Kevin Panter i Zek Ledej gostuju bivšem klubu (Foto: MN Press)
Kevin Panter i Zek Ledej gostuju bivšem klubu (Foto: MN Press)

Talični Šabaz i druga najbolja odbrana Evrolige dočekuju Partizan Mozzart Bet

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.03.23. | 10:20

Kevin Panter i Zek Ledej u dobro poznatoj dvorani na kraju italijanske turneje

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Italije)

Još jedno duplo kolo bliži se kraju za košarkaše Partizan Mozzart Beta. Prvi deo zadatka na turneji po Italiji su uspešno okončali i napravili veliki korak ka plej-ofu pobedom nad Virtusom u Bolonji (88:79). U sredu su već doputovali u Milano, gde će večeras u Mediolanum forumu gostovati prvaku Italije - Olimpiji Milano (20.30).

Izabrane vesti

S ozbirom da će crno-belima ovo biti četvrti meč u nedelju dana, jasno je da umor igra ulogu. Da će izabranici Željka Obradovića morati da ostave i poslednji atom snage na terenu kako bi došli u poziciju da ostvare pozitivan rezultat. Olimpija je u sličnom sosu, ali na svom terenu i pred svojim navijačima sigurno će imati dodatni impuls.

"Dobro je što su u istoj situaciji kao i mi, sa utakmicama na 48 sati. Biće teško, u pitanju je jedan od najboljih timova u Evroligi, igraju odlično u poslednje vreme i vodiće se velika borba. Dobar izazov za nas", rekao je Matijas Lesor pred gostovanje u Prestonici mode.

Nije centar Partizana i jedan od glavnih MVP kandidata pogrešio kada je istakao da Olimpija ima jedan od najboljih timova u Evroligi. Skrojio je minulog leta Etore Mesina moćnu ekipu. Kadru da se domogne Fajnal fora, u najmanju ruku. Ipak, brojni kadrovski problemi su doveli su do slabih nastupa i serije od čak devet vezanih poraza, posle koje su svi manje-više otpisali Manekene u plej-of trci.

A onda je došao Šabaz Nejpir i sve je počelo da se menja. Nije od starta Amerikanac imao toliko značajan doprinos, ali je bio taličan za Mesininu četu koja ne može da izgubi sa bivšim igračem Zenita u svojim redovima (vezala pet pobeda u EL). Pre dva dana je pokazao šta ume i ubacio 28 poena Valensiji usred Fontete. Šutirao izvanrednih 5/8 za tri, 9/10 sa linije penala... Ubeležio je još pet asistencija i sa indeksom 28 bio daleko najkorisniji igrač na utakmici.

Vratili su se u stroj i Kevin Pengos, Ševon Šilds... Milano je manje-više kompletan. Tu su još sjajni Bili Beron, Timoti Luvavu Kabaro, Nikolo Meli, Kajl Hajns, Johanes Fojtman... Paklena ekipa. Prepuna iskustva, popunjena dobro na svim pozicijama.

"U odbrani se prilično prilagođavamo, menjamo defanzivne taktike, ne koristimo samo jednu, tako da ćemo videti sutra koji je plan za njihove bekove. Imaju novog plejmejkera u Šabazu Nejpiru, tu su još Bili Beron, Kevin Pengos, videćemo kako sa njima", dodao je Francuz.

Crno-beli sa učinkom 15-12 drže sve u svojim rukama, dok Olimpija veruje u doigravanje iako zaostaje četiri koraka (11-15), ali uverili su se i košarkaši Partizana u kvalitete narednog rivala, kada su u prvom delu sezone pretrpeli jedan od retkih poraza pred svojim navijačima u Beogradskoj areni (75:80).

I pored činjenice da ima veoma potentan napad, možda i ponajviše zbog čestih povreda, Mesina se često oslanjao na odbranu koja je vremenom postala jedna od najboljih u Evroligi. Statistički gledano, Olimpija ima drugu odbranu elitnog takmičenja ove sezone sa prosekom od 76,8 primljenih poena po meču.

S druge strane, Željko Obradović je u Beogradu napravio ofanzivnu mašineriju. Koliko je dobro podmazana govori podatak da je Partizan drugi na evroligaškoj lestvici sa prosekom od 84,9 postignutih poena po meču. Dakle, večeras će na periferiji Milana sastati druga najbolja odbrana i drugi najbolji napad Evrolige.

Dvojica Partizanovih košarkaša znaju tačno šta ih čeka u Mediolanum forumu. Kevin Panter i Zek Ledej su upravo iz Olimpije stigli u Humsku i mogli bi da budu posebno inspirisani protiv bivšeg kluba.

"Mnogo dobrih uspomena i utakmica, ali ovde smo da odradimo posao. Dobro je biti na ovom timu i boriti se za ono za šta se borimo", rekao je Zek Ledej.

Amerikanac je uporedio boravak u Milanu sa Beogradom.

"Ima dosta sličnosti. Pre nego što smo Panter i ja došli, nisu imali mnogo uspeha, ali se posle našeg dolaska do brzo promenilo. Slično je sa Partizanom, brzo smo postali uspešni i borimo se za velike stvari".

Neizvesno je da li će crno-beli biti kompletni u 28. kolu Evrolige, s ozbirom da se Joanis Papapetru požalio na bolove u leđima tokom susreta sa Virtusom u utorak. Ali, kako god da bude, jasno je samo da će crno-beli ostaviti sve na terenu.

"Moramo da igramo čvrsto, brzo... Neće biti jednostavno, pogotovu jer igramo na strani. Da uradimo šta trener kaže, delimo loptu - šta god treba za dobar rezultat", zaključio je Zek Ledej.

Još jedan ozbiljan izazov je pred Obradovićevom ekipom, ali pokazala je da može mnogo. Čini se da kako sezona odmiče igra sve kvalitetnije, igrači se sve bolje slažu i utisak je da u svlačionici vlada sjajna atmosfera. Imaju crno-beli sve preduslove da nastave sa dobrim rezultatima i izbore se za plej-of, a večeras bi u Mediolanum forumu mogli i da izjednače rekord Crvene zvezde po broju pobeda u Evroligi. Crveno-beli su u sezoni 2016/17 ostvarili učinak 16/14 i bili na pragu doigravanja,

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

18.00: (2,15) Alba (14,5) Virtus (1,80)

19.00: (1,45) Žalgiris (15,0) Asvel (3,05)

20.00: (1,15) Olimpijakos (20,0) Bajern (6,00)

20.30: (1,90) Milano (13,5) Partizan Mozzart Bet (2,05)

20.45: (1,20) Real Madrid (19,0) Valensija (5,00)

Petak

18.30: Anadolu Efes - Makabi Tel Aviv

18.45: Fenerbahče - Barselona

20.00: Panatinaikos - Crvena zvezda

20.30: Baskonija - Monako

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetOlimpija MilanoZek LedejMatijas LesorŠabaz NejpirŽeljko ObradovićEtore Mesina

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara