Jonas Valančijunas
Jonas Valančijunas

Valančijunas za Mozzart Sport: Gedraitis Zvezdi donosi mnogo trojki, Jokić se rađa jednom u 100 godina

Vreme čitanja: 4min | uto. 29.08.23. | 09:12

“Srbija ima dugu košarkašku istoriju, uvek su vrlo dobri i konkurenti. Šta reći, Srbija je zemlja košarke i imaju odlične igrače, energiju i talenat. Igrate ozbiljnu košarku“, kaže as Litvanije i Nju Orleans Pelikansa

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Litvanci su nam odvajkada ljuti rivali na košarkaškom parketu. Sećamo se Atine 1995, Atlante 1996, Sidneja 2000, Švedske 2003, Poljske 2009, Turske 2010, Litvanije 2011, Slovenije 2013, Francuske 2015... Odavno se nismo videli na velikim takmičenjima, ali ostali su rivalstvo i uzajamno poštovanje.

Izabrane vesti

Samo zbog toga uvek valja čuti mišljenja istorijskih konkurenata, a dodatni motiv je mogućnost da nam se posle osam godina koplja možda ponovo ukrste. I to potencijalno u četvrtfinalu.

Zato smo razgovor sa prvom zvezdom Litvanije i asom Nju Orleans Pelikansa Jonasom Valančijunasom, gde smo se dotakli raznih tema, započeli upravo pitanjem - šta misli o srpskom timu?

“Srbija ima dugu košarkašku istoriju, uvek su vrlo dobri i konkurenti. Šta reći, Srbija je zemlja košarke i imaju odlične igrače, energiju i talenat. Igrate ozbiljnu košarku. Potencijalni smo rivali, da, ali je dug put do četvrtfinala i ko zna šta može da se dogodi sve do tada. Ako se budemo sastali, imaćemo ozbiljnu borbu“, kaže Valančijunas za Mozzart Sport.

Nikole Jokića nema u Manili, ali je svakako ostavio dubok trag na svetsku košarku u ovoj godini...

“Sjajan igrač, jedinstven. Takav kao on rađa se jednom u 100 godina. Pokazao je prošle sezone NBA ligi i celom svetu, pogotovo u finalu kakav je, postao je MVP i uzeo prsten. Dovoljno je videti ta dva elementa, govore za sebe“.

Pošto ste obojica po vokaciji centri, da li može da se kaže da je Nikola igrač koji je izmislio novu poziciju ili ulogu, s obzirom na stil igre?

“On je neko ko drži centarsku poziciju živom i aktuelnom, pokazuje koliko su centri važni ne samo u NBA, već i svetskoj košarci. On je nešto poput šoua jednog čoveka“.

Pogodi poene dvojice igrača na Mundobasketu i čeka te 200.000 dinara

Kada govorimo o Jokiću i NBA, kako gledaš na svoju sezonu u Pelikansima? Niste imali Zajona Vilijamsona, pa ni Brendona Ingrama u jednom delu...

“Pazite, rano smo ispali, pa ne mogu da budem zadovoljan. Ali to je sada prošlost i ne može da se promeni, sada čekamo novu sezonu sa željom da napravimo mnogo bolji rezultat i da ne ponovimo neke greške iz prošle godine“.

Zajon se vraća u formu, videli smo na društvenim mrežama da izgleda odlično, biće drugačija priča...

“Nedostajao nam je dosta prošle sezone. Nažalost, povrede su ga snašle, pa je i Brendon bio van stroja... Gubitak Zajona je teško pao celoj franšizi. Ali očekujemo ga za narednu sezonu, da unese svoju energiju i radimo dobre stvari, da napravimo nešto“.

Oko Zajona je vladala ozbiljna euforija kada se pojavio, samo se o njemu pričalo dugo, ali se još čekaju najbolja izdanja...

“Kada je bio na terenu, uvek je igrao jako dobro, zbog toga je i vladao toliki ’hajp’ oko njega. Nije to ništa bez razloga. Radi odlične stvari na terenu, igrao je zaista odlično kada nije bio povređen. On je jedan od najboljih igrača današnjice, superzvezda“.

Interesantno je da su visoki igrači gotovo ukrali šou ostalima. Nikola Vučević, Karl Entoni Tauns, Nikola Milutinov, ti...

“To je odlična stvar za nas visoke. Želimo da vratimo centre i unutrašnju igru u centar pažnje. Naravno, na kraju dana košarka je timski sport i morate da imate dobre saigrače oko sebe, da igrate kao tim i pobeđujete, to je najvažnije. Delimo loptu, igramo odbranu i napad, to je naš cilj. Statistika nije primarna stvar. Radimo sve da bismo izašli kao pobednici“.

Tvoj sunarodnik Rokas Gedraitis potpisao je za Crvenu zvezdu. Šta navijači mogu da očekuju od njega u narednoj godini?

“Mnogo trojki“, s osmehom će zvezda Pelikansa i dodaje:

“On je sjajan igrač, voli košarku i oseća veliku strast prema igri. Igrač je sa velikom energijom na terenu. Verovatno će to pokazivati svake večeri i verujem da će uspeti“.

Na dosadašnjem Mundobasketu videli smo šokantnu eliminaciju Francuske i ispadanje vrlo dobre Finske, da li ste gledali utakmice?

“Gledali smo Francusku. To je košarka, svaki tim koji dođe ovde jednak je na parketu sa rivalom i ima šansu da pobedi. Ovde nema loših ekipa, svako ko dođe ovde ima svoje vrline i moć, može da se takmiči sa drugima“.

Vama će utakmica sa Crnom Gorom da odredi ko će biti prvi na tabeli Grupe D...

“Biće teška utakmica, igraju dobru košarku i sa dosta energije kojooj moramo da pariramo, imaju visoku postavu. Dobar su tim, neće biti lako, ali uradićemo sve da posle prve faze budemo prvi na tabeli“.

Nedostaje vam Domantas Sabonis koji je imao odličnu sezonu u Kingsima...

“Velika šteta za nas, posebno njega jer nije imao sreće. Želeo je da bude ove sa nama i bori se, ali jednostavno nije bilo moguće. Ono što se desilo, ne može da se promeni. Nadam se da će sledeće godine biti sa nama, nadamo se da ćemo otići na Olimpijske igre u Parizu“.

Ipak, gledali smo kraj vašeg treninga, deluje sa strane da je energija u ekipi dobra?

“Imamo dobru energiju i hemiju u svlačionici. Ovde smo da uživamo u košarci i zajedničkom vremenu“.

Koji bi rezultat bio zadovoljavajući za vas na Mundobasketu?

“Kao i svaki tim, želimo da odemo do kraja, da stanemo na najviši stepenik na postolju. Jasno mi je da neće biti lako, ali imamo visoke standarde i ciljeve koje želimo da ispunimo. Sanjamo velike snove, da na kraju budemo najbolji što možemo“, zatvara Valančijunas razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

Jonas ValančijunasMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara