Uroš Tripković, Miloš Vujanić i Kosta Perović (©Star Sport)
Uroš Tripković, Miloš Vujanić i Kosta Perović (©Star Sport)

Uroš Tripković: Željko pronašao žicu svakom igraču, Egzum pravi ozbiljnu razliku, Smailagić da se čuva faulova

Vreme čitanja: 6min | uto. 02.05.23. | 14:17

“Po Panterovim pokretima sam mogao da vidim da je on hteo da uradi to što je uradio i da nije razmišljao mnogo hoće ili neće. Uzeo je loptu i išao do kraja“, kaže nekada sjajni šuter o hicu kapitena crno-belih za pobedu u prvom meču četvrtfinala

U narodu se neretko kaže da sličan sličnog prepoznaje. Kada se u košarkaškim krugovima govori o vrsnim šuterima, mnogima prvo na pamet padne Uroš Tripković. Čovek čije su lopte bile snajperski precizne, sa mehanikom šuta koja je bila pravi melem za oči ljubitelja košarke, veliki pobednik koga su povrede sprečile da uradi još i više u karijeri.

Tripković se jako retko oglašava u javnosti, posvećen je porodici i privatnom poslu, a iako ga nema toliko po medijima redovno prati svoj Partizan. Zato smo iskoristili priliku da ga odmah pitamo kako on, kao vrsni strelac i šuter gleda ka trojkama Kevina Pantera, pogotovo onoj iz Madrida koja je, po rečima Čusa Matea, ubila Real mnogo više nego što se mislilo“.

Izabrane vesti

“Što je samopouzdanja igrača veće, lakše je igraču da uzme takve šuteve i pogodi. Nikada to nisu laki šutevi, čak i kada si u vrhunskoj formi. Znajući koliko on trenira te stvari svakodnevno, on ispali po 100 ili 200 takvih lopti pre ili posle treninga. To je automatizam kod njega, u tom momentu osećaš pritisak, ali nema prevelikog razmišljanja. Kada dođe vreme, zašto tako nešto ne bi uradio na parketu“, nema dilemu Tripković na početku razgovora za Mozzart Sport, kome su takve stvari takođe bile rutina:

“Vidi se da je Panter u velikom samopouzdanju, da mu je koš kao more. To mnogo zavisi od samopouzdanja, nekada ti deluje čim ispališ loptu da ulazi i da je obruč većeg obima. Nekada, kada si u lošem momentu, šutiraš i čim si izbacio loptu vidiš da promašuješ. On bez problema uzima onakve šuteve i rešava ih, opušteno“.

U tome se prepoznaje nečija klasa...

“Pazi, po njegovim pokretima sam mogao da vidim da je on hteo da uradi to što je uradio i da nije razmišljao mnogo hoće ili neće. Uzeo je loptu i išao do kraja“.

Partizan je bio redovan učesnik Evrolige u vreme kada si ti nosio opremu, sada se klub digao posle godina stagnacije i problema. Kako ti deluje sve to, kada gledaš sa strane?

“Željkov dolazak je promenio mnoge stvar. Nemam šta da pričam o Željku, kakvo je ime u evropskoj i svetskoj košarci i šta sve vuče sa sobom. Odmah te svi drugačije gledaju, imaš veći budžet, veća očekivanja... Pogledajmo samo ugovore, kakvi su sada, a kakvi su bili nekada, to ne može da se poredi. Igraju fenomenalno, poslednjih nekoliko meseci možda i najbolju u Evropi. Sada nikom nije svejedno kada treba da igra protiv Partizana. Ekipa je svestrana, postoji širina, nisi siguran da možeš da pobediš čak i ako zaustaviš jednog ili dvojicu igrača... Ima više faktora, dosta poena u rukama, agresivna odbrana, uklopili su se dobro, Željko je sve dobro organizovao i pronašao žicu svakom igraču i bez sumnje najlepšu košarku u Evropi igra Partizan“.

Jesu druga vremena i mnogo toga se promenilo, ali da li te ovaj Partizan možda podseća na neki iz vremena kada si ti igrao, bar u smislu taktike i filozofije?

“Da, drugačije je dosta. U vremenu kada sam igrao za Partizan imali smo po jednog do dva stranca, ostalo su bili domaći igrači. Sada je dosta drugačije, pogledajmo koliko je sada stranaca. U igračkom smislu da, igre i euforije koja je oko kluba, ima sličnosti“, zastaje Tripković na trenutak, pa nastavlja:

“Mnogo mi je drago što se ponovo toliko priča o Partizanu i košarci. Imam prijatelje koji su zvezdaši, koji su oduševljeni kako Partizan izgleda i igra. Znači to sve mnogo na nivou cele zemlje. Da li si partizanovac ili zvezdaš, manje je bitno, imamo dva naša kluba u Evroligi i nadam se da će tako ostati i u budućnosti“.

Onakva dominacija Partizana u Madridu protiv Reala u plej-ofu ne pamti novija košarkaška istorija.

“Malo ko je očekivao da će druga utakmica biti onakva kakvu smo videli na kraju, da ćemo onako da pobedimo Real. Dok sam gledao, imao sam utisak da nas ne bi pobedili ni da smo dva dana igrali. Toliko smo bili moćniji od njih u svim segmentima, zato i jeste očigledno da je ekipa u uzlaznoj formi i nema protivnika koji se ne plaši kada treba da izađe na parket protiv nas. U četvrtak je baš bila demonstracija sile, što je realno ozbiljan podvig. Čak je i prvi meč bio gore-dole, ali i tu smo odigrali barabar i dobili smo. Jeste Panter dao trojku za kraj, ali smo veći deo susreta bili u vođstvu“.

Sada je sve na ekipi, mada šta je realno očekivati u trenutnoj situaciji?

“Biće teže nego u prve dve utakmice. S druge strane, poslednjih meseci Partizan igra baš dobro i to sa više igrača. Nekada je to Panter, pa Egzum, Lesor, Naneli... Imaju dosta igrača koji igraju dobro i mogu da preuzmu odgovornost kada treba. Nije slučaj da su samo Lesor i Panter ti, da bez njih ne može da se uradi ništa. Biće puna Arena, njima neće igrati Dek i Jabusele, Tavares je i dalje pod znakom pitanja... I oni su dosta oslabljeni“, kaže nekadašnji reprezentativac i nastavlja:

“Iskreno, u onoj drugoj utakmici smo ih baš nadigrali. Bili su nemoćni. Ono što se na kraju desilo je svakako ružno, nije lepo videti i ne treba da dešava. U tom momentu prorade emocije, nisu se kanalisale kako treba, oni su iz nemoći napravili neke oštrije faulove. I pre onog Ljuljovog Dek je napravio nešto slično, pa nije odreagovano. Tako je, kako je. Nema sada prostora da razmišljamo šta bi bilo da se nije desilo. Dogodilo se i sada idemo dalje“.

Kakve su po tebi šanse da crno-beli završe posao već u trećoj utakmici?

“Imamo velike šanse da dobijemo i večeras, iako bi nam teoretski najbolje bilo da pobedimo četvrtu zbog Fajnal fora i da budemo kompletni. Ali, videćemo kako će sve to izgledati večeras. Očekujem fantastičnu utakmicu i dobru atmosferu, nadam se da neće biti nikakvih problema, da će se završiti na onom iz Madrida, da je ono bio početak i kraj. Neka protekne sve u sportskom duhu. Faliće mnogo Panter i Lesor, ali ima tu igrača koji igraju dobro i koji mogu da uzmu opterećenje na sebe i odrade svoj deo posla kako bi nadoknadili njihovo odsustvo“.

Od koga bi voleo da vidiš baš to?

“Meni se mnogo sviđa Egzum kako igra u poslednje vreme. On može da pravi ozbiljnu razliku. Može da probije u svakom momentu, ide od koša do koša u kontri, ima brz i dugačak korak, baš ga je teško zaustaviti kada krene u reket. U poslednje vreme pogađa i šuteve, više mu protivnici na piku ne idu ispod bloka i ne puštaju ga jer je veliki rizik da ga testiraju na taj način. Avramović je u nekim utakmicama iskakao i rešavao, Ledej takođe... Ako baš moram, izdvojio bih Egzuma. Sviđa mi se način na koji igra“.

Nekada vrsni šuter vidi šansu za crno-bele unutra...

“Dopada mi se i Smailagić, on će večeras imati veću minutažu, samo da se sačuva ishitrenih faulova, jer će biti potreban. Oni su oslabljeni na tim pozicijama, pitanje je u kakvom je stanju Tavaresova noga, da li će uopšte moći da igra i sa koliko snage. Možda nam to bude prednost, ako bude igrao, a nije spreman da pruži 100 odsto“, završava javljanje Tripković.



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetUroš TripkovićEvroligaTop 8 EvroligeKevin Panter

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara