Devin Buker (Foto: AFP)
Devin Buker (Foto: AFP)

Šuterska klinika Devina Bukera, Adetokunbo ne može sam: Sansi na dva koraka od istorije (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.07.21. | 05:40

Sjajna partija Bukera, ali imao je i veliku pomoć u Polu, Bridžisu, Krauderu i Ejtonu, dok je Janis Adetokunbo sa druge strane igrao gotovo sam

Finiks vodi sa 2:0 u velikom finalu NBA lige! Rečenica koju je teško bilo zamisliti pred početak sezone. Ipak, ekipa Montija Vilijamsa je odigrala sjajnu sezonu, iskoristila sve šanse koje su joj ukazane i više je nego zasluženo na dva koraka od osvajanja prve šampioske titule u istoriji. Milvoki je večeras pružio dobar otpor, ali nije bilo dovoljno. Janis Adetokunbo nije imao pravu pomoć, njegovi glavni asistenti Džru Holidej i Kris Midlton su potpuno podbacili, a u takvoj situaciji sastav iz Viskonsina nije imao šansu u Arizoni - 118:108 (26:29, 30:16, 32:33, 30:30).

Držali su se košarkaši Milvokija u prvom poluvremenu. U prvoj četvrtini su Holidej i Midlton nešto i uspevali da pogode, pa je prednost uglavnom bila na strani gostiju. Ipak, mic po mic se topila, Mikel Bridžis je pokrenuo Sanse, koji su stigli do preokreta i potom do prednosti, koju do kraja susreta nisu ispuštali.

Izabrane vesti

Ključno je bilo buđene Devina Bukera, koji nije blistao u prvom poluvremenu, ali je izgleda u pauzi između dva poluvremena popio "čudesni napitak" kao u čuvenom filmu Svemirski basket. Namestio je nišanske sprave i počeo nemilice da zatrpava koš rivala. Trojke su išle jedna za drugom, kao na traci. Susret je okončao sa 31 poenom, ali uz fenomenalan procenat van linije za tri poena (7/12 - 58 odsto).

Nije vredelo Janisu ni što je susret okončao sa 42 poena i 12 skokova. Samo desetak dana nakon stravične povrede tokom finala konferencije sa Atlantom. Leteo je po terenu, proveo je 40 minuta u igri, ali su Holidej i Midlton totalno podbacili. Bivši igrač Filadelfije i Nju Orleansa je šutirao 7/21 iz igre, na kraju je susret završio sa 17 poena. Čovek koji je u Milvoki stigao kad i Adetokunbo je šutirao 5/16 iz igre, poput Holideja je pogodio samo jednu trojku.

Kada se pogleda učinak druge i treće zvezde Milvokija, kao i činjenica da Baksi nisu imali rešenje za sjajnog Bukera, sve je jasno. Janis je ostao bez prave podrške, a odbrana nije odradila dovoljno dobar posao nad najboljim strelcem rivala. Pritom su važan doprinos dali i Deandre Ejton i Mikel Bridžis, o Krisu Polu ne moramo trošiti reči. Bridžis je odigrao jednu od boljih utakmica u karijeri i susret okončao sa 27 poena, Ejton je bio jako važan na ofanzivnom skoku, na kraju je upisao dabl-dabl (10 poena i 11 skokova), dok je Pol uz 23 poena dopisao i osam asistencija. Ponovo je bio kao lepak povezao redove tima iz Arizone. Zajedno sa Bukerom je u prva dva meča finala ubacaio 113 poena, to je najviše od startnog bekovskog tandema od 1971. godine.

Bolje su gosti otvorili meč, stekli posle sedam minuta igre i devet poena prednosti, posle sjajne serije Pi Džej Takera od sedam vezanih poena. Ipak, trojkama Kraudera i Džonsona, uz poene Pola, Finiks je otopio prednost rivala i uhvatio zalet za nastavaka susreta.

U drugoj deonici su Midlton i Holidej stali. Nekako je Adetokunbo uz pomoć Bruka Lopeza održavao Bakse, ali je onda usledila serija domaćina 10:2, da bi potom Ejton u finišu kvartala, posle konfuzije u napadu Sansa, nekako došao do pozicije za šut pod protivničkim košem: pogodio je i iznudio faul. Bio je precizan i sa crte, za +11 u korist Finiksa pred odlazak na odmor.

Videlo se da je Milvoki u nevolji i da će Midlton i Holidej morati da upale motore ukoliko Baksi planiraju da ostanu neporaženi. Holidej je šutirao čak 3/14 iz igre (sedam poena), Midlton 2/10 (četiri poena). Finiks je pritom ubacio 11 trojki (osam u prvom kvartalu), Milvoki četiri. Sansi su imali 15 asistencija, gosti šest manje. Delovalo je da je ekipa Majka Budenholzera u nevolji.

Video je Adetokunbo da je vrag odneo šalu, pa je u trećoj deonici zaista igrao sam. Uspeo je da ubaci i trojku, samo u trećoj četvrtini ubacio je 20 poena. Najviše u jednom kvartalu utakmice velikog finala još od 1993. godine, kada je Majkl Džordan ubacio 22 poena upravo Sansima. Ostatak ekipe dodao je 11. Finiks je pronalazio rešenja u napadu, izgubio je treću četvrtinu (32:33), ali je zadržao dvocifrenu prednost pred odlučujućih 12 minuta. Držali su Sansi sve u svojim rukama.

Posle tri vezane trojke Bukera, postajalo je sve jasnije da će Sansi odbraniti svoj teren i drugi put. Adetokunbo je ostajao bez goriva, ostatak ekipe nije uspevao da se podigne na njegov nivo, a Bridžis i Ejton su ofanzivnim skokovima zadavali nove muke gostima i pružali svojoj ekipi nove šanse za uvećavanje prednosti. Uglavnom su ih koristili. Bridžis je sa linije penala priveo meč kraju, serija se seli u Viskonsin, Finiks je na pola puta do istorijske titule.

NBA - FINALE (DRUGA UTAKMICA)

Petak

Finiks - Milvoi 118:108

/Buker 31 - Adetokunbo 42/


tagovi

NBA plej-ofMilvoki BaksFiniks SansJanis AdetokunboDevin BukerKris PolKris MidltonDžru HolidejDeandre Ejton

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara