Di Džej Stjuart (©ABA liga - Cibona / Ivana Dergez)
Di Džej Stjuart (©ABA liga - Cibona / Ivana Dergez)

U Ljubljani spremni za Megu: Plej-of kao šansa da se na prazan list papira ispiše nešto dobro

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.04.24. | 12:44

"Dosadašnje iskustvo u Evropi mi je dostao dobro. Zahvalan sam zbog same činjenice da sam mogao da dođem u Evropu i učim kako se ovde igra košarka. Nije lako i još upijam znanje", kaže Di Džej Stjuart za Mozzart Sport

Gotovo svake godine u Ljubljani se vrti ista priča - u novu sezonu ulazi se sa visokim ambicijama, ali rezultati u Jadranskoj ligi i Evrokupu izostaju. Kada stvari ne krenu dobro, dosad se uglavnom pribegavalo promenama trenera - izuzetak Jurica Golemac koji je dugo imao poverenje - i osvežavanju igračkog kadra. To se dosad nije pokazalo dobrim, nije ni ove sezone, ali u redovima Cedevite Olimpije veruju da mogu da okrenu stvari u svoju korist.

Pred otvaranje četvrtfinala sa Megom (TV Arenasport, 20.00), Di Džej Stjuart za Mozzart Sport napominje da sezona jeste imala amplitude, ali da je plej-of druga priča. Novi, čist list papira na kojem može da se ispiše potpuno nova priča. Bolja nego što je bila ona dosadašnja. Momak rodom iz Misisipija veruje da Zmajčeki imaju kvalitet, čvrstinu i pre svega iskustvo da pobede najmlađi tim u ABA ligi i anuliraju benefit ekipe Marka Baraća koja drži prednost domaćeg terena.

Izabrane vesti

"Spremamo se za ovu seriju svesni da je Mega fizički visok i mlad tim. Naša glavna briga je kako da im odgovorimo energijom i ako budemo uspeli, uz timsku košarku i dobru odbranu, verujem da možemo da napravimo dobar rezultat", ističe Stjuart u razgovoru za Mozzart Sport.

Nema dileme da je Cedevita Olimpija pojedinačno iskusniji sastav od Mege koja, opet, na svojoj strani ima mladost i motivaciju da se dokaže u društvu najboljih.

"Verujem da će ključnu razliku da napravi čvršća timska igra. Ko bude zadržao tu čvrstinu na oba kraja parketa, uz kontinuitet u obe faze i naravno, ko napravi manje grešaka. To su sve jako bitni parametri. Mega je mlad tim, jako talentovan, moramo to da poštujemo i da izađemo na parket sa istom energijom koju će oni sigurno imati".

Ni ova sezona Ljubljančana nije mogla da prođe bez kadrovskih promena i doselekcije. Počelo se sa Simoneom Pjaniđanijem koji se nije dugo zadržao, a umesto njega stigao je Zoran Martić. Rezultati se nisu značajno promenili, Zmajčeki su bili ubedljivo poslednji u svojoj grupi Evrolige sa samo jednom pobedom iz 18 utakmica, dok je u ABA ligi izgubljeno i četvrto mesto...

"Sezona jeste imala svoje uspone i padove, ali sada razmišljamo samo o plej-ofu. Krećemo od nule, kao da je nova sezona. I želimo da na ovom, novom listu papira ispišemo što bolju priču. Verujem da prednost domaćeg terena koju mi sada nemamo može da bude u nekim slučajevima presudna, ali opet je činjenica da imamo iskusnije igrače u timu od njih. I dalje možemo da smislimo nešto, što bi nas odvelo do pobede".

Stjuartova prva sezona u Evropi prolazi u zadovoljavajućem tonu. Igra prosečno preko 25 minuta u Jadranskoj ligi, uz 11,6 poena uz jako dobrih 47,8 odsto za tri, uz 2,6 skokova i 1,8 asistencija. U Evrokupu je statistika bila još bolja, mada rezultati nisu - 12,9 poena, 3,6 uhvaćenih i 2,3 podeljene lopte za 29 minuta na parketu...

"Dosadašnje iskustvo u Evropi mi je dostao dobro. Zahvalan sam zbog same činjenice da sam mogao da dođem u Evropu i učim kako se ovde igra košarka. Nije lako i još upijam znanje. Treneri i članovi stručnog štaba mi dosta pomažu da se adaptiram i naviknem na nove okolnosti, na koje inače nisam navikao. Teško je, ali mi je dosadašnje iskustvo bilo dobro".

Još težom situaciju čini to što je u istoj sezoni imao dva različita trenera...

"Kada si igrač, takve stvari ne možeš da kontrolišeš, već samo da vodiš računa o svojoj igri. Pokušavam da se fokusiram da budem najbolji što mogu na oba kraja terena i utičem na stvari koje se mene tiču. Sve ostalo je van mog domašaja i moje je da se adaptiram koliko god mogu na trenutne uslove".

I pored izazovnog perioda u Evropi, Stjuart je među najboljim pojedincima u dresu Cedevite Olimpije. Ne krije da mu je, kada je Dominikansku Republiku zamenio Evropom i Ljubljanom, bilo važno da od prvog momenta ostavi jak utisak.

"Kada sam dolazio, prvi cilj mi je bio da pomognem ekipi na sve moguće načine. S vremenom se stvorilo to da sam postao jedan od igrača na koje se ekipa najviše oslanja i rado sam je prihvatio. Nebitno mi je da li sam najbolji igrač u timu ili neko ko ulazi sa klupe, na kraju dana mi je najvažnije da uradim nešto dobro za ekipu, kako bi ostvarila pobedu i budem najbolja verzija sebe".

Dok je Di Džej Stjuart rođeni Amerikanac koji sada nastupa u Ljubljani, Karlo Matković je napustio glavni grad Slovenije pred kraj ligaškog dela i otišao u Nju Orleans Pelikanse...

"Čuli smo se pre dve-tri nedelje. Čuli smo se preko Instagrama, pokušao sam da mu dam ohrabrenje, kako bi pokušao da iskoristi svoju šansu i bude najbolji u svakoj prilici koja mu se ukaže. U NBA ligi prolaze konstantnost i dominacija".

Za kraj, pošto je još nov u regionalnoj košarci, pitali smo beka Cedevite Olimpije koji igrač je na njega u dosadašnjoj sezoni ostavio najbolji utisak?

"Iskreno, prvi mi na pamet pada Jan Špan iz Krke", kaže Stjuart i zaključuje:

"Nedavno smo igrali u finalu Kupa, dobar je igrač i sviđa mi se ono što radi na parketu".

ABA LIGA - ČETVRTFINALE

BUDUĆNOST - ZADAR

Subota:

Budućnost - Zadar 100:69

/Ferel 17 - Ramljak 14/

Drugi meč, 19. april:

19.00: Zadar – Budućnost

Treći meč*, 27. april:

Budućnost – Zadar

CRVENA ZVEZDA – STUDENTSKI CENTAR

Prvi meč, 15. april:

18.00: (1,90) Crvena zvezda (hendikep -16,5) Studentski Centar (1,90)

Drugi meč, 22. april:

18.30: Studentski centar – Crvena zvezda

Treći meč*, 26. april:

Crvena zvezda – Studentski centar

MEGA – CEDEVITA OLIMPIJA

Prvi meč, 15. april:

20.00: (1,70) Mega (15,0) Cedevita Olimpija (2,40)

Drugi meč, 21. april:

20.00: Cedevita Olimpija – Mega

Treći meč*, 27. april:

Mega – Cedevita Olimpija

PARTIZAN MOZZART BET – IGOKEA

Prvi meč, 17. april:

18.30: Partizan Mozzart Bet – Igokea

Drugi meč, 21. april:

18.00: Igokea – Partizan Mozzart Bet

Treći meč*, 28. april:

Partizan Mozzart Bet – Igokea

* - Ako bude potrebe.


tagovi

Di Džej StjuartCedevita OlimpijaABA ligaplej-of ABA lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara