Partizanov napadač u finom društvu: Sančo, Trent i Umar Sadik

Vreme čitanja: 2min | uto. 28.04.20. | 16:32

Nigerijac među najboljim asistentima u evropskim ligama za igrače do 23 godine

U početku je nervirao navijače, promašenim šansama i onim teleforniranjem usred utakmice, a onda im se uvukao pod kožu, igrama, golovima i – asistencijama. Upravo smisao za kombinatoriku daje dimenziju više partijama Umara Sadika, što je dokazano kroz mesto među najboljim fudbalerima sveta za uzrast do 23 godine kad je reč o nameštenim pogocima u prvenstvu.

Partizanov špic je početkom februara, tokom priprema, proslavio baš 23 rođendan, pa i dalje ispunjava uslov da se nađe na listi koju predvodi sjajni Englez Džejdon Sančo, pošto je u dresu Borusije iz Dortmunda na terenima Bundeslige, pre prekida sezone, saigračima spakovao 16 zicera, pretvorenih u golove. Iza krilnog napadača nalazi se Hristofer Enkunku iz RB Lajpciga, sa 14 uspešnih dodavanja na 23 utakmice.

Izabrane vesti

Posle Sanča i Enkunkua pažnju je zavredeo Trent Aleksandar Arnold, pošto je u Premijer ligi namestio 12 golova za Liverpul i to sa pozicije desnog beka, što ovom učinku daje dodatnu dimenziju. Na istoj koti je Odson Eduar iz Seltika, a prati ga Akram Afif iz katarskog Al Sada. Ćavijev pulen zabeležio je 11 asistencija na samo 17 utakmica i jedini je fudbaler van Evrope na ovoj listi.

I onda, na deobi šestog mesta, upravo Umar Sadik. Letošnji novajlija iz Rome apsolutno je eksplodirao u Humskoj, igra sezonu života, ostvario je dabl-dabl učinak prvi put otkako se bavi fudbalom, a 11 asistencija pokazuje da, iako centarfor, nije sebičan, već i te kako ume da sarađuje sa kolegama. Zanimljivo, Sadik je pre 23. rođendana imao deset asistencija i svakako bi se našao na listi, da bi u drugom delu sezone upisao samo jednu (protiv Radnika iznudio penal, što statističari u moderno doba računaju kao da je namestio gol), zatim se povredio (na večitom derbiju stradalo mu rebro), ali kad se sezona nastavi očekuje se da dodatno podeblja učinak.

Sadik je sve skupa, računajući i kvalifikacione i mečeve grupen faze Lige Evrope, kao i pomenute prvenstvene, na učinku od 16 golova i 13 asistencija, najproduktivniji je igrač Partizana i prosto je naterao rukovodioce da tokom zime aktiviraju klauzulu i otkupe ga od Rome.

Šesto mesto deli sa Stjuartom Niksonom iz irskog Kolarajna, a iza su Ašraf Hakimi (Borusija), Stiven Bergvajn (sad u Totenhemu, ali je učinak ostvario dok je bio u PSV-u) Musapa Bundu (Arhus), Florijen Koman (FCSB), Jonatan Koen (Makabi, Tel Aviv) i Kristal Abazaj (Kukeši, Albanija). Svi sa po deset uspešnih dodavanja.

Još nešto: Umar Sadik je najbolji nigerijski fudbaler u Evropi kad je reč o broju asistencija ove sezone. Opet na obračunu prvenstvenih utakmica, ovoga puta bez ograničenja u vidu godina. Visoko centarfor crno-belih iza sebe je ostavio: Entonija Nvakemea (Trabzon, devet), Džoa Ariba (Glazgov Rendžers, osam), Marvina Egoa (Randers, sedam) i Olarenvandžua Kajodea (Gacijantep, šest)...

(FOTO: Star sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara