Sem Deker (Screenshot - Youtube.com)
Sem Deker (Screenshot - Youtube.com)

Transilvanija drhtala zbog grofa Dekera, Božićevi Lavovi u polufinalu Evrokupa

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.03.24. | 20:17

London Lajonsi slavili na gostovanju protiv Kluža i nastavili da pišu klupsku istoriju

Prošle sezone debitanti i učesnici osmine finala, a ove sezone će London Lajonsi biti minimum polufinalisti Evrokupa. Imali su i minule takmičarske godine Sema Dekera u timu, ali ne i Petra Božića na klupi. Predvođeni bivšim NBA igračem, puleni bivšeg kapitena Partizana slavili su u Transilvaniji protiv Kluža 79:91 i obezbedili plasman među četiri najbolje ekipe u drugorangiranom evropskom takmičenju.

Ogroman uspeh za Božića i njegove pulene. Istorijski. U svojoj prvoj sezoni na klupi tima iz engleske prestonice napravio je srpski stručnjak sjajnu ekipu, koja je šest puta postigla trocifren broj poena u Evrokupu, a sada više nego zasluženo i veoma ubedljivo došla na korak do velikog finala. Možda Lajonsima neće biti ni potrebna vajd karta da se naredne sezone nađu u Evroligi, jer kako igraju, čini se da mogu i do trofeja u Evrokupu, a samim tim i do vize za elitno takmičenje.

Izabrane vesti

Vodili su engleski Lavovi tokom čitavog meča u BT Areni. Već u prvoj četvrtini postigli 29 poena, do poluvremena 51. Nisu na kraju uspeli da dođu do nove stotke, Kluž je podigao nivo odbrane u nastavku, ali je samo u nekoliko navrata uspeo, i to nakratko, da svede zaostatak na jednocifren broj poena. Vodili su Božićevi puleni i 60:80 početkom odlučujuće deonice, dozvolili su rivalu da prepolovi zaostatak, ali ništa više, te su sačuvali višak i zasluženo slavili.

A večeras je Transilvanija drhtala od grofa Dekera, ne Drakule. Bivši NBA košarkaš je meč okončao sa 21 poenom i šest skokova, te je sa indeksom 23 bio igrač utakmice. Ispratili su ga još jedan igrač sa NBA pedigreo, Dejvid Nvaba sa 13 poena i osam skokova, zatim centar Džon Šarma sa 12 poena i sedam uhvaćenih lopti, Konor Morgan koji je postigao 11, kao i Džordan Tejlor koji je ubacio 10 poena. Pobeda u četvrtfinalu i uspeh Londona je još veći ako se u ozbir uzme da je ubedljivo savladao rumunskog šampiona bez pomoći najkorisnijeg igrača ove sezone - Gejba Olasenija (nije se našao u protokolu).

S druge strane, u dresu Kluže je daleko najbolji bio košarkaš dobro poznat na našim prostorima. Bivši bek čačanskog Borca i FMP-a Brajs Džons je dao sve od sebe, postigao 23 poena i podelio pet asistencija, ali nije vredelo. Imao je pomoć u Mareku Mejerisu i nekadašnjem košarkašu kragujevačkog Radničkog Di Džej Silij, koji su dodali po 15 poena, dok je 11 postigao bivši igrač Mege Adam Mokoka.

Kluž ipak može da bude više nego zadovoljan učinjenim ove sezone. Napravio je veliki iskorak, odigrao odlično ligaški deo Evrokupa i bio čak drugi u Grupi B sa učinkom 13-5. Ipak, u prvom eliminacionom susretu je zaustavljen. Navijači u Transilvaniji su imali jasnu poruku na kraju susreta.

"Korak po korak, sve smo bliži. Do sledećeg viđenja", stajalo je na transparentu koji su navijači Kluža razvukli po okončanju susreta.

London Lajonsi tako u polufinalu čekaju boljeg iz okršaja između Pariza i Huventuda (četvrtak, 20.45), a s druge strane francuski Burg čeka Hapoel Tel Aviv ili Bešiktaš, našeg Dušana Alimpijevića. Polufinala i finale igraju se na dve dobijene utakmice.

EVROKUP - ČETVRTFINALE

Utorak

Burg - Prometej 95:82

/Majk, Morgan 17 - Balvin 19/

Sreda

Kluž - London Lajons 79:91

/Džons 23 - Deker 21/

Hapoel Tel Aviv - Bešiktaš U TOKU

Četvrtak

20.45: (1,35) Pariz (16,0) Huventud (3,50)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

London LajonsKK KlužEvrokupSem DekerPetar Božić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara