Tina Krajišnik i Tiera Mekovan (©FIBA Basketball)
Tina Krajišnik i Tiera Mekovan (©FIBA Basketball)

Turska pretila, Srbija izdržala: Krajišnik kapitenski kad je bilo najteže za prvenac na Evrobasketu

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.06.23. | 16:49

Anderson najefikasnija, Nogić i Janković dvocifrene, Raca, Stanković i Čađo dale veliki doprinos, Aleksandre Crvendakić nije bilo zbog smrtnog slučaja

Nije bilo lepo, ali se završilo pobedom! Košarkašice Srbije trijumfalno su otvorile Evropsko prvenstvo i grupnu fazu u Ljubljani, pošto su nakon 40 minuta rovovske borbe uspele da nadigraju Tursku rezultatom 71:63 (21:22, 16:11, 21:19, 13:11).

Branilac titule iz Valensije 2021. prebrinuo je verovatno najveću brigu u prvom delu takmičenja, pošto nije realno očekivati da će Mađarice, a pogotovo Slovakinje, moći da budu konkurentne poput Turske. Očekivalo se da će Srbija dobiti ovu utakmicu, međutim Turska je izvukla maksimalne napore kako bi našoj selekciji maksimalno otežala posao. U tome je uspela, ali izabranice Marine Maljković pokazale su ne samo kvalitet, već mirnoću i iskustvo da prvo steknu stabilniju prednost, onda i da privedu utakmicu kraju. Srbija je ovaj susret odigrala bez najbolje košarkašice Aleksandre Crvendakić koje nije bilo zbog smrtnog slučaja, što je imalo svoj uticaj da susret bude ovako intenzivan...

Izabrane vesti

Nije ovo bilo jedno od njenih boljih izdanja u napadu, ali kapiten Tina Krajišnik bila je najbolja kada je to najviše trebalo Srbiji. U završna četiri minuta Krajišnik je imala dve možda i ključne realizacije na asistencije najefikasniji košarkašice utakmice Ivon Anderson iz pik'n'rola, čime je zadržala prednost Srbije i na kraju obezbedila trijumf.

Pored dva bitna koša, Tina Krajišnik je na minut i po do kraja imala i veliku "krađu" na dodavanje Oldžaj Turgut posle čega je košarkašica Fenerbahčea faulom zaustavila Anderson i poslala je na liniju za slobodna bacanja. Amerikanka sa srpskim papirima ipak nije uspela da realizuje nijedan penal, što je ostavilo prostor za neizvesnost, ne i eventualnu dramu. Poslednji poen na utakmici za Srbiju ubacila je Jovana Nogić posle tehničke greške klupe Turske, uz 19 sekundi na semaforu. Turkinje su posle niza promašaja na kraju ipak pogurale Srbiju ka pobedi.

Tina Krajišnik zaslužjuje sve pohvale i zbog toga što se lavovski borila protiv najbolje igračice Turske, Tiere Mekovan koju je ostavila na samo 12 poena uz osam skokova. Amerikanka iz redova Turske je dominantna pod oba koša i zovu je "hodajući dabl-dabl", što verovatno pokazuje do određene mere o kakvoj se košarkašici radi. Krajišnik je susret završila sa šest poena, pet skokova i tri asistencija, uz realizaciju 3/11 iz igre.

Ne kažu uzalud stručnjaci da je prva utakmica na turniru uvek jedna od najvažnijih, uz onu u četvrtfinalu. Videlo se na momente da Srbiji nedostaje takmičarske čvrstine, ali se taj problem u hodu rešio. Posle neizvesnog prvog poluvremena, naše košarkašice su zahvaljujući Nogić, Anderson i Janković preuzele vođstvo, koje do kraja više nisu ispustile. Koliko je velika ova pobeda, pokazuje i to da je Srbija iz igre šutirala 42 odsto (27/64), uz 28,6 posto za tri (4/14) te 14 izgubljenih lopti i 13 dozvoljenih ofanzivnih skokova. Srećom, Turkinje su imale 20 prodatih na naših 14 ukradenih lopti, no nije dobro što su procentualno bile bolje od naše ekipe.

Ivon Anderson je takođe bila nešto slabija u napadačkoj realizaciji, tačnije procentu uspešnosti. Imala je 17 poena, ali uz 6/15 iz igre i 4/7 sa linije slobodnih bacanja. Jovana Nogić je posle odličnih partija na Svetskom kupu ubacila 12 poena uz 3/9 iz igre i svih pet slobodnih bacanja. Maša Janković, Ivana Raca, Dragana Stanković i Saša Čađo dale su veliki doprinos pobedi. Janković je susret završila sa 10 poena (5/7 iz igre) i pet skokova, dok su Raca i Stanković imale po osam poena. Čađo je uradila veliki posao na skoku pošto je pokupila osam lopti.

Sledeći meč naše košarkašice igraju već u petak od 20.45 protiv Slovačke, dok je za nedelju od 15 časova zakazan poslednji duel grupne faze protiv Mađarske. U prvom meču Grupe D Mađarice su bile bolje od Slovačke rezultatom 89:67.

RASPORED UTAKMICA - 15. jun

Grupa A (Tel Aviv)

Crna Gora - Grčka 74:69

/Živković 15 - Fasula 15/

20.00: (8,50) Letonija (25,0) Španija (1,07)

Grupa B (Tel Aviv)

Italija - Češka 58:61

/Andre 10 - Hamzova 14/

Belgija - Izrael (U TOKU)

Grupa C (Ljubljana)

18.00: (2,30) Velika Britanija (14,5) Slovenija (1,70)

20.45: (13,0) Nemačka (30,0) Francuska (1,02)

Grupa D (Ljubljana)

Slovačka - Mađarska 67:89

/Dudasova 15 - Kiš 22/

15.00: (3,90) Turska (16,0) Srbija (1,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeJovana NogićIvon AndersonMaša JankovićSaša ČađoEvrobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara