Partizan na početku priprema (©MN Press)
Partizan na početku priprema (©MN Press)

Udruženje klubova KLS traži od KSS: Odlučite u kom takmičenju će igrati Partizan

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.08.22. | 15:19

“Odgovornost KSS je višestruka, ne samo zakonska obaveza“, piše u pismu

Nova sezona Košarkaške lige je pred vratima, ali još nije stavljena tačka na prošlu. I još se ne znaju posledice koje će pretrpeti Partizan zbog istupanja iz domaćeg šampionata neposredno pred početak plej-ofa.

Disciplinski sudija KLS izrekao je tada novčane kaznu crno-belima od 600.000 dinara jer su odbili igraju utakmicu, 12.000 dinara zbog nedostavljanja dokumentacije kancelariji Lige i 1.200.000 dinara zbog narušavanja ugleda KLS. Takođe, treneru Željku Obradoviću i službenom predstavniku kluba Duletu Karavesoviću izrečena je zabrana vršenja dužnosti na četri utakmice KLS, a odgovornom licu Partizana Dejanu Kijanović zabrana od šest meseci (u okviru takmičenja KLS).

Izabrane vesti

Zbog svega ovog UO KLS obratio se Košarkaškom savezu Srbije, odnosno na svojoj sednici, održanoj 19. avgusta, doneo je odluku da "uputi zahtev UO KSS da u okviru ovlašćenja donese odluku o daljem statusu Partizana u takmičenjima koja organizuje KSS, odnosno UK KLS, na koje je KSS preneo organizovanje košarkaških takmičenja".

"Imajući u vidu činjenicu da je Partizan odustao od takmičenja u KLS, tačnije u plej-ofu Superlige i to pred utakmicu sa FMP-om, zvanično obavestivši o tome celokupnu sportsku javnost, ukazala se potreba za postupanje u ovakvoj situaciji.

Disciplinski organ UK KLS (Udruženje klubova KLS, prim. aut.) doneo je odluku o kažnjavanju Partizana, ali je potrebno da KSS, kao krovna košarkaška organizacija u Srbiji donese adekvatne odluke, u skladu sa važećim propisima.

UO KSS je ovlašćen i dužan da prema članu 55 Statuta KSS obezbedi uslove i organizuje košarkaška prvenstva Republike Srbije za sve kategorije i stara se o regularnosti takmičenja.

Takođe, UO KSS je dužan da preduzima konkretene mere u slučajevima kršenja interesa i narušavanja ugleda košarkaškog sporta u Republici Srbiji, a KSS, je prema članu 16 Statuta ovlašćen da daje saglasnost za učešće klubova u međunarodnim sportskim takmičenjima.

Ovom prilikom podsećamo UO KSS da je prema članu 21 Statuta UK KLS članstvo u UK KLS daje klubu prava da učestvuje u zvaničnim košarkaškim takmičenjima, na državnom, regionalnom i ostalim međunarodnim nivoima, u skladu sa sportskim rezultatima. Imajući ovo u vidu, UO KSS je dužan da donese adekvatne odluke i imajući u vidu Pravilnik o takmičenju KSS u odnosu na Partizan i njegovo neučestvovanje bez opravdanog razloga i isključivo samovoljno odlučujući, u plej ofu KLS u sezoni 2021/2022 godine.

Članom 36 stav 2 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji se u roku za podnošenje prijave za učešće u takmičenju, odnosno zahteva za izdavanje dozvole za sezonu izjasni da ne želi učestvovati u sledećoj takmičarskoj sezoni ili nije u propisanom roku podneo prijavu za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu ili mu je odbijena prijeva za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog od koje je odustao, odnosno od onog od kojeg mu nije odobreno učešće.

Dalje, članom 36 stav 3 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) ili bude isključen iz takmičenja tokom sezone (pre završetka takmičenja) u skladu sa ovim Pravilnikom i propozicijama takmičenja, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kojeg je istupio, odnosno isključen.

S obzirom na gore navedeno, potrebno je doneti adekvatne odluke od nadležnog organa KSS od kojih zavisi da li će i u kojoj nacionalnoj ligi, odnosno međunarodnom takmičenju, učestvovati Partizan u sezoni 2022-2023.

Odgovornost KSS za odluku po ovom pitanju je višestruka, jer ona nije samo zakonska obaveza KSS i to i u pogledu donešenja odluke i u pogledu poštovanja zakona i akata KSS, već je i od izuzetnog značaja za dalji ugled naše najznačajnije nacionalne muške košarkaške lige, njeno poštovanje i integritet, koji ako KSS ne sačuva onda se postavlja pitanje šta svi mi koji smo u košarci na dalje tražimo u njoj i sa kojim autoritetom ćemo na dalje funkcionisati i to kako pred nacionalnom, tako i pred međunarodnom javnošću", navodi se u pismu Udruženja klubova KLS upućenom UO KSS.



tagovi

KK PartizanKLSKSS

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara