©Starsport
©Starsport

Uniks tuži Brentlija za 250.000 dolara, Hezonja i još trojica stranaca ostaju, Zenit krpi rupe veteranima

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.03.22. | 14:05

Sastav iz Kazanja će u VTB ligi ugostiti beloruski Cmoki, a Velimir Perasović će na raspolaganju uz zemljaka imati i O Džej Meja, Tonjea Džekirija i Marka Spisua

Zbog sukoba Rusije i Ukrajine klubovi iz teritorijalno najveće zemlje sveta našli su se u velikom problemu. Stranci su ih mahom napustili, suspendovani su iz evropskih takmičenja i po svemu sudeći posledice će biti dugotrajne. Uniks je dozvolio strancima da spakuju kofere, ali su pojedini to uradili prevremeno, pa je tim iz Kazanja spremio i tužbu za Amerikanca Džerela Brentlija. Za razliku od Amerikanca, trojica inostranih igrača odlučila su da ostanu, a za povratak se sprema i italijanski reprezentativac Marko Spisu. Sa druge strane, Zenit je rešio da pokrpi rupe angažovanjem trojice veterana - Vitali Fridzon se vraća, a na pragu Sankt Peterburga su i Sergej Monija i Egor Vjalcev.

Kako prenosi američki novinar Jan Begli, Uniks planira da tuži Brentlija jer je otišao bez dozvole. On je u nedelju spakovao kofere i sa suprugom i ćerkom napustio Rusiju, pa je i klub iz Kazanja u startu izrazio nezadovoljstvo njegovim postupkom. Amerikanac je otišao oko 24 časa pre nego što je ruskom timu zabranjeno da otputuje u Italiju na utakmicu sa Olimpijom Milano. Tek par dana kasnije Uniks obelodanio da stranci imaju zeleno svetlo za odlazak.

Izabrane vesti

Vratio se 25-godišnji košarkaš u SAD sa idejom da poptiše ugovor u Razvojnoj ligi. Begli navodi da bi Uniks mogao da blokira taj njegov pokušaj, jer je za realizaciju potreban amin ruskog kluba. Po svemu sudeći uslediće tužba iz koje se tim iz Kazanja nada da će izvući 250.000 dolara.

I dok je Brentli prvi digao sidro, njegov zemljak O Džej Mejo, hrvatski reprezentativac Mario Hezonja i stameni Nigerijac Tonje Džekiri su odlučili da ostanu u Kazanju. Oni će naime biti u protokolu za susret sa Cmokijem (nedelja, 17.00), s ozbirom da se VTB liga nastavlja bez estonskog Kaleva (povukao se) i poljske Zjelone Gore (suspendovala učešće).

Mogao bi Perasović da dobije i pomoć u vidu Marka Spisua. Reprezentativac Italije je minulog leta bio na pragu prelaska u Unikahu, ali prema izveštajima iz Rusije nije prošao lekarske preglede u Malagi. Uniks mu je uprkos tome ukazao šansu, omogućio mu da igra u Evroligi i kako navode mediji iz najveće zemlje sveta iz zahvalnosti bi mogao da završi sezonu u Kazanju.

Dobio je Uniks nekoliko dobrih vesti, ostaje da se vidi kakav će biti epilog spora sa Brentlijem, a Zenit za to vreme radi na angažovanju igrača na koje može da računa. Sankt Peterburg su napustili Litvanci Mindaugas Kuzminaskas i Arturas Gudaitis, kao i Amerikanac Šabaz Nejpir. Svi ostali stranci su dobili dozvolu da urade isto. Svesni da bi mogli da ostanu bez polovine tima, u upravi kluba su se okrenuli opcijama na tržištu ruskih igrača.

Izvesno je da se Vitali Fridzon vraća. On je minule sezone igrao za ekipu Ćavija Paskvala i prosečno beležio 4,2 poena i 1,4 skok po nastupu. Uz njega Zenit će pojačati i dugogodišnji igrač Himkija Sergej Monija i Egor Vjaltsev iz Samare. Obojica su minule sezone napustila klub iz Podmoskovlja kada je ušao u finansijske probleme. Prema najavama ruskih medija sve bi trebalo da bude gotovo do kraja nedelje.



tagovi

UNIKS KazanjKK ZenitMario HezonjaO Džej MajoTonje DžekiriVitali FridzonSergej MonijaJegor Vjalcev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara