Trent Frejzer protiv Opave (Foto: fiba.basketball)
Trent Frejzer protiv Opave (Foto: fiba.basketball)

Tandem Izundu - Frejzer doveo FMP na prag Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.09.22. | 21:52

Ekipa iz Železnika se plasirala u finale kvalifikacionog turnira gde će odmeriti snage sa Baken Bersima

Obavili su košarkaši FMP-a dve trećine posla. Najpre savladali Breogan u četvrtfinalu, a večeras i Opavu u polufinalu kvalifikacionog turnira za plasman u Ligu šampiona. Izabranici Nenada Stefanovića su ponovo u trećoj četvrtini slomili otpor protivnika i još jednom su glavne uloge odigrati plejmejker Trent Frejzer i centar Ebuka Izundu - 92:76 (21:17, 22:24, 27:19, 22:16).

Treba napomenuti da je timu večeras nedostajao Litvanac Paulijus Valinskas, najbolji strelac prve utakmice sa 14 poena i igrač od kojeg će, sudeći prema pripremnom periodu, mnogo toga zavisiti u napadu Pantera ove sezone. Utoliko je ovaj trijumf još veći, a sastav iz Železnika je večerašnjom pobedom izborio plasman u finale gde će odmeriti snage sa Baken Bersima (dobili 83:65 Svons Gmunden u drugom polufinalu).

Izabrane vesti

Pokazala se Opava kao tvrd orah, kao što je trener Stefanović upozoravao. Odbijala da se preda, pretila preko talentovanog centra Donteja Beseta, ali i šutem sa distance. Ipak, FMP nije poklekao ni kada je gubio prednost, ni kada mu je malo šta polazilo za rukom. Mladi stručnjak je verovao u svoje izabranike i oni su mu na terenu vratili.

Izundu je uglavnom bio nerešiva enigma za odbranu rivala, susret okončao sa 18 poena i pet skokova ali ključan doprinos dao je još jednom mladi Amerikanac Frejzer. Osim što je dirigovao igrom Pantera tokom čitavog susreta, retko izlazio da predahne, vezao je ključnih osam poena krajem treće četvrtine i u prelomnim trenucima doneo FMP-u dvocifrenu prednost. Na kraju je postigao 16 poena i zabeležio čak 12 asistencija. Podsetimo, imao je dabl-dabl i u četvrtfinalu protiv Breogana (11p, 10as). Uz pomenuti dvojac istakli su se i Nenad Nerandžić i Aleksa Stepanović sa po 12 poena.

U poraženom timu istakli su se Jakub Moran sa 16, Radovan Kuril i Dontej Beset sa po 15 i Jakub Širžina sa 14 poena.

Ebuka Izundu (Foto: fiba.basketball)Ebuka Izundu (Foto: fiba.basketball)

Odlično su Panteri predvođeni Ebukom Izunduom otvorili susret. Nigerijac je bio nezaustavljiv u napadu, pa je poslee nešto više od dva minuta FMP vodio 10:2. Posle zakucavanja atletski sjajnog centra u kontri, domaćin je poveo i sa 14:5, ali je usledilo buđenje češkog tima. Kuril je ubacio dve trojke i očas se prednost tima iz Železnika istopila. Usledila je borba za svaku loptu, pa i višeminutnu post na oba kraja terena, koji je sa linije penala prekinuo kapiten Nerandžić. Stekao je FMP i 10 poena prednost u finišu kvartala, ali je gost sa pet vezanih poena pokazao da se neće tek tako predati - 21:17 posle uvodnih 10 minuta.

Posle dve vezane trojke i polaganja Nerandžića ekipa Nenada Stefanovića je ponovo došla do dvocifrene prednosti (29:19), ali se na drugoj strani razigrao talentovani cnetar Dontej Beset. Razmrdao je Opavu, pogodio i trojku sredinom kvartala, a uz pomoć iskusnog Širžine je uspeo i da napravi preokret (38:37). Stekli su gosti i četiri poena viška, ali su Dženkins, Bič i Simović uspeli da vrate prednost Panterima pred veliki odmor (43:41).

Vodila se velika borba po povratku sa pauze. Igralo poen za poen, da bi ponovo šutem sa distance FMP uspeo da napravi razliku. Pogodili su trojke zaredom Frejzer i Bo Bič, pa je Stefanovićeva ekipa prodisala, ali iskusni Česi se nisu dali slomiti. Ipak, pronašli su lek Panteri za snažnog Beseta, na drugoj strani je Frejzer novom trojkom povećao prednost, da bi polaganjem sa zvukom sirene, posle impresivnog prodora, doneo timu iz Železnika 10 poena viška (70:60).

Širžina i Kuril su trojkama pokušali da vrate Opavu u igru, ali Frejzer, Izundu i vrlo dobri Aleksa Stepanović, nisu dozvoljavali rivali da se priobliži. Kada je Amerikanac pogodio trojku na 2:51 do kraja susret za +13, postalo je prilično jasno da će FMP na megdan Bersima u finalu beogradskog turnira. Tako je i bilo. Panteri su sačuvali višak, udarili još jednu recku i došli na prag Lige šampiona.

OPAVA - FMP 76:92

(17:21, 24:22, 19:27, 16:22)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Opava: Farski 9, Kuril 15, Mička 2, Mokran 16, Širžina 14, Beset 16, Jurečka 3, Kvapi, Švandrlik, Žbranek 2

FMP: Izundu 18, Manojlović, Nerandžić 12, Šaranović 5, Stepanović 12, Bič 9, Frejzer 16 (12as), Janković 4, Dženkins 8, Pavićević, Simović 8, Vujičić

KVALIFIKACIONI TURNIR FIBA LŠ - BEOGRAD

Četvrtfinale – 21. septembar

Gmunden - Parnu 82:80

FMP - Breogan 76:64

Polufinale – 23. septembar

Baken Bers - Svons Gmunden 83:65

Opava - FMP 76:92

FINALE, 25. septembar

19.00: FMP - Baken Bers


tagovi

FMPFMP ŽeleznikKK FMPNenad StefanovićTrent FrejzerEbuka IzunduOpava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara