Lebron Džejms ©AFP
Lebron Džejms ©AFP

U NBA neobično mirno, čeka se šta će biti sa seleri kepom

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.10.20. | 10:36

Za sezonu 2020/2021 očekuje se smanjenje budžeta timova za ugovore igrača, trenutno su u toku pregovori

NBA sezona je nekako privedena kraju, zbog pandemije u specijalnim uslovima u Orlandu, a titula je pripala Los Anđeles Lejkersima. I od tada je neobično mirno, iako je došlo vreme da se ozbiljno priča o transferima.

A razlog za to je što se još ne zna dosta stvari, pre svega koliki će biti seleri kep za timove. U minuloj sezoni dostigao je nešto preko 109.000.000 dolara, a za narednu se predviđa pad iako se očekivalo početkom godine da skoči na 115.000.000. Razlog za to je svima jasan, ali najveći minus u prihodima i lige i franšiza je to što su gledališta prazna. Po svemu sudeći tako će biti i nadalje, sve dok se situacija sa korona virus nekako smiri. Sama NBA je doživela veliki gubitak, neki kažu i preko sto miliona, pa tako i timovi. Samim tim, kase su praznije i biće dosta revidiranja ugovora.

Izabrane vesti

Barem se veruje da je tako, pošto se još ništa ne zna za sigurno. Mračna predviđanja su da će novi seleri kep pasti na ispod 100.000.000 $, pošto će smanjenje biti između tri i 12 miliona. Prema ESPN-u najverovatnija cifra sa kojom će franšize raspolagati za plate igrača je 109.000.000, mada se priča i o 111.000.000. To možda i neće znaćajno uticati na tržište, ali ako granica poreza na luksuz ne bude povećana za sedam miliona, na 139.000.000, samo klubovi koji imaju mesta u budžetu će moći da trguju slobodnim agentima.

Trenutno liga i Unija NBA igrača vode pregovore o detaljima koji tim će imati koliko sredstava za trgovinu igračima, a veruje se da će najviše imati Atlanta Hoks, Njujork Niks, Detroit Pistons i Šarlot Hornets. U tom društvu, zavisno od ovih pregovora, mogu se pridružiti i Majami Hit, Finiks Sans i Nju Orlens Pelikans.

Najbogatiji i najskuplji lobiraju da se podigne granica za luksuz, pre svih Lejkersi i Golden Stejt Voriorsi koji imaju i najveće ugovore sa igračima u ligi. Očekuje se međutim da neke ekipe, poput Atlante ne dostignu seleri kep, a sve što pretekne deli se među ostalim franšizama, te će to donekle pomoći ostatku lige. Plan je da NBA sezona 2020/2021 počne 22. decembra.


tagovi

Seleri kep

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara