Tigrovi grizu za novi trofej, Zmajevi odlučno bljuju vatru

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.04.19. | 12:33

Olimpija iz Ljubljane i Primorska iz Kopra igraju jedan od najvažnijih susreta u slovenačkom košarkaškom prvenstvu ove sezone

U naredna tri dana dobićemo možda i konačan odgovor oko toga ko bi mogao da postane novi šampion Slovenije u košarci. Dva vodeća tima na tabeli koja su se ove sezone „smenila“ na Jadranu, te je Olimpija otišla rang niže, a Primorska otišla među elitu, sastaće se u Ljubljani, u legendarnoj Hali „Tivoli“ večeras, a revanš je zakazan već za nedelju na obalama Jadranskog mora.

Dok mi željno iščekujemo nastavak domaćeg košarkaškog prvenstva i početak srpske Superlige, u Sloveniji posao polako privode kraju. Tamošnje prvenstvo ulazi u samu završnicu, a u trci za titulu su ostali samo Primorska, koja do sada jedina neporažena u završnoj fazi, kao i Olimpija koja je jedini poraz doživela od Hopsi Polžele.

Izabrane vesti

Aktuelni prvak Olimpija iz Ljubljane pokušaće da nastavi dominaciju u Sloveniji, ali deluje da ove sezone to neće biti tako lako. Kao glavnu uzdanicu za odlazak na tron, tim iz glavnog grada navodi odličnu formu u kojoj se nalazi na domaćem parketu u poslednje vreme. Doživeli su Zmajevi određene kadrovske promene, ali su se vrlo brzo prilagodili na sve i pokazali sjajne igre u domaćem šampionatu. U ovaj susret ulaze nakon ubedljive pobede protiv Krke iz Novog Mesta u prethodnom kolu na domaćem terenu.

Sa druge strane ih očekuje motivisana ekipa Primorske koja nije izgubila nijedan meč još od 7. marta, kada je pala na Novom Beogradu protiv Dinamika. Od tada su vezali 10 pobeda, što i ne treba previše da čudi. Za tim iz Kopra, ovo je sezona iz snova – osvojili su Superkup Slovenije pre početka ove sezone, a pre samo nedelju dana su na svoje police pridodali i trofej regionalne ABA2 lige. Sada ciljaju na novi trofej u domaćem prvenstvu.

Timovi su se dva puta sastajali ove sezone u nacionalnom šampionatu, a učinak je polovičan. U Hali „Stožice“ u prvom delu sezone u Ljubljani kao pobendik je izašla Olimpija, dok je u Areni „Bonifika“ pobedu odnela Primorska.

Zmajevi će se svakako najviše osloniti na dvojac koji čine Jan Špan i Aleksandar Lazić, dok će sa druge strane Tigrovi najviše pretiti preko Žan Mark Šiška, kao i Marka Jagodića-Kuridže. Marijan Čakarun i Alen Hodžić su takođe nebrojeno puta pokazali da ove sezone mogu da iskoče i povedu Primorsku do pobede, što može biti prava glavobolja po Ljubljance.

Pred možda i odlučujući susret u domaćem šampionatu, trener domaćih, Jure Zdovc, ističe da veoma ceni ono što je Primorska učinila ove sezone, ali se nada da će njegova ekipa danas pokazati odličnu igru i da će odneti veoma važnu pobedu.
„Pre nego što uopšte budem išta rekao o predstojećem susretu, želeo bih da čestitam svima u Primorskoj, počev od igrača, pa sve do rukovodstva, na onome što su ove sezone uradili u ABA2 ligi. Tim iz Kopra je izuzetno uigran i svaki igrač u svakom trenutku zna šta treba da uradi na parketu. Za nas, večerašnji susret će biti odličan test. Mislim da smo napravili korak napred u našoj igri, a uz to igramo na domaćem parketu i učinićemo sve da slavimo novu pobedu“, rekao je strateg Olimpije.

Sa druge strane, trener Sikst Primorske, Jurica Golemac, ističe da njegov tim nije imao dosta vremena da se odmori od finala ABA2 lige, ali da na to ne smeju da se obaziru ukoliko žele da podignu još jedan trofej na kraju sezone.
„Nemamo puno vremena za odmor. Veliki je motiv igrati protiv Olimpije iz Ljubljane koja igra sve bolje kako se sezona primiče kraju. U poslednjem meču protiv Krke, slavili su veoma lako, pa moramo biti veoma oprezni. Ako budemo odigrali sa dosta energije i želje, mislim da možemo doći do pobede na ovom susretu“, zaključio je Golemac.

SLOVENIJA 1 – PLEJ-OF:

Četvrtak

20.00: (2,15) Olimpija Ljubljana (14,50) Sikst Primorska (1,80)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama.

Piše: Srđan Todorović
Foto: ABA 2/Petr Stojanovski; 
Petrol Olimpija/Ales Fevzer


tagovi

PrimorskaKK Olimpija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara