Srđan Subotić (©ABA liga - KK Partizan)
Srđan Subotić (©ABA liga - KK Partizan)

Trener Splita jasan: Svi bi voleli da budu kao Željko Obradović

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.04.23. | 16:52

”Lepo je kad ti takav trener nakon utakmice stisne ruku i kaže da radiš dobar posao”

Odavno Split nije rezultatski ni blizu nivoa Jugoplastike koja je sedamdesetih, osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka bila dominantna sila regionalne i evropske košarke. Ipak, ove sezone ekipa Srđana Subotića beleži solidne rezultate. Na pragu je plej-ofa Jadranske lige, a uz to je viđen i kao možda glavni kandidat za tron hrvatskog prvenstva, na kojem se poslednji put našao pre 19 godina...

Split je ove sezone na svom parketu dobio Budućnost, dobro se držao protiv Crvene zvezde, a od Partizan Mozzart Beta poražen je u završnici na jednu loptu, odnosno posle hica Džejmsa Nanelija. Ta utakmica najbolje je pokazala da klub sa jadranskog primorja nije za šalu, a trener Srđan Subotić je otkrio šta mu je posle te utakmice rekao Željko Obradović. Na konstataciju novinara sajta 24sata da jedan Partizanov igrač “prima deset puta veću platu od celog budžeta Splita“ Subotić je uzvratio:

Izabrane vesti

“Budžeti nisu za upoređivanje, a ni snaga igrača. Lepo je kad ti takav trener nakon utakmice stisne ruku i kaže da radiš dobar posao. San svakog trenera je da jednog dana bude kao on, ali retki dobiju priliku da rade na nivou i na način na koji on to radi“, poručio je Subotić za hrvatski sajt 24sata.

Šenon Šorter i Dominik Mavra su prošlog leta pojačali ekipu i u međuvremenu postali ključni igrači Splita...

“Ključan je ljudski odnos koji imamo. Otvoreno, bez tajni i slatkih priča. Ako je dobro, dobro je, ako nije, nije... Jedino tako možemo ići napred. Oni su to prepoznali, 100 odsto su unutra i rade sve što je potrebno za dobrobit ekipe. Za jednog trenera je dobro da ima tako kvalitetne igrače koji se podrede ekipi“.

Hrvatski as Roko Leni Ukić je takođe u ekipi i svojim iskustvom daje kvalitet, a želja mu je da u svojoj poslednjoj sezoni karijere uzme titulu...

“On je igrač koji ima težinu na terenu i van njega. Mnogo je lakše kada je s nama jer on ima i iskustvo i kvalitet i pobednički mentalitet. Kad drugi vide njegovu želju i koliko radi u tim godinama, ne mogu ni oni davati manje od toga. Svi vide taj konačni motiv – titulu prvaka – ali to je samo krajnji cilj. Treba biti motivisan na svakom treningu, da bi došao u priliku da igraš finala. Nije lako doći u 4 ujutru autobusom iz Beograda i popodne odraditi trening. Znam po sebi koliko je to teško, pogotovo u tim godinama... To su veliki mentalni izazovi, ali on se još s njima nosi i svakako je privilegija imati ga na klupi i na terenu“.

Uz iskusne pojedince, Split ima i nekoliko zanimljivih mladih igrača, poput Mate Kalajžića, Lovra Runjića i Borisa Tišme koji pokušava da oživi karijeru...

“Kod nas se dosta priča o mladim igračima, a ja to ne volim. Čim odigraju jednu dobru utakmicu, krenu priče o NBA potencijalu. Po meni je to pogrešno. Danas je takva situacija, da mladi lako dolaze do seniora zbog toga što nema konkurencije i dosta ih zbog toga udari glavom o zid. Kod mene će svi dobiti priliku, ali će morati da se sami izbore za minute, ništa im neće biti poklonjeno, jer smatram da je to jedini ispravan način“.

Split bi s jednom pobedom do kraja ABA lige izjednačio klupski rekord sa 11 recki, a sa dve bi isti nadmašio. Ekipa na početku sezone nije izgledala dobro i čvrsto kao sada, kada je Split viđen kao možda i glavni kandidat za titulu prvaka Hrvatske.

“Po meni su četiri ekipe s podjednakim izgledima. Cibona, Zadar, Cedevita junior i mi. Oni beže od te uloge, lakše im je da budu malo u zavetrini, ali po meni svi imaju jednake šanse. Mi, s obzirom da 20 godina nismo ništa osvojili, smatram da nemamo pravo previđe da pričamo o tituli. Dva puta smo bili u nekakvoj prilici i nismo uspeli. Zbog toga treba ćutati i raditi, vrebati priliku i iskoristiti je. Nema od priče ništa. Ove godine imamo šansu, ali biće izazovno, vidi se to i po sadašnjem toku prvenstva, sve je u derbijima na jednu-dve lopte, odlučuju detalji“, završava Subotić razgovor za 24sata.



tagovi

Srđan SubotićKK SplitABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara