Vreme je za veliko finale
Vreme je za veliko finale

Udariće kralj na šampiona: Nastavak Realove romanse u Beogradu ili nova potvrda Efesove dominacije?

Vreme čitanja: 5min | sub. 21.05.22. | 11:02

Titula broj 11 za Blankose ili druga uzastopna za istanbulski klub?

Vrhunac klupske sezone u Beogradu. Nema boljeg mesta da se sazna ime osvajača Evrolige za takmičarsku 2021/22 od grada koji živi i diše košarku punim plućima. U jednom uglu najtrofejniji evropski sastav Real Madrid, u drugom branilac titule Anadolu Efes (TV Sportklub, 19.00).

Možda su zarad atmosfere u Štark areni mnogi priželjkivali Olimpijakos, ali teško da neko može da se žali što će na delu moći da vidi dve tako dominantne košarkaške sile kao što su Real i Efes. Blankosi u svom 19. finalu traže 11. evrotitulu – u oba parametra rekorderi – i šansu da nastave romantičan odnos sa Beogradom započet pre četiri godine kada je na istom mestu nadigran Fenerbahče. Efesov plan je da uradi ono što gotovo celu deceniju nije uspelo nikom – da odbrani krunu i postane tek treći klub u ovom veku koji je dve godine proveo na tronu posle Makabija (2004, 2005) i Olimpijakosa (2012, 2013) čime bi potvrdio apsolutnu dominaciju u Evroligi tokom poslednje četiri godine kroz koje je učestvovao u tri finala. Nije isključeno da bi bilo i četiri da nije bilo prekida sezone zbog korone 2020. godine.

Izabrane vesti

19.00: (1,90) Real Madrid (13,5) Anadolu Efes (2,05)

Ekipa koja je 2011. godine započela povratak na staze stare slave posle godina plaćanja danka lošem radu i gledanja završnih turnira na televiziji u periodu od 1997. do 2010, sada je prekaljena armada spremna da osvetla obraz Kraljevskog kluba. Serhio Ljulj igraće za svoj treći pehar na osmom Fajnal foru, Rudi Fernandez bi mogao da proslavi svoj 29. trofej u karijeri uključujući i pet zlata sa Španijom. Oko dva španska velikana orbitira tim spreman da još jednom uzvrati udarac kritičarima, da prkosi svim prognozama i najavama da će Efes da se prošeta da titule i postane košarkaška verzija “utvare“ u koju se ove sezone pretvorila fudbalska sekcija u Ligi šampiona kroz utakmice sa Pari Sen Žermenom, Čelsijem i Mančester Sitijem.

Sve što se dešava Real Madridu u poslednjih deset i kusur godina zasluga je Pabla Lasa, čoveka kojem bar jednom godišnje javnost uručuje otkaz i koga i dalje neki ne shvataju za ozbiljnu. A on će u svom sedmom Fajnal foru i petom finalu imati šansu da se izjednači sa legendarnim Lolom Sajncom po broju osvojenih trofeja na klupi najvećeg kluba na svetu! Laso je probudio uspavani šampionski gen Reala i ove sezone razvio buntovni duh. Poslednji takav izlet Blankosa viđen je u četvrtak uveče na -13 protiv Barselone koja je unapred bila viđena ne samo u finalu već i na šampionskom postolju. Ništa nije slučajno, pa tako ni to da Real sa Lasom, uz logične oscilacije, igra dostojno onoga što madridski gigant predstavlja u svetu sporta.

Posle 17 poraza u 22 utakmice kroz period od februara do sredine marta – osam poraza u poslednjih deset utakmica ligaškog dela Evrolige – i izgubljenog Kupa kralja od Barselone, teško da je neko mogao da zamisli Real na korak do Undecime. Sada, deset uzastopnih pobeda kasnije, Real Madrid ima još samo jednu prepreku. Ali najveću.

Micić i Larkin (©Star Sport)Micić i Larkin (©Star Sport)

Anadolu Efes nesumnjivo je najbolji tim Evrope u poslednje četiri godine. Nije uvek bilo vrhunski, išlo se od sjaja do očaja i nazad, ali je sastav Ergina Atamana već treći put finalista. I željan je nove titule. Sve su oči uperene ka dvojcu Vasilije MicićŠejn Larkin, najzaslužnijem za to što je Efes na vrhu piramide proteklih sezona. Prvi je na Fajnal for ušao kao zvanično najbolji strelac Evrolige i član druge petorke sa 18,1 poenom, 4,7 asistencije i indeksom korisnosti 17,3. Drugi je na dobrom putu da pored mesta u idealnoj petorci takmičenja doda i epitet MVP finala, a u Beograd je stigao sa 14,8 poena, 5,3 završna dodavanja i prosečnim koeficijentom 18,9. Zajedno postižu tačno 40,3 odsto poena celog tima, dele 58,4 odsto ukupnog broja asistencija uz 38,3 odsto od timskog indeksa. Meč vineri, asovi koji donose titule i rešavaju najveće utakmice. Micićeve bravure donele su prvu titulu, u četvrtak je pogodio trojku za finale, treba li dodati još nešto?

I pored toga Pablo Laso i Ergin Ataman naglašavaju da Efes nisu samo Micić i Larkin. To je najbolje pokazao Ilajdža Brajant u polufinalu kada je serijom hitaca u trećoj četvrtini polufinala držao svoj tim u životu i značajno doprineo prolazu dalje, baš kao i prekaljeni Brajant Danston koji uspešno odoleva godinama i nosi unutrašnju igru na svojim leđima. Večeras će verovatno veći prostor dobiti Tibor Plajs jer će naspram sebe imati gorostasa kakav je Edi Tavares, dok svoje minijature traže Kris Singlton, Adrijen Moerman i Džejms Anderson.

Realovo uzdizanje iz pepela počelo je i završilo se poenima Fabijena Kozera. Čovek koji je zajedno sa Lukom Dončićem rešio finale pre četiri godine bio je jedna od glavnih Realovih poluga u Klasiku, da bi Serhio Ljulj i Geršon Jabusele na gotovo savršen način zaokružili pobedu koja je obrisala sve one poraze u ovoj sezoni od ljutog takmaca iz Katalonije. Ljulj bi ovaj dan mogao da završi kao najbolji strelac u novijoj istoriji završnih turnira pošto ga samo 12 poena deli od čoveka na vrhu Džej Ar Holdena.

Ljulj i Jabusele (©Star Sport)Ljulj i Jabusele (©Star Sport)

Oba konkurenta za titulu imaju svoje filozofije oko kojih će graditi put do trona, ali i nedostatke koje treba rešiti. Efes ne može da računa na Krunoslava Simona, čoveka koji je rešio prošlogodišnju majstoricu istih takmaca u četvrtfinalu, zbog obnovljene povrede kolena, dok se Rodrig Bobua tek vratio iz teške povrede leđa i dobio je pet minuta protiv Olimpijakosa, ali je odmah bilo evidentno da je daleko od takmičarske, a kamoli optimalne forme. Real Madrid je već posle 52 sekunde polufinala ostao bez Najdžela Vilijams Gosa za koga je sezona završena, dok su Toma Ertel i Džefri Tejlor bez nekog većeg prostora u poslednje vreme.

Zanimljivo, ako Real pobedi, postaće prvi od dva španska giganta koji je posle trijumfa u evroligaškom Klasiku postao šampion Evrope. U prethodne tri situacije Barselona je ostala kratkih rukava 1996, a Real Madrid 2013. i 2014. godine. Efes posle odlaska u finale navodno očekuje podršku oko 7.000 pristalica, sa kojima želi da nastavi dominantan niz...

FAJNAL FOR EVROLIGE - BEOGRAD

MEČ ZA TREĆE MESTO I FINALE

Subota

16.00: (1,55) Barselona (14,5) Olimpijakos (2,70)

19.00: (1,90) Real Madrid (13,5) Anadolu Efes (2,05)

POLUFINALA

Četvrtak

Olimpijakos - Anadolu Efes 74:77

/Mekisik 12 - Larkin 21/

Barselona - Real Madrid 83:86

/Mirotić 26 - Kozer 18/


tagovi

EvroligaFajnal forFajnal for Beograd 2022Fajnal for EvroligeFajnal for u BeograduVasilije MicićSerhio LjuljŠejn LarkinFabijen KozerErgin AtamanPablo Laso

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara