Deron Rasel i Mario Nakić (©ABA League/Nikola Vuruna)
Deron Rasel i Mario Nakić (©ABA League/Nikola Vuruna)

U Baru igra nova zvezda ABA lige: Rasel ubacio devet trojki i 41 poen na debiju u Laktašima

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.10.22. | 17:56

Samo četiri igrača su postigla više poena od Amerikanca, a samo dva ubacila više trojki u regionalnom prvenstvu

Nije Mornar minule sezone uspeo da nastavi sa dobrim rezultatima iz prethodnih godina. Loš početak i kadrovski problemi su ga ozbiljno koštali u ABA ligi. Ako se po jutru dan poznaje, nova takmičarska godina bi trebalo da bude daleko berićetnija. Posebno jer od ovog leta u Baru igra Deron Fets Rasel. Amerikanac je imao debi iz snova u Jadranskoj ligi. Ubacio devet trojki i 41 poena na jednom od tradicionalno najtežih gostovanja u takmičenju. Sipao iz svih pozicija u Laktašima, preciznim hicima sa distance preokrenuo rezultat u poslednjoj četvrtini i odveo ekipu Mihaila Pavićevića do trijumfa - 91:83.

Ogromno pojačanje su Barani dobili u mladom plejmejkeru kojem je ovo prva sezona u profesionalnoj karijeri. Posle koledža nije bio izabran na draftu, odlučio se da prihvati ponudu iz Crne Gore i čini se da je napravio sjajan izbor.

Izabrane vesti

Dominirao je na parketu Igokee. Od prvog do poslednjeg minuta. Videlo se da ima veliku slobodu u igri, ali i da ga je veoma teško zaustaviti. Opalio je 18 trojki i pogodio pola! Devet preciznih šuteva sa distance je drugi najbolji rezultat u istoriji ABA lige. Više su na jednom meču ubacili samo Temu Raniko (10/12) i Josip Sesar (10/15) pre 17 godina.

Ipak, samo on i Mihailović su igrali u Mornaru. Doprinos ostalih igrača bio je veoma mršav, ali to je bilo više nego dovoljno. Rekorder ABA lige po broju postignutih poena na jednom susretu (46) dodao je još 28 poena. Zaključno sa njim još samo tri igrača postigla su više nego Rasel na debiju. Milan Gurović 45, Džamar Vilson i Marko Tomas po 24. Nije na bolji način mogao da se predstavi regionalnoj publici, a suvišno je govoriti da je upisao i najbolji debi u istoriji takmičenja.

S ozbirom da niko nije uspevao da se priključi Raselu i Mihailoviću, Mornar je dugo bio u zaostatku. Ipak, Igokea je poklekla pred rafalom američkog košarkaša. Sa dve vezane trojke je preokrenu rezultat sredinom poslednje deonice i doneo Mornaru pet poena viška. Mihailović mu je pomogao da očuva višak, pa su Barani sezonu otvorili trijumfalno. Bila bi prava šteta da Rasel nije krunisao ovu neverovatnu partiju pobedom.

Rasel i Mihailović su postigli 67 od 91 poena pobedničkog sastava, a od ostalih se Petar Vujačić izdvojio sa šest poena. Marko Pecarski je na debiju u novom timu postigao dva poena, uz šest skokova za 20 minuta.

Kod Igosa odličan debitant Mario Nakić. Upisao je bivši igrač madridskog Reala 16 poena i 10 skokova (indeks 18) i pokazao da će biti veoma bitan igrač u ekipi Dragana Bajića ove sezone. Isratio ga je Nikola Tanasković kojem je skok nedostajao za dabl-dabl (15p), a dvocifreni su bili i Amerikanci. Novajlija Brajant Kroford sa 13, kao i Dešon Stivens sa 12 i Antabija Voler sa 11 poena. Podbacio je Kendrik Rej sa samo dve poena za 26 minuta.

ABA LIGA - 1. KOLO

Petak

Zadar - Studentski centar 96:67

/Božić 30 - Megi 15/

Subota

Igokea - Mornar 83:91

/Nakić 16 - Rasel 41/

20.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -17,5) MZT (1,85)

Nedelja

17.00: (1,85) Cibona (hendikep 17,5) Partizan (1,85)

19.00: (1,85) Budućnost (hendikep -17,5) Split (1,85)

21.00: (1,07) Cedevita Olimpija (25,0) Borac Mozzart (8,50)

Ponedeljak

18.00: (1,60) FMP (14,5) Mega (2,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

IgokeaMornar BarDeron Fets RaselVladimir MihailovićMario Nakić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara