Duel Bena i Birmančevića, proletos na Banovom brdu
Duel Bena i Birmančevića, proletos na Banovom brdu

Tri nedelje koje mogu da reše borbu za titulu

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.02.20. | 08:37

Crveno-beli u prva četiri prolećna kola igraju sa tri najbliža pratioca na tabeli, prvi u nizu derbi na Banovom brdu (14.30, TV Arenasport 1)

Došao je trenutak koji se nestrpljivo čekao u zvezdaškoj javnosti. Utakmica na Banovom brdu protiv Čukaričkog (14.30, TV Arenasport 1) označiće početak trenerkog mandata Dejana Stankovića na klupi srpskog šampiona. Nekadašnji as Lacija i Intera mogao je da poželi i lakši debi, jer gostovanje Brđanima predstavlja potencijalnu minu za Crvenu zvezdu, ali je sa druge strane možda i bolje za crveno-bele da vide na čemu su u ovom trenetku. Neposredno posle priprema.

I pored toga što ima 11 bodova prednosti u odnosu na Partizan, mladog trenera ne očekuje lak zadatak. Očekuje se da unapredi igru i pripremi ekipu za evropske kvalifikacije. Crvena zvezda je solidno delovala u kontrolnim melčevima, savladala Ludogorec i Dunajsku Stredu, ali takmičarski susreti su nešto drugačije. Crveno-beli pred sobom imaju tri nedelje u kojima u slučaju pobedničkog niza mogu praktično da reše pitanje šampionske titule. U tom periodu će odmeriti snage sa tri najbliža pratioca na tabeli. Narednog vikenda na prolećnu premijeru na stadionu „Rajko Mitić“ dolazi novosadska Vojvodina, potom u vanrednom kolu Stankovićev tim gostuje „davljeniku“ Inđiji, dok je 1. marta zakazan 162. večiti derbi sa Partizanom. Nema sumnje da će novi šef Zvezdine struke imati poseban motiv za dokazivanje upravo protiv crno-belih.

Izabrane vesti

Ipak, da bi srpski šampion okršaj sa Partizanom dočekao u pozitivnoj atmosferi neophodno je da prethodne prepreke preskoči na pravi način. Prva, možda i najvažnija za samopouzdanje ekipe, postavljena je na Banovom brdu.
„Jedino očekivanje koje možete da imate u Crvenoj zvezdi je - pobeda. Tako radimo, treniramo i ponašamo se. Ipak, moramo da gledamo i protivnika. Čukarički je dobra ekipa koja ima spoj mladih i iskusnih igrače. Imaju stabilnost koju im je doneo predsednik Obradović, napravili su dobar sistem i očekujem nadigravanje. Igraju visok presing, imaju kapitena Docića koji sjajno izvodi prekide, tu su Tedić i Šapić koji to dobro koriste, tu je mladi Vidosavljević, zatim Kovač koji je Zvezdino dete i svi oni će imati motiv da se pokažu protiv nas“, istakao je Stanković, koji za ne može da računa na povređene Gajića i Tomanea, ali se oni svakako ne bi našli u startnoj postavi, dok je odusutan i jedini zimski novajlije, Seku Sanogo.

Sa nedavnog duela na Marakani

Brđani su skoro sačuvali igrački kadar, osim što je ekipu je dan pred utakmicu napustio Miroslav Bogosavac, ali deluje da su pripreme u Antaliji maksimalno iskoristili da se dodatno uigraju i regenerišu, pa ostaje da se vidi da li će uspeti da izgledaju onako dobro kakav je to bio slučaj letos na startu evropskih kvalifikacija. U svakom slučaju, jasno je da izabranici Aleksandra Veselinovića imaju kvalitet da do kraja proleća ostanu na poziciji koja garantuje novi izlazak u Evropu.

Jesenji duel između Crvene zvezde i Čukaričkog, u okviru poslednjeg kola prvog dela prvenstva, predstavljao je jednu od najboljih utakmica u Srbiji tokom 2019. Šampion je slavio 3:1, ali Brđani igraju izuzetno na svom terenu. U domaćim takmičenjima nisu poraženi na Banovom brdu još od decembra 2018. godine, kada ih upravo Crvena zvezda savladala sa 2:1 golovima Bena i Boaćija. Čukarički je u finišu prošle sezone pred domaćom publikom savladao crveno-bele preokretom (3:2), prekinuo seriju od pet uzastopnih poraza u međusobnim okršajima i definitivno potvrdio povratak na evroscenu.
Mnogo lep osećaj je pobediti Crvenu zvezdu. Ta utakmica je bila stvarno „luda“, ne dešava se često da Crvena zvezda izgubi prednost od dva gola. Nama je bila izuzetno značajna, tada je to bilo u plej-ofu, a sa tom pobedom smo skoro i završili posao oko plasmana u Evropu. Znamo kako smo prošli u poslednjem meču u jesenjem delu sezone. Crvena zvezda je sada drugačija ekipa u odnosu na taj susret, sa novim trenerom, koliko vidim i podmladili su ekipu. Jedno je sigurno, Zvezda i dalje ima veoma kvalitetne igrače. Kad igrate protiv njih, ništa niste uradili ako zaustavite jednog ili dvojicu igrača. Opasnost vreba sa svih strana, a mi smo to osetili na svojoj koži baš u prethodnom duelu“, poručio je štoper domaćina Stefan Šapić.

 

--------------------------------------------------------------------

SUPERLIGA SRBIJE, 21. KOLO

ČUKARIČKI – CRVENA ZVEZDA (14.30, TV Arenasport 1)

Stadion Čukaričkog na Banovom brdu
Kapacitet: 4.070
Sudija: Danilo Grujić

ČUKARIČKI: Petrović – Ćirković, Šapić, Ostojić, Veličković – Kovač, Docić – Vidosavljević, Kajević, Birmančević – Endiaje. Trener: Aleksandar Veselinović.
CRVENA ZVEZDA: Borjan - Gobeljić, Degenek, Babić, Rodić - Jovančić, Petrović - Ben, Nikolić, Gavrić - Boaći. Trener: Dejan Stanković.

SRBIJA 1 - 21. KOLO

Subota
13.00 (3,10) Inđija (3,10)  TSC (2,45) 

14.30 (6,50) Čukarički (4,30)  Crvena zvezda (1,50) 
16.00 (2,25) Mladost (3,15)  Voždovac (3,45) 
16.00 (1,90) Napredak (3,40)  Javor (4,30) 
18.00 (2,80) Mačva (2,85)  Rad (2,90) 
18.00 (1,25) Vojvodina (5,80)  Proleter (12,0) 

Nedelja
16.00 (1,10) Partizan (10,00)  Radnik (23,0)
16.00 (3,20) Spartak (3,25)  Radnički (2,30)

*** kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara