Ivanović prolazi kraj Kuzmića i Dobrića (©KK Budućnost)
Ivanović prolazi kraj Kuzmića i Dobrića (©KK Budućnost)

Težak poraz Zvezde u Podgorici

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.03.21. | 21:45

Budućnost konstantno držala visok ritam protiv desetkovanog rivala i ubedljivo slavila, sada ima prednost u trci za prvo mesto

Crvena zvezda više nije najbliža prvom mestu na tabeli Jadranske lige, sada taj benefit ima Budućnost zahvaljujući boljem skoru u međusobnim okršajima. Budućnost je ubedljivo slavila u jednom od ključnih mečeva regionalnog takmičenja uoči plej-ofa i prekinula Zvezdinu seriju od pet trijumfa čime je došla u odličnu poziciju pred sedmice odluke - 83:63 (24:12, 19:20, 24:14, 16:17).

Poraz u Podgorici ne mora da bude presudan, jer oba takmaca do kraja ligaškog dela imaju težak raspored, samo sada konačni rasplet mnogo više zavisi od forme Budućnosti. Crvena zvezda je odigrala možda i najlošiji meč ove sezone i platila cenu rasporedu koji malo koga štedi. A, ovo je izabranicima Dejana Radonjića bio četvrti meč u sedam dana. Zvezda je u skraćenoj rotaciji, bez povređenog Duopa Rita i nedovoljno oporavljenim Dejanom Davidovcem pretrpela najteži poraz u Jadranskoj ligi ove sezone!

Izabrane vesti

Zbog nekih ranijih dugova - teškog poraza u petoj utakmici finalne serije 2019. godine - Budućnost je evidentno bila jako motivisana da Zvezdu kući isprati sa što većom razlikom. Ona je početkom četvrte deonice iznosila maksimalnih 28 poena (74:46), a čak ni tada Plavi nisu želeli da spuste tempo ni za oktavu, što je dovelo do ovakvog konačnog ishoda. Nikako Zvezda nije mogla da uhvati ni približno dobar ritam kao protivnik. Srljala je iz greške u grešku, na kraju je izgubila čak 16 lopti, pa drugačije nije ni moglo da bude. Bilo je ovo najlošije šuterske veče (16/36 za dva – 44,4%, 7/19 za tri – 36,8%).

--------------------------------------

BUDUĆNOST – CRVENA ZVEZDA 83:63

/24:12, 19:20, 24:14, 16:17/

Dvorana Morača, Podgorica.

Sudije: Sreten Radović, Matej Boltauzer, Milan Nedović.

BUDUĆNOST: Kobs 13 (6as), Ivanović 14, Edžam 18 (6sk), Šehović -, D. Nikolić 10 (5sk), Apić 1, Mitrović -, Dela Vale 10, Z. Nikolić 7, Popović 2, Rid 8, Žugić -.

CRVENA ZVEZDA: Hol 2, Volden 17 (4as, 3sk), Lojd 5, Uskoković -, Davidovac 4, Lazić -, Radanov 2, Dobrić 15 (3sk), Simonović -, Jagodić Kuridža 10, Kuzmić 6, Noko 2.

--------------------------------------

Večeras su prelaznu ocenu dobili samo Ognjen Dobrić u prvom delu i Kori Volden koji je ceo susret držao kakvu-takvu formu. Na kraju je bio najefikasniji igrač Zvezde sa 17 poena. Dobrić ga je ispratio sa 15 poena, s tim što 10 ubacio već u prvom poluvremenu kada je šutirao gotovo bez greške. Kasnije je pokvario procente i utopio se u sivilo ekipe. Džordan Lojd je u najvažnijem gostovanju ove polusezone totalno podbacio. Taman kada je izgledalo da je uhvatio odličan ritam, večeras su ga igrači Budućnosti potpuno izbacili iz takta pa je ostao na samo pet poena i tek četiri ispaljena šuta (1/4, 0/2 za tri).

Melvin Edžam (©KK Budućnost)Melvin Edžam (©KK Budućnost)

Budućnost je večeras imala čak petoricu dvocifrenih igrača. Melvin Edžam je i u drugom okršaju sa Zvezdom pokazao klasu zbog čega je bio jedan od presudnih faktora utakmice. Bio je nezaustavljiv u reketu i na skoku, pa je na kraju skupio 18 poena, šest skokova i dve ukradene lopte. Nikola Ivanović se odavno pretplatio da ima odlične role protiv Zvezde. Večeras je stao na 14 poena (4/7 iz igre, 2/4 za tri), na šta je dopisao četiri skoka i dve asistencije. Poen manje uz šest završnih dodavanja upisao je Džastin Kobs, dok su po deset poena dopisali Danilo Nikolić i Amadeo dela Vale. Budućnost je susret završila sa čak 24 izvedena slobodna bacanja (20 pogodaka, Crvena zvezda 10/15).

Po ko zna koji put od početka oktobra Crvena zvezda je morala da juri vođstvo protivnika već u ranoj fazi utakmice i troši veći deo energetskih resursa na to da stiže ozbiljan minus kako bi pokušala da se umeša u pobedu. Ovog puta je sve brzo krenulo naopako za Crvenu zvezdu! Mnogo je patila na zagrađivanju reketa gde je i te kako nedostajao Rit. Budućnost je koristila visinsku prednost da preko Rida i Edžama maksimalno iskontroliše skokove - čak 11, uz tri ofanzivna, Zvezda ukupno četiri - kako bi iz neposredne blizine koša i sekundarnim napadima stigla do ozbiljne dvocifrene razlike već posle nepunih osam minuta igre, kada je na semaforu stajalo 22:8. Za sve ostalo bio je zadužen Ivanović, koji je opet demonstrirao da živi za utakmice visokog napona.

---------------------

Ako imaš nalog na sajtu mozzartbet.com, proveri ga svakog ponedeljka jer možda te čeka sjajno bonus iznenađenje! Ne zaboravi, ponedeljak postaje tvoj srećan dan uz Happy Monday Bonus.

---------------------

Zvezdi na ruku nisu išle ni pojedine sudijske odluke jer zbog istih gosti iz Beograda brzo ušli u problem s faulovima. Posle deset minuta crveno-beli su bili već na deset faulova, Noko i Hol su po dvaput sankcionisani, a Budućnost je imala već 11 izvedenih slobodnih bacanja.

Nije Zvezdina problematika bila samo u odbrani. Kod Davidovca se osetilo da je još rovit posle preležane temperature i potpuno je bio van ritma. Lojd i Volden nisu imali nikakav odgovor u napadu, a stalne rotacije centara nisu donele nikakvu stabilnost, pa je Zvezda imala četvorominutni post kada je Budućnost prvi put otišla na dvocifrenu razliku. Uz to Zvezda je četvrtinu završila sa samo 4/13 iz igre i zaostatkom od 12 poena (24:12).

Kori Volden (©KK Budućnost)Kori Volden (©KK Budućnost)

Izuzev raspucanog Dobrića Zvezda nije imala apsolutno nikakvo rešenje u napadu, pa je tako samo privremeno Budućnost bila u opasnosti da izgubi sve što je gradila u prvoj deonici. Na momente je znali su da blesnu Volden i Lojd, ali sve je to bilo nedovoljno da se ekipa ozbiljnije uključi u ovaj meč. Sve do rezultata 37:31 izgledalo je kao da Zvezda možda i može da uhvati priključak, ali su kola ponovo krenula nizbrdo posle trojke Edžama za 40:31 uz minut i po na semaforu... Snažni krilni košarkaš je tim hicem pokrenuo seriju 11:2 kojom je Budućnost na početku treće četvrtine imala +16 u rukama (48:32), a sve je to zapravo bio samo uvod u niz od još dvanaest poena nekoliko minuta kasnije kojim su igrači Dejana Milojevića otišli na tada maksimalna 24 poena razlike (62:38).

Sve posle toga bilo je čisto odrađivanje posla za Budućnost, pa tako nismo dobili gotovo ništa ni približno derbiju...

ABA LIGA - 22. KOLO

Petak

Split - Mega 74:65

/Ukić 29 - Petrušev 22/

FMP - Cibona 90:86

/Lazarević 21 - Novačić 19/

Subota

Partizan - Mornar 83:75

/Tomas 18 - Smit 15/

Borac - Igokea 78:101

/Sanadze 24 - Karmajkl 16/

Cedevita - Zadar 77:56

/Braun 20 - Vuković 16/

Nedelja

Budućnost - Crvena zvezda 83:63

/Edžam 18 - Volden 17/



tagovi

KK Crvena zvezdaBudućnost PodgoricaMelvin EdžamNikola IvanovićOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara