Reprezentativac Velike Britanije Tarik Filip (Foto: fiba,basketball)
Reprezentativac Velike Britanije Tarik Filip (Foto: fiba,basketball)

To su te lude kvalifikacije: Estonija tukla Nemačku, Grčka izgubila od Velike Britanije

Vreme čitanja: 2min | čet. 25.11.21. | 21:25

Nižu se iznenađenja na startu kvalifikacija za Mundobasket

Počelo je šokom u Minsku, gde je Belorusija predvođena bivšim centrom Partizana Artsijomom Parahovskim dobila Tursku. Nastavila se serija iznenađenja u Nirnbergu. Reprezentacije Nemačke doživela je poraz od Estonije - 66:69.

U vrlo tvrdom i neizvesnom susretu, tokom kojeg nijedan tim nije uspeo da stekne dvocifrenu prednost, bolje su se snašli Estonci. Dva puta su se vraćali samo u odlučujućem kvartalu i na kraju posle četiri vezana poena Sim Sander Venea srušili velikog favorita.

Izabrane vesti

Estoniju su do šokantnog trijumfa vodili Kašpar Trir i Kristijan Kulame sa po 15 poena, dok je 14 dodao junak Vene. Kod Nemaca 21 poen Kristijana Sengfeldera, dok je 13 dodao Robin Benzing.

U okviru iste grupe Izrael je prethodno dobio Poljsku, te je sada na deobi prvog mesta sa Estonijom.

Velika iznenađenja su priredili Belorusi i Estonci, ali šta je uradila Velika Britanija, moglo bi se nazvati i senzacijom. U Njukaslu je pala Grčka - 78:69.

Grad na reci Tajn gotovo da nema nikakvih dodirnih tačaka sa košarkom. Ima ipak dvoranu koja će od večeras biti poznata kao mesto u kojem je Velika Britanija upisala prvu pobedu nad Grčkom od 1984. godine.

Da šok bude još veći, Heleni su imali 15 poena viška na startu trećeg kvartala. Delovalo je da će rutinski privesti posao kraju, ali su sve uspeli da uprskaju već do kraja deonice, s obzirom da je domaćin minus sveo na svega pola koša. Serija Britanaca se nastavila i u odlučujućem periodu, prednost domaćina je rasla iz minuta u minut, a kada je dosegla i 13 poena, postalo je jasno da nas čeka još jedno veliko iznenađenje.

Pobednički sastav predvodio je Tedi Okerafor sa 19 poena, ispratio ga je Tarik Filip sa 16 (5sk, 4as), dok je Gabrijel Olaseni dodao 13 (5sk). Dvocifren je sa 10 poena, ali i sedam skokova i šest asistencija bio Luk Nelson.

Kod Grka, koji zbog obaveza u klubovima nisu nastupili bitni pojedinci, istakao se Dimitrijos Agravanis sa 19 poena, dok je 14 dodao Nikolaos Gikas.

Situacija u Grupi B, sa kojom se ugrška naša grupa u drugoj fazi kvalifikacija je sledeća. Belorusija i Velika Britanija su ispred Grčke i Turske.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Grupa B

Belorusija - Turska 84:70

/Salaš 26 - Hazer 17/

Velika Britanija - Grčka 78:69

/Okerafor 19 - Agravanis 14/


Grupa D

Izrael - Poljska 69:61

/Mekel, Ginat, Koen 11 - Kolenda 16/

Nemačka - Estonija 66:69

/Sengfelder 21 - Trir, Kulame 15/



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara