane vesti

“Lejkersi su išli na liniju slobodnih bacanja 35 puta, a mi 23! Mislim da je sve jasno i mislim da ćemo i mi morati da potražimo prave kanale u NBA kao što su oni uradili ne bi li nam se povećao broj penala”, požalio se strateg Nagetsa, Majk Maloun., “Pri kraju meča u nekolko navrata bilo je sumnjivih detalja, posebno neki faulovi na Mariju nisu svirani. Ali, moraću dobro da pogledam sve situacije, Pogledaćemo snimak i poslati u NBA klipove, ne bi li dokazali da smo u pravu. NBA odlično sluša, kao što smo videli, pa se nadam da će u sledećem meču svirati faulove kako treba”

Sarkastičan ili ne, tek Maloun je skrenuo pažnju na ono što NBA pokušava decenijama da izbegne, ali nikako ne uspeva, a to je da preterano štitti najveće (komercijalne) zvezde. To sve utiče na nivo profesionalizma, frustrira i klubove i navijače, ali i dalje postoji. Dovoljno je samo izdvojiti da su Lebron i Entoni Dejvis sinoć išli 24 puta na liniju slobodnih bacanja, što je više nego ceo tim Denvera! Setimo se i prvog meča sa istim brojem slobodna bacanja za Lejkerse samo u drugoj četvrtini!

“Sudije izgleda pokušavaju da rade svoj posao... Bilo je dosta faulova, naročito pri kraju koje nisu sudili. Imao sam neke agresivne prodore gde nisu dodeljivani faulovi, a siguran sam da su postojali. Moj tim im uvek ukazuje poštovanje, ali šta ćete. Lebron će uvek dobiti ono što traži, ali moramo da se držimo zajedno i borimo. Mladi smo i očigledno ćemo morati da zaslužimo respekt, ako mislimo da pobedimo” , jasan je vidno razočarani Džamal Mari, sinoć prva zvezda tima iz Kolorada.

Maloun je, kao veliki sportski džentlmen ipak izdvojio da je njegov tim izgubio zbog slabog skakanja u odbrani, mada je indikativno da arbitri imaju veliki udeo u razvoju situacije, jer su u pitanju očigledno dva prilično izjednačena tima, iako sada zlatno-ljubičasti vode sa 3-1. A kada je tako, jedna ili dve odluke, donešene pod pritiskom menjaju tok i kraj susreta.

©AFP©AFP

Uz sudijsku pomoć, tvrde pojedni statističari, Lejkersi su dobili dva meča od umornih Nagetsa što je u suštitni prelomilo seriju. Cela liga i cela Amerika jedva čekaju da Lejkersi, u godini u kojoj je Kobe Brajant izgubio život u helikopterskoj nesreći, isprate njegov legat. Lebron je zato i doveden iz Ohaja u Kaliforniju. Čuveni “šoutajm” Lejkersa dobija mali vetar u jedra od sudija, pre svega zahvaljujući velikim zvezdama u svojim redovima, ali i velikom uticaju na samu NBA organizaciju čiji su jedan od osnovnih stubova uz Boston Seltikse i Njujork Nikse.

“Ne bih se usudio da kažem da su glavni krivci za poraz Denvera, ali ovo je bio sudijski očajan meč” smatra legendarni Čarls Barkli “Mislim, videli ste šta su na kraju radili sa Marijem, Lebron ga je odvalio, a sudije ništa. Strašno lose suđenje!”

A kada nešto ovako kaže jedan od 50 najboljih NBA košarkaša svih vremena, ništa ne treba dodati. Naredni, peti, možda i poslednji meč ove serije igra se u nedelju ujutru od 03.00 po srednjoevropskom vremenu.


tagovi

LejkersiDenver NagetsNikola JokićsuđenjeLebron Džejms

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara