Papanikolau (© Reuters)
Papanikolau (© Reuters)

Tripl-dabl mršavog Luke, ali tanko je to za nepogrešivog Kostasa

Vreme čitanja: 2min | sre. 02.08.23. | 23:01

Papanikolau spakovao šest trojki za Grčku koja je slavila u Ljubljani – 98:91

U utorak veče suze radosnice na stadionu „Stožice“ povodom plasmana Olimpije u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampoina, u sredu veče opet suze, samo ne od sreće, u istoimenoj ljubljanskoj dvorani. Iako su Slovenci posle dugog čekanja videli Luku Dončića, nisu svedočili pobedi državnog tima nad Grčkom u sklopu priprema za Mundobakset, pošto su Heleni pokvarili žurku priređenu najboljem košarkašu Dalasa.

Četa Dimitrisa Itudisa (isključenog sredinom poslednje deonice) revanširala se Zmajčekima za poraz u grupnoj fazi Evrobasketa 2017. godine (otad se nisu sastajali) i pokazala da i bez glavne zvezde u liku Janisa Adetokumba može da parira motivisanom Dončiću – 98:91.

Izabrane vesti

U izjednačenom meču presudila je prisebnost Grka i činjenica da su imali više raspoloženih irgača. Pre svih, Kostasa Papanikolaua, nepogrešivog tokom celog meča, jer je pogodio šest trojki iz isto toliko pokušaja i vodio ekipu tri četvrtine susreta (18 poena). A onda je as Olimpijakosa u završnoj etapi predao palicu klupskom kolegi Tomasu Volkapu, da bi naturalizovani Amerikanac ubacio nekoliko važnih poena polaganjem u trenucima kad se rezultat lomio, što mu je opravdano doneo epitet junaka u gostujućem sastavu (17 poena). Vredi još pomenuti role Tanasisa Adetokumba (14) i Mihalisa Luncisa (13), dok je pravo osveženje pod košem bio Kostas Mitoglu (vratio se posle suspenzije do 17 meseci), autor 13 poena.

Grci su, osim Janisa Adetukomba, bili još bez Kostasa Slukasa, Nika Kalatesa i Tajlera Dorsija, ali su i tako desetkovani delovali složno.

Slovenci su, pak, gledali kako da dodaju loptu Luki Dončiću i da se oslone na njegovu magiju. Delom je išlo, jer je novi kapiten (nasledio povređenog Eda Murića) okončao pri duel posle četiri meseca od završetka obaveza u NBA ligi trip-dablom. Spakovao je 21 poen, dodao deset skokova i čak 14 asistencija. Kad se pogledaju brojevi izgleda impresivno, međutim, u nekim situacijama pokušaji su bili iznuđeni, bez rezona i to je možda koštalo sastav Aleksandera Sekulića boljeg rezultata.

Vidno mršavijeg Dončiča (po preporuci Džejsona Kida i ljudi iz Dalasa) koji se lakše kretao nego ranije, pratili su Vlatko Čančar (13), Zoran Dragić (12), te Jaka Blažič sa osam poena.

Isti timovi će se sastati već za dva dana u Atini.


tagovi

košarkaška reprezentacija Grčkekošarkaška reprezentacija SlovenijeLuka DončićKostas PapanikolauTomas VokapTomas VolkapMundobasketMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara