Košarkaši Mege (©MN Press)
Košarkaši Mege (©MN Press)

Megina vrednost visoka: Plavšić ispunjava uslove modernog centra, Đurišiću prijao Topićev boravak

Vreme čitanja: 7min | pon. 15.04.24. | 08:41

"Koliko god bilo teško igrati bez ikakvog iskustva i nekoga na terenu ko garantuje neku mirnoću, sa druge strane velika je glad tih momaka za košarkom i napretkom, to su pokazivali od prvog dana", kaže Marko Barać

Kada su se kovali planovi za sezonu koja je polako na izmaku, u Megi nisu želeli da idu samo u skladu sa tradicijom i imaju najmlađi tim u Jadranskoj ligi, ovog puta išli su i korak dalje. Mega ne samo da je bila najmlađa sa prosekom od 19,8 godina, već je najstariji igrač u timu bio kapiten Uroš Plavšić sa 25 godina.

I pored toga, perspektivni stručnjak Marko Barać uspeo je da napravi rezultat vredan divljenja. Mega se brzo rešila svih dečjih bolesti i počeli da igraju brzu, modernu, atraktivnu, za oko jako prijatnu košarku. Kao što je Aco Petrović nedavno rekao, rapsodija!

Izabrane vesti

Pogotovo dominantno Mega je odigrala u finišu sezone, i na koncu nanizala pobede nad Krkom, Cibonom, Studentskim centrom, Splitom, Igokeom i Crvenom zvezdom što je bila trešnjica na vrhu torte. U istoj sezoni Baraćev sastav uspeo je ono što je malo kome pošlo od ruke - da dobije oba večita rivala! Rezultat strahovitog rada i napora uloženih pre i tokom sezone - mladim igračima posebno je pogodovalo to što su između dva kola imali dosta vremena za individualni rad i rekuperaciju - četvrto je mesto na tabeli i prednost domaćeg terena u seriji sa Cedevitom Olimpijom koja počinje u ponedeljak od 20 časova u Hali sportova.

"Velika je stvar za nas što smo učesnici plej-ofa drugu godinu zaredom. Pozicija četiri koju smo zauzeli na kraju ligaškog dela je zapravo potvrda kvalitetnog rada koji smo uložili pre i tokom sezone. Prednost domaćeg terena je proizvod tog rada", počinje Marko Barać razgovor za Mozzart Sport i okreće se seriji sa Cedevitom Olimpijom:

"Radi se o protivniku koji je sklopio tim sa najvišim mogućim ambicijama, dobro znamo da oni tradicionalno zauzimaju mesto među četiri ekipe Jadranske lige. Kod njih igraju košarkaši koji imaju veliko iskustvo ovakvih serija, osvajali su ABA ligu, igrali finala i najveća evropska takmičenja. Zato mogu slobodno da kažem da je Cedevita Olimpija jako težak protivnik".

Sa njihove strane je iskustvo, sa vaše energija, velika želja za dokazivanjem... Šta bi moglo da ima ključnu ulogu u ovoj seriji?

"Kao što je slučaj u svakoj plej-of seriji, detalji će odlučivati. Mi treba da shvatimo da nemamo neko moranje, to što imamo prednost domaćeg terena, to je samo pokazatelj dobre pozicije i forme, da treba da igramo košarku na naš način, koji nam je uostalom i doneo sve dobro ove sezone. Treba da se fokusiramo na nas i našu igru. Treba da pronađemo neke mane kod protivnika i neutrališemo najveće vrline".

Gledajući rezultate, ovo je najbolja sezona Mege od takmičarske 2015/16 kada je bila vicešampion Jadranske lige, dok je generalni menadžer Goran Ćakić čak rekao da je ova možda i bolja od te, gledajući kvalitet protivnika. Ono što je posebno zanimljivo jeste da ste uspeli da bar jednom pobedite sve učesnike plej-ofa, izuzev Budućnosti. Kako gledate na sve to, s obzirom da je Mega tradicionalno najmlađa ekipa u ligi, a postavili ste i novi klupski rekord sa sedam vezanih pobeda?

"Zaista deluje neverovatno. Kada se okrenemo na početak i ceo prvi deo sezone, nisam imao osećaj u ovom, svakodnevnom poslu, koliko je veliko zapravo ono što smo uradili jer smo bili fokusirani samo na svaku narednu utakmicu. Mnogo ljudi iz inostranstva me zove svakodnevno i zaista skreću pažnju da je to donekle i senzacija. Videćemo kada se završi sezona, verovatno ću biti svesniji toga šta smo napravili. Uz sve te podvige koje ste pomenuli, meni kao treneru najviše prija da su momci od prvog dana priprema pokazali izuetnu glad i veliku želju za radom i napretkom. Ono što je donekle iznenađujuće za ekipu koja je tradicionalno najmlađa, a mislim da je sada i istorijski najmlađa, čak nije bilo ni prevelikih oscilacija u formi. Sve vreme smo igrali dobru košarku, igrači su napredovali konstantno i čini mi se da smo sada u vrlo dobrom momentu".

Uroš Plavšić, Nikola Đurišić, Andrija Jelavić, Stefan Miljenović, Filip Jović, te Nikola Topić čija je nagrada za najboljeg mladog igrača ABA lige došla kao plod rada kod vas... Svi oni, pa i drugi članovi ekipe su se razigrali kroz sezonu i podigli kvalitet na viši nivo. Verovatno za vas kao trenera ne postoji veća nagrada od toga, niti lepša slika nego da vidite svoje igrače koji sada igraju drugačiju košarku?

"Tako je, to je najveći rezultat koji smo napravili ove godine. Izuzev Đurišića, praktično niko drugi nije imao iskustvo igranja ABA lige, to su momci momci sa 18-19 godina i eto, jednog igrača rođenog u prošlom veku (Uroš Plavšić prim. aut) kome je to praktično prva profesionalna sezona. Koliko god bilo teško igrati bez ikakvog iskustva i nekoga na terenu ko garantuje neku mirnoću, sa druge strane velika je glad tih momaka za košarkom i napretkom, to su pokazivali od prvog dana. Na početku sezone sam video da je ova grupa momaka posebna i čak sam kasnije provlačio da je trenažno najbolja grupa koju sam vodio. Kao rezultat svega toga je došlo to da su se ravnopravno borili sa igračima koji su višestruko iskusniji, negde kvalitetniji u tom momentu. Njihova cena na početku sezone nije bila velika, ali pokazali su da im je vrednost visoka. Oni nisu isti igrači kao na početku, to nam daje samopouzdanje za nastavak".

Uroš Plavšić igra prvu profesionalnu sezonu i doneo je zadivljujući kvalitet, te kapitensku zrelost, što je donekle i iznenađujuće s obzirom da se ipak radi o igraču na delikatnoj poziciji kakva je centarska...

"Mene ne iznenađuje", kaže Barać i obrazlaže:

"Kada smo ulazili u sezonu, gledajući njegove fizičke sposobnosti i neke pokazatelje iz koledž karijere, procenili smo da bi uz neke korekcije načina njegove igre, mogao da ispunjava sve uslove modernog centra. Bili smo u pravu, on je neko ko predvodi grupu u smislu rada, posvećenosti i on je pre svega bio otvoren za promenu i dozvoljavao je da bude treniran jako. Iz tog razlog je i napravio iskorak".

Možda je malo nezahvalno pričati o nekom ko više nije u ekipi, ali Nikola Topić je ipak sa vama proveo prvi deo sezone i pokazao da je zreo ne samo za ABA ligu, već i nešto više. Kako vi gledate na sve to?

"Mogu da pričam o periodu dok je bio kod nas. Veliko je bilo zadovoljstvo imati ga u timu. On je neko ko je imao jako dobar odnos sa svima, zaslužio je sve dobro što mu se desilo, samim tim i tu nagradu koju je dobio nedavno. Potencijalno veliki udarac za nas je bio njegov odlazak na polusezoni, mi smo bili svesni da moramo pod hitno da pronađemo način da nastavimo da igramo dobro, da pronađemo način na koji ćemo da igramo bez njega. Zato moram da pohvalim sve igrače na spoljnim pozicijama".

Megi nije trebalo mnogo vremena da pronađe sistem igre bez Nikole Topića, veliki iskorak je tada napravio Nikola Đurišić...

"To je lepota ovog posla i sporta, što te tera da sve vreme razmišljaš i pronalaziš načine, da budeš kreativan. Mi smo zaista u tome uspeli. Đurišić je neko kome je izuzetno prijao Topićev boravak u prvom delu sezone, pomogao mu je da napreduje u nekim stvarima koje su jako bitne za njegovu igru. U nastavku je iskočio, iskoristio njegove kvalitete kao izuzetno mlad igrač. To želim da naglasim, jer bez obzira što je on na sceni neko vreme, zaista je odigrao drugi deo sezone".

Ekipa je od početka uz sebe imala i Novicu Veličkovića. Nekadašnji reprezentativac Srbije i kapiten Partizana, poznat kao veliki borac na parketu i neko ko se ne libi da pokaže emocije. Koliko je njegovo prisustvo značilo momcima, odnosno što su mogli da upijaju znanje od njega?

"Novica je jedinstven kao ličnost. Harizma, ogromno iskustvo i želja za pobedom su neprevaziđeni. Mnogo znači meni i igračima, kako sa mentalnog aspekta, tako i u tehničkom smislu, kada je u pitanju igara centara u pitanju. Uz nas je i stručni štab koji je ove sezone odradio fantastičan posao, a klub nam je kao organizacija stvorio najbolje moguće uslove da bi sve ovo bilo moguće".

ABA LIGA - ČETVRTFINALE

BUDUĆNOST - ZADAR

Subota:

Budućnost - Zadar 100:69

/Ferel 17 - Ramljak 14/

Drugi meč, 19. april:

19.00: Zadar – Budućnost

Treći meč*, 27. april:

Budućnost – Zadar

CRVENA ZVEZDA – STUDENTSKI CENTAR

Prvi meč, 15. april:

18.00: (1,90) Crvena zvezda (hendikep -16,5) Studentski Centar (1,90)

Drugi meč, 22. april:

18.30: Studentski centar – Crvena zvezda

Treći meč*, 26. april:

Crvena zvezda – Studentski centar

MEGA – CEDEVITA OLIMPIJA

Prvi meč, 15. april:

20.00: (1,70) Mega (15,0) Cedevita Olimpija (2,40)

Drugi meč, 21. april:

20.00: Cedevita Olimpija – Mega

Treći meč*, 27. april:

Mega – Cedevita Olimpija

PARTIZAN MOZZART BET – IGOKEA

Prvi meč, 17. april:

18.30: Partizan Mozzart Bet – Igokea

Drugi meč, 21. april:

18.00: Igokea – Partizan Mozzart Bet

Treći meč*, 28. april:

Partizan Mozzart Bet – Igokea

* - Ako bude potrebe.


tagovi

KK MegaABA ligaplej-of ABA ligeMarko BaraćUroš PlavšićNikola ĐurišićCedevita Olimpija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara