Ode Njukasl za 390.000.000 evra, stiže šeik s ogromnim kapitalom

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.04.20. | 18:45

Malo sreće za navijače, sve smo bliži kraju ere Majka Ešlija na Sent Džejms Parku i dolasku novog vlasnika

Ode Njukasl u ruke prebogatih arapskih šeika, ali ne porodice Bin Zajed, već Bin Salman! Celo Ostrvo od ranih popodnevnih časova bruji da je kupoprodaja kluba sa Sent Džejms Parka u završnoj fazi, pošto je kompletna papirologija za posao vredan astronomskih 390.000.000 evra sa dokumentima na 31 strani predata nadležnim službama na obradu. I sve to dešava se u vreme najveće krize modernog društva i pandemije virusa korona... 

Prema informacijama sa više izvora, trenutni vlasnik Njukasla Majk Ešli je u završnoj fazi pregovora sa Amandom Steveli, inače zastupnicom PCP Kapital Grupe i da će posao biti završen u najskorijem roku. 

Izabrane vesti

Kako bi se bolje razumela cela priča, PCP Kapital Grupa je kompanija za finansijsko savetovanje koja je 2008. godine pomogla šeiku Mansuru bin Zajedu al Nahjanu kupovinu Mančester Sitija od tadašnjeg vlasnika Taksina Šinavatre za preko 200.000.000 evra. Sada se glasno spekuliše da iza kupovine Njukasla stoji šeik Mohamed bin Salman, jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Saudijski princ se od ranije pominjao kao mogući kupac jednog premijerligaškog kluba. Prva opcija bio je Mančester junajted, ali se porodica Glejzer i dalje ne predaje. S druge strane, Majk Ešli je rado ušao u pregovore sa šeikovom kompanijom Public Investmen Fund koji usko sarađuje sa pomenutom kompanijom za finansijsko savetovanje.

Kada se posao bude završio šeik Mohamed bin Salman bio bi vlasnik 80 odsto kluba, uz još 10 odsto u vlasništvu PCP Kapital Grupe i preostalih 10 odsto u britanskih biznismena, braće Reuben.

Amanda Steveli se pominje kao osoba od najveće važnosti u ovom poslu, a kao posrednik u eventualnoj kupovini Njukasla pominjala se još davne 2017. godine. Međutim, tada je ceo posao propao jer njena kompanija zajedno sa drugi investicionim fondom nije želela da iskešira preko 450.000.000 evra.

Zanimljivo, pojedini britanski izvori tvrde da Majk Ešli praktično gura Amandu Steveli da kupi Njukasl i finansijski je pomaže. Njegov investicioni fond navodno je odobrio pozajmicu od gotovo 180.000.000 evra PCP Kapital Grupi, s tim što bi taj novac ostao u klubu i s određenim kamatama bi se u budućnosti njemu vratio u džep kada bi vrednost dostigla određenu visinu.

Prema nezvaničnim informacijama, želja novih vlasnika je da prvi trener u novom Njukaslu bude Rafa Benitez, koji bi se praktično vratio na Sent Džejms Park posle dve godine, a ubrzo po preuzimanju kluba usledile bi ozbiljne investicije u sastav gde se pominju čak imena Džejdona Sanča, Kalidua Kulibalija i još nekih vrsnih fudbalera...

Mohamed bin Salman je poznat kao veliki hedonista i neko ko ne štedi novac kada mu se nešto dopadne. Prema navodima pojedinih medija nedavno je u cugu potrošio preko milijardu evra i to tako što je kupio luksuznu jahtu za 450.000.000 evra, dvorac u Francuskoj za 250.000.000 evra i sliku Leonarda da Vinčija za 400.000.000 evra! Bin Salman trenutno u svojim rukama ima kontrolu nad kraljevskim bogatstvom koje se procenjuje na 1,3 triliona evropskih novčanica! Njihovo bogatstvo uključuje i Saudi Aramko, zvaničnu naftnu kompaniju Saudijske Arabije i trenutno najvredniju kompaniju na svetu.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara