Luka Mitrović (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)
Luka Mitrović (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Tompkins video Zvezdin uragan: Spokojno u odbranu Kupa, Zadar deklasiran sa 39 razlike

Vreme čitanja: 5min | ned. 11.02.24. | 20:40

Krilni centar gledao utakmicu iz Arene pošto je stigao iz Madrida,

Skupilo se mnogo toga u košarkašima Crvene zvezde posle vezanih poraza od Barselone, Budućnosti i Žalgirisa, zato je puklo baš jako po leđima košarkaša Zadra! Crvena zvezda je u paramparčad raznela tim Danijela Jusupa koji večeras ne da nije ličio na sebe, nego je pretrpeo debakl kakav u klubu ne pamte još od onih -58 protiv Cedevite u Zagrebu. Tada je rezultat glasio 120:62, Crvena zvezda je učinila da gosti sa obale Jadranskog mora osete gotovo jednako posramljeno - 93:54 (31:12, 22:10, 20:18, 20:14).

Imao je šta Trej Tompkins da vidi od svojih novih saigrača. Odgledao je prvu Zvezdinu utakmicu otkako je preuzeo stvari iz Madrida i stekao odmah jasnu sliku koliko je ovaj tim jak u regionalnim okvirima. Ostaje sada da se vidi kada bi nekadašnji šampion Evrope sa Realom mogao da pomogne ekipi, pošto je po rečima Janisa Sferopulosa u završnoj fazi terapije za koleno. To se izvesno neće desiti u Mozzart Kupu Radivoja Koraća, za koji su upitni kapiten Branko Lazić, Miloš Teodosić i Nikola Topić, kojih ni večeras nije bilo u sastavu prošlogodišnjeg finaliste regionalnog takmičenja.

Izabrane vesti

Njihovo odsustvo se protiv Zadra nije ni osetilo. Štaviše, Janis Sferopulos je Zvezdin uragan iskoristio da izbalansira minutažu i ukaže nešto veći prostor rezervistima kako bi imao što više raspoloživih snaga za put u Niš, bez obzira da li će pomenuti kvartet biti na raspolaganju ili ne.

Sa nešto drugačijim ulogama rasporedili su se i poeni Zvezdinih košarkaša. Videlo se od prvog sudijskog podbacivanja da su Zvezdini košarkaši imali posebnu motivaciju da iskale nakupljeni bes i frustracije posle teškog perioda, pa je na krilima Jaga dos Santosa i Džoela Bolomboja stigla do 17:5 posle samo četiri i po minuta, odnosno 28:10 posle nešto više od osam i po minuta igre u Beogradskoj areni.

Trej Tompkins (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović) Trej Tompkins (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Brazilac je nastavio svoju šutersku rapsodiju i sa dve brze trojke načeo Zadar, čime je otvorio saigračima vrata šuterske klinike pošto su iz prvih sedam pokušaja ubacili pet dalekometnih hitaca. Danijel Jusup evidentno nije bio spreman za ovakav početak i izraz njegovog lica kraj aut linije govorio je više od reči, pošto je shvatio da se njegovom timu sprema katastrofa. Ništa što je trener Zadrana radio sa rotacijama nije uticalo na Zvezdinu igru koja je bila izuzetno brza, tečna, agresivna i pre svega sa dosta jednostavnih rešenja u napadu i bez mnogo odstupanja u odbrani.

Posle 31:12, Crvena zvezda je u istom ritmu nastavila i u drugoj četvrtini u kojoj se razigrao i Stefan Lazarević. Sa njim dominantnu rolu u oba reketa imao je Luka Mitrović, dok su na poluvremenu bar pet poena imali šestorica košarkaša domaćeg sastava, uz gotovo 60 odsto iz igre i devet pogodaka van linije 6,75 metara. Zadrani su bili potpuno indisponirani u oba smera, a kada ništa nije išlo u odbrani, nisu prolazili ni otvoreni šutevi kojih nije bilo kao inače, ali ni to malo što su uspeli da izgrade gosti nisu znali da realizuju. Jedino je Luka Božić bio raspoložen za igru kod gostiju i već u ranoj fazi susreta bio je dvocifren, mada to nije imalo naročiti značaj ni za igru Zadra, ni na rezultat jer je razlika imala progresivni rast i pred sam odlazak na pauzu iznosila je 33 poena (53:20), posle treće trojke Jaga dos Santosa.

Zvezda je do kraja išla i na preko 40 razlike, ali je u poslednjoj deonici digla ručnu i spustila broj obrtaja, što je šampionu Hrvatske dalo mogućnost da koliko-toliko umanji zaostatak, mada ne i da spreči debakl. Jer, ma ko da je bio na parketu, imao je od Janisa Sferopulosa isti zahtev – da drži intenzitet i nivo igre.

----- Jadranska liga, 20. kolo -----

CRVENA ZVEZDA - ZADAR 93:54

(32:12, 22:10, 20:18, 20:14)

Beogradska arena, Novi Beograd;

Gledalaca: 3.846;

Sudije: Tomislav Hordov, Milan Nedović, Aleksandar Milojević.

CRVENA ZVEZDA: Smart 15 (5sk), Lazarević 10 (5sk), Hanga 5, Davidovac 8 (3sk, 3as, 3uk), Mitrović 10 (8sk, 3as), Tobi 2, Bolomboj 11 (2bl), Ilić 3, Nedović 8 (3sk, 3uk, 2as), Giedraitis 6, Gilespi 2, Dos Santos 13 (6as, 3sk).

ZADAR: Dejvis 6, Klarica 2, Vujačić -, Žganec 3 (7sk, 3as), Mazali 11, Lakić 5, Mekić 1, Jambrović 5, Drežnjak 5, Grbić, Božić 16 (7sk, 4as), Ramljak.

----------------------

Niko se učinkom nije posebno istakao. Jago dos Santos je odigrao meč sa pola gasa, ubacio je 13 poena (5/10 iz igre, 3/6 za tri), uz šest asistencija i tri skoka. Džoel Bolomboj je odlično krenuo, pa je spustio gas i opet stigao do 11 poena uz dve blokade, po poen manje imali su Luka Mitrović i Stefan Lazarević uz sedam, odnosno pet skokova. Obojici će ove role značiti mnogo, jer nekadašnji kapiten Zvezde polako diže formu posle oporavka od povrede, dok je drugi materijalizovao poverenje koje mu je ukazao Sferopulos. Džavonte Smart je bio najefikasniji sa 15 poena (5/11 iz igre, 4/8 za tri), a utefterio je i pet uhvaćenih lopti. Čini se da je sve bolji i pre svega da zrelije igra doskorašnji bek Delavera, mada mora još dosta da radi kako bi pružao za Zvezdu još bolje partije.

Nemanja Nedović je dopisao osam poena, po tri skoka i 'krađe', te dve asistencije. Dejan Davidovac je ubeležio osam poena, te po tri skoka, asistencije i ukradene lopte, Rokas Giedraitis je imao šest poena i tri asistencije. Samo su Smart i Lazarević imali bar 21 minut, dok su Luka Mitrović i Adam Hanga taman prešli granicu od 20. Luka Božić je meč završio sa 17 poena, sedam skokova, te po četiri podeljene i izgubljene lopte, a dvocifren je još bio Lovro Mazalin sa 11 poena.

Crvena zvezda spokojno kreće u odbranu Žućkove levice. Duel sa FMP u četvrtfinalu Mozzart Kupa Radivoja Koraća igra u sredu od 20 časova.

ABA LIGA - 20. KOLO:

Subota

Cedevita Olimpija - FMP 82:74

/Dragić, Blažič 15 - Rebac 21/

Split - Budućnost 75:81

/Saliven 17 - Mekinli 19/

Cibona - Krka 91:63

/Vuković 23 - Špan 14/

Nedelja

Mega – Mornar 101:87

/Plavšić 18 – Vejters 29/

Igokea - Partizan Mozzart Bet 52:98

/Atić 10 - Ponitka 16/

Crvena zvezda - Zadar 93:54

/Smart 15 - Božić 16/

Studentski Centar - Borac Mozzart 86:64

/Drežnjak 26, Kapusta 20 – Segu 32, 8as, Manojlović 22/



tagovi

KK Crvena zvezdaJago dos SantosLuka MitrovićNemanja NedovićDžoel BolombojTrej TompkinsLuka BožićKK Zadar

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara