Franc Vagner (©FIBA Basketball)
Franc Vagner (©FIBA Basketball)

Svemirska košarka Nemaca protiv vanzemaljca Janisa: Grci potopljeni sa 17 trojki i 107 poena!

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.09.22. | 22:36

Nemci u prvom polufinalu velikih takmičenja posle 17 godina, Heleni završili svoje

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Prva rasprodata utakmica u Berlinu morala je da bude spektakularna, nezaboravna. I bila je! Preko 14.000 gledalaca u Mercedes Benc Areni gledalo je prvoklasnu košarkašku zabavu, u rangu NBA utakmica kada počne doigravanje. Može se polemisati da li je najbolja utakmica turnira, iako je teško reći da bilo bolje od večerašnje. Nemci i Grci zaigrali su tokom prvog poluvremena košarku koja će ući u istoriju kao verovatno najluđe na kontinentalnim prvenstvima. Na sve to domaćin prvenstva odigrao je kompletan meč za anale! Na kraju je Pancer divizija izrešetala koš i pocepala mrežice sa 17 trojki kako bi izrežirala grčku tragediju u Berlinu - 107:96 (31:27, 26:34, 26:10, 24:25).

Izabrane vesti

Nemačka košarka zahvaljujući smelosti Gordona Herberta proživljava najlepše dane još od 2005. i srebra u Beogradu! Selekcija koja je Mundobasket 2019. u Kini završila na 18. mestu što je ocenjeno kao "fijasko", a u Tokiju prošle godine bila osma, sada je nadomak medalje. Videćemo još samo koje, ali kakva god bila nijansa i "težina", imaće poseban značaj za celu naciju. Jer, ponovo bi je Nemci osvojili pred svojim narodom, baš kao i 1993. sa Svetislavom Pešićem u Minhenu.

Grci nisu znali šta ih je snašlo u drugom poluvremenu. Prvi deo utakmice završili su vođstvom (61:57) i odlazak u svlačionicu začinili nestvarnom trojkom Kostasa Slukasa uz zvuk sirene, a onda... Potop! Nemačka je zaigrala svemirsku košarku protiv vanzemaljca Janisa Adetokunba koji je već na poluvremenu flertovao sa tripl-dablom uz 19 poena, osam asistencija i pet skokova u utakmici koja će se dugo prepričavati. Ne samo zbog konačnog rezultata ili osećaja da prisustvujete NBA spektaklu, već zbog atmosfere kakva nedostaje evropskoj košarci i uraganskom izdanju domaćina koji je ubacio čak 17 trojki, od toga 11 već u uvodnih 20 minuta!

Grčka je kapitulirala u uvodnih šest minuta treće četvrtine, kada je Nemačka serijom 20:1 za šest minuta sa 57:61 stigla do 77:62 i imala sve preduslove da overi (trenutno) najveću pobedu ovog tima, na oduševljenje preko 10.000 sunarodnika! Počelo je zakucavanjem Danijela Tajsa, a nastavilo se kišom trojki u režiji Franca Vagnera, Andreasa Obsta i Johanesa Fojtmana, dok je neumorni Denis Šreder dirigovao igrom bez minuta odmora u najbitnijem delu meča. Dok su Nemci krčili put do velike pobede, Grcima su se ruke sledile jer niko ništa nije mogao da pogodi. Još kada je stao Janis Adetokunbo, bilo je očigledno da će ovo biti blistavo veče nemačke košarkaške reprezentacije.

Na kraju su i Šreder i Janis morali ranije u svlačionicu zbog po dve tehničke greške, ali to nije umanjilo kvalitet susreta, niti pobede Nemaca jer je u trenutku kada je superzvezda Baksa otišla napolje pobednik već bio rešen. Helenima će, baš kao i nama još u nedelju, ostati da vidaju rane posle još jednog neuspelog pokušaja da se dokopaju medalje, dok Nemci imaju za šta da se bore pred svojim narodom i sada uopšte ne bi bilo iznenađenje ako se zlato nađe oko njihovog vrata.

Janis Adetokunbo (©FIBA Basketball)Janis Adetokunbo (©FIBA Basketball)

Grčka tragedija nije mogla da se izbegne večeras. Janis je posle isteka vremena izašao vidno razočaran kako bi pozdravio sunarodnike, dok ga je jedan od pomoćnika u stručnom štabu Dimitrisa Itudisa grlio pokazujući mu na tribine i verovatno suflirajući koliko je zbog svih u timu i gledalištu važno da se ovaj tim ne raspadne...

On svakako više od ovoga što je napravio – nije ni mogao. Za 30 minuta ubacio je 30 poena, uz osam asistencija i sedam skookva, pet izgubljenih i tri ukradene lopte za indeks 31. Janulis Larencakis iskočio je potpuno neočekivano kao drugi strelac sa 18 poena i 4/4 sa distance, dok je Tajler Dorsi podbacio i ostao na 13 poena iz prvog poluvremena. Užasnu noć imao je Nik Kalates sa samo dva poena i 1/6 iz igre, dok je Kostas Slukas ubacio osam poena uz identičan šuterski učinak. Ostali nisu previše vredni pomena.

Kod Nemaca Šreder je imao 26 poena, osam asistencija i tri skoka. Danijel Tajs dominirao je u dva najvažnija segmenta sa 13 poena i 16 skokova, od čega šest u fazi napada! Jedan od heroja večeri bio je Andreas Obst sa 19 poena i pet trojki, od toga četiri već u prvom poluvremenu. Franc Vagner je posle kanonade Grka imao 19 poena uz takođe pet dalekometnih hitaca, te četiri skoka. Dvocifren je bio još Johanes Fojtman sa 10 poena, ali treba istaći da je pobeda imala timski potpis. Jer, ovo što su Nemci napravili knjiški je primer strašne timske košarke, uz one fine detalje individualne klase.

Dakle, prvo polufinale igraće Nemci i Španci u petak, videćemo samo u kojem terminu. Drugi par dobićemo u sredu.

ČETVRTFINALE EVROBASKETA

Utorak

Španija - Finska 100:90

Nemačka - Grčka 107:96

Sreda

17.15: (1,70) Francuska (14,5) Italija (2,30)

20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

POLUFINALE

16. septembar

Španija - Nemačka

pobednik 3 - pobednik 4

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova


tagovi

košarkaška reprezentacija Grčkekošarkaška reprezentacija NemačkeJanis AdetokunboDenis ŠrederFranc VagnerAndreas ObstTajler Dorsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara