Unikaha odjavila Evroligu posle skoro dve decenije i prešla u FIBA Ligu šampiona zbog većih para

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.06.21. | 14:18

Španski klub juriša na titulu i milion evra

Unikaha će naredne godine učestvovati u FIBA Ligi šampiona, potvrđeno je danas. To znači da je klub iz Malage posle 19 godina učestvovanja u Evroligi i Evrokupu odlučio da okrene leđa Đordiju Bertomeuu i takmičenjima pod kontrolom njegove organizacije.

Iako je Evrokup ponudio Unikahi trogodišnji ugovor, klub sa juga Španije se odlučio za takmičenje pod patronatom FIBA. Ovo znači i da je Unikaha sebi na neki način zatvorila vrata Evrolige čiji je nekad bila redovan učesnik. Bertomeu i kompanija će joj teško oprostiti ovu ‘izdaju’. Unikaha je u tri od poslednje četiri sezone bila jedno od najatraktivnijih imena, a 2017. je i osvojila pomenuto takmičenje. U prethodne dve sezone je oba puta stizala do četvrtfinala.

Izabrane vesti

Jedan od razloga zbog kojih se Unikaha odlučila na prelazak u FIBU je verovatno i finansijske prirode. Liga šampiona nudi duplo bolje nagrade šampionu nego Bertomeuova organizacija. Učesnik grupne faze u Ligi šampiona dobija 40.000 evra, a učesnik Evrokupa 20.000. FIBA učesnike osmine finala nagrađuje sa 80.000 evra, a Evrokup 30.000 evra. Četvrtfinalisti u FIBA takmičenju dobijaju 120.000 evra, a u Evrokupu 40.000.

Nagrade polufinalistima i finalistima se takođe drastično razlikuju. Četvrtoplasirani u Ligi šampiona dobija 120.000 evra, trećeplasirani 200.000, vicešampion 400.000 dok će prvaku na kraju da pripadne 1.000.000 evra. U Evrokupu polufinalistima ide po 60.000 evra, finalisti 125.000 dok šampionu pripada ‘samo’ 450.000 evra.

Nije teško pretpostaviti da Unikaha vidi sebe kao većeg favorita za trofej u Ligi šampiona nego u Evrokupu i samim time vidi i šansu da lakše dođe do duplo veće zarade.

Aktuelni šampion u Ligi šampiona je španski San Pablo Burgos, dok je poslednji osvajač Evrokupa bio francuski Monako. U narednim danima se tek očekuje borba FIBA i Evrolige da privuku što atraktivnija imena na svoju stranu. Rok za prijavu za Ligu šampiona je sreda.

Oba takmičenja će se naredne sezone igrati u različitim formatima. Evrokup će igrati 20 timova podeljenih u dve grupe od po 10 iz kojih će po osam najboljih izboriti plasman u nokaut fazu. Ligu šampiona će činiti 32 tima podeljena u osam grupa sa po četiri učesnika. Pobednici grupa idu direktno u osminu finala, a drugoplasirani i trećeplasirani u baraž.


tagovi

UnikahaEvrokupFIBA Liga šampiona

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara